Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Ismét Milánóba várják a győri filharmonikusokat

A megszokottnál szűkösebb anyagi keretek között, de így is mintegy száz koncertet ad ebben az évadban a Győri Filharmonikus Zenekar. A társulat tavaly Milánóban aratott sikerét ékesen bizonyítja, hogy produkciójára idén is kíváncsiak a világhírű Verdi Teremben.
Száz koncert: felét az ifjúságnak, felét a felnőtt hallgatóságnak játssza ebben az évadban a győri zenekar. A filharmonikusok Győrön kívül fellépnek a budapesti Művészetek Palotájában, a zeneakadémián, a Mátyás-templomban, ezenkívül Sopronban, Veszprémben, Szombathelyen, Székesfehérváron, Nagykanizsán, Zalaegerszegen, Milánóban és Szlovákiában. Baross Gábor, a társulat igazgatója a napokban tartott, 38. évadnyitó ünnepségen elmondta: idén már másodszor játszik a zenekar a Felvidéken, a galántai magyarok Kodály és Bartók műveit fogják hallani.
Vélhetően Milánóba is a tavalyi siker miatt hívták vissza a zenekart, a Verdi Teremben Weber, Dvorak és Mendelssohn műveit tolmácsolják a győriek. Mint az már hagyomány, idén is felzendülnek a kortárs szerzők darabjai, mégpedig az október 12-i gálaesten, amelyet a Richter János Zenei Szakközépiskola fennállásának hatvanadik évfordulója alkalmából rendeznek. Az ünnepély során a világhírűvé vált, volt richteres zenészek játszanak, s bemutatják a fiatal Grósz Artúr Valentin Intrada for Orchestra című alkotását. Az előadás során közreműködik többek között Jávorkai Sándor, Drahos Béla vagy a berlini filharmonikusok első trombitása, a szintén Győrből indult Tarkövi Gábor.
A könyvszalonról sem hiányzik a győri zenekar, „irodalom a zenében” mottóval mutatják be a drámai és a zenei művet: Ibsen és Grieg Peer Gyntjét. A bérletes előadások szeptember 20-án kezdődnek, s a hat nappal későbbi Bartók-évfordulóra tekintettel a legnagyobb magyar zeneszerző operája, A kékszakállú herceg vára nyitja a koncertek sorát. Az október 23-i ünnepségen Beethoven Egmont-nyitányával emlékezik a zenekar, mivel közismert, hogy ez a darab ötven évvel ezelőtt igen gyakran felzendült a forradalmi rádióban. Ugyanezen ünnepség keretében hangzik fel Beethoven ötödik, „Sors” szimfóniája is.
Az évadnyitón Baross Gábor elmondta: a zenekarnak három új tagja van, mivel ugyancsak három zenész idén nyugdíjba vonult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

eltörött egy eto-szurkoló állkapcsa

Kézilabda

Izgalmas mérkőzésen egy góllal maradt alul a PLER-Airport ellen a Rába… Tovább olvasom