Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Ismét kihallgatták a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry Lászlót

Újabb gyanúsítás nem történt, az ügyészség által feltárt bizonyítékokról kérdezték védencemet - mondta a háborús bűntettel gyanúsított férfi védője.
A Budapesti Nyomozó Ügyészségen kedden ismét kihallgatták a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry Lászlót.

A 97 éves férfit az ügyészség gépkocsijával szállították a Belgrád rakparti épületbe; csaknem három órán át tartott a kihallgatása, majd az ügyészség zárt garázsában szállt be ugyanabba az autóba, és azzal szállították haza.

Csatáryt - aki a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15 ezer 700 zsidó ember Auschwitzba deportálásában - július 18-án Budapesten a nyomozó ügyészek emberek kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsították meg és őrizetbe vették, néhány órával később a Budai Központi Kerületi Bíróság házi őrizetbe helyezéséről döntött.

Csatáry László kirendelt védőügyvédje a keddi kihallgatás után elmondta: újabb gyanúsítás nem történt, az ügyészség által feltárt bizonyítékokról kérdezték védencét. Horváth B. Gábor hozzátette: Csatáry László tételesen cáfolta a terhére rótt bűncselekményeket.

Az ügyvéd tájékoztatása szerint ügyfele az antiszemitizmus gyanúját is igyekezett cáfolni meghallgatásán. Csatáry László a kihallgatásán azt is cáfolta, hogy gettóparancsnok lett volna. Az ügyvéd hangsúlyozta: védence nem írt alá ilyen titulussal dokumentumot. Azt nem tudni, hogy az időközben nyilvánosságra került dokumentumokat ki írta alá, ahogyan azt sem, hogy ezek hamisítványok-e, illetve azokat milyen minőségében láthatta el kézjegyével. Ezek hitelességét a nyomozó hatóságoknak kell bizonyítaniuk - tette hozzá.

Az ügyészségen 10-15 olyan tanúvallomást is a védence elé tártak, amelyeket más büntetőügyekben tettek, és amelyekben megemlítették Csatáry László korabeli kassai tevékenységét - tette hozzá a védőügyvéd.

A 97 éves férfi tagadta, hogy kegyetlenkedett volna a kassai gettóban. Ügyvédje szerint elképzelhető, hogy a tanúk a védencét összetéveszthették valakivel. Példaként említette, hogy a tanúvallomásokban szereplő fekete egyenruhát a német hadsereg katonái és nem a magyar rendőrség tagjai hordtak.

Horváth B. Gábor elmondása szerint Csatáry László fizikailag jól viselte a csaknem három órán át tartó kihallgatást. Az ügyvéd nem tudta megmondani, mikor folytatódnak a kihallgatások, ahogyan egy esetleges szlovákiai kiadatásról sem tudott nyilatkozni.

Tomás Borec szlovák igazságügy-miniszter hétfőn Pozsonyban tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a szlovák igazságügyi tárca már el is juttatta a volt csendőrtiszt ellen lefolytatott per - a szlovákiai Nemzeti Emlékezet Intézetétől megszerzett - dokumentumait a kassai járásbíróságnak, arra kérve a bíróságot, hogy az gyorsan járjon el az ügyben.

Hozzátette: azt szeretné, ha a gyűjtőtábor volt parancsnoka elleni eljárást Szlovákiában folytatnák le. Véleménye szerint Csatáry bűntettei nem évülnek el, és elkövetésükre nem szolgálhat mentségül az sem, hogy parancs alapján cselekedett.

A magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szintén hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy a Fővárosi Törvényszék dönthet Csatáry László Szlovákiának történő kiadatásáról, de ebben az ügyben még nem érkezett európai elfogatóparancs, és a KIM-nek nincs tudomása arról, hogy kibocsátottak ilyen dokumentumot.

Azzal kapcsolatban, hogy Csatáry kiadatását szeretné elérni a szlovák igazságügy-miniszter, rávilágítottak arra is, hogy a KIM-et vezető miniszternek nincs döntési jogköre ebben az ügyben. A közleményben utaltak arra: Magyarország és Szlovákia között az európai elfogatóparancsról szóló európai uniós kerethatározat van, ez esetben is ezt alkalmazhatják, az európai elfogatóparancs végrehajtásáról pedig kizárólag bíróság dönt.

Ebben az esetben a szlovák bíróság által kibocsátott európai elfogatóparancsot a KIM mint központi továbbításra kijelölt hatóság fogadja, és érdemi vizsgálat nélkül továbbítja a Fővárosi Törvényszéknek - tették hozzá. Megjegyezték: a Fővárosi Törvényszék dönt az európai elfogatóparancs végrehajthatóságáról, határozata ellen a Fővárosi Ítélőtáblához lehet fellebbezni, amely az ügyben jogerősen dönt.

Az európai elfogatóparancs végrehajtását - Csatáry László átadását - a Fővárosi Törvényszék megtagadhatja, ha ugyanazon ténybeli alapon Magyarországon is büntetőeljárás van folyamatban az átadni kért ember ellen - mutatott rá a KIM közleménye.

Olvasóink írták

 • 9. DMagóg 2012. augusztus 02. 18:39
  „3.deszkás 2012.07.31. 23:19: "DMAGÓG! Mindenki halálra van itélve te is én is."

  97 évesen, a fene bánná! Már ma aláírnám az ítéletet, ha garantálnák, hogy egészségben megérem.

  Az előrehaladott korára tekintettel -a zaklatása nélkül- hozhatnának egy jelképes ítéletet, s ha azt nem tudja elfogadni, akkor éljen a fellebbezés jogával!
  Ilyen idős korban, akár a nevelési-, akár a megtorlási-, példamutatási- elrettentési célú bebörtönzés szánalmas, ám látványos cselekedet. A súlyossága ellenére is röhejes. Természetesen az áldozatok előtt fejet kell hajtania, még neki is!”
 • 8. deszkás 2012. augusztus 01. 10:41
  „Megérdemelten.”
 • 7. Mozimasiniszta 2012. augusztus 01. 09:30
  „Az általam (nem minden kritika nélkül) támogatott párt-tól, annyit elvártam volna hogy a nagy dérrel-dúrral beígért elszámoltatást legalább elkezdje ! Semmit nem tettek, hacsak magán indítványra nem kezdenek immel-ámmal nyomozgatni...A gazdasági bajokat befogja tetőzni a társadalmi elégedetlenség, és váltópártként visszajöhet a cuci bagázs, amely természetesen takargatja saját, az apái és nemzetgyilkos elődeinek a bűneit !... és marad az ország a poszt-kommunizmus mocsarában !”
 • 6. bigroy 2012. augusztus 01. 08:14
  „5.zero
  Jól mondod ...ebben az országban a kettős mérce a megszokott!!!
  Akkor minek beszélnek az esélyegyenlőségről amikor kettős mércét alkalmaznak és ez sajnos az élet minden területére vonatkozik nálunk!!”
 • 5. zero 2012. augusztus 01. 07:42
  „A szokásos kettős mérce .”
 • 4. bigroy 2012. augusztus 01. 06:19
  „Az 56´ utáni megtorlásokat végrehajtató vérbírókat miért nem számoltatják el?? Máig itt élnek közöttünk és élvezik a magas nyugdíjukat!!Ezzel az erővel őket is pellengérre lehetne állítani és el lehetne ítélni!!
  Nem védeni akarom az öreget de mit akarnak már egy 97 éves embertől amikor bármelyik pillanatban meghalhat!
  Csak felesleges pénzkidobás(nem kis összegbe kerül a nyomozás,bírósági eljárás stb..)és ezzel nem támasztja fel senki az áldozatokat!”
 • 3. deszkás 2012. július 31. 23:19
  „Ez az utolsó bekezdés nagyon vicces mert itt élt-háborítatlanul. Mi nem tudtunk róla. DMAGÓG! Mindenki halálra van itélve te is én is.”
 • 2. DMagóg 2012. július 31. 20:06
  „Napjainkban az emberiség- és az emberiesség elleni kifinomult (törvényesített) módszerek éppolyan pusztító hatásuak! Az éhenhalókra és az öngyilkosságba menekülőkre gondolok, a háborús villongásokról nem beszélve.

  Persze, ez nem menti a náci bűnöst, de 97 éves korában már kissé elkéstek a számonkéréssel, a megtorlással. Pitiáner kicsinyesség, legyen bármilyen nagy a bűne, így is, úgy is halálra van ítélve. Csak reméljük, hogy az emberiség és emberiesség ellen napjainkban (törvényesnek látszóan) ártók, sokkal hamarabb kerülnek ítélőszék elé.”
 • 1. bánki 2012. július 31. 19:45
  „Az öreg Bauer papát mikor <moderálva>tatják ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet találtak a Dunában a gönyűi kikötőnél - fotók

Állampolgári bejelentés alapján találtak rá a Dunában egy 62 éves győri férfi holttestére. Tovább olvasom