Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Ismét támadják a Microsoftot

A Sun Microsystems, az AOL Time Warner, az Oracle és a Nokia képviselői panaszt nyújtottak be az Európai Bizottságnál a Microsoft amerikai konszern ellen, amelyet azzal vádolnak, hogy visszaél piaci fölényével.
A vizsgálat megindítását január 31-én kezdeményezte a CCIA: a szövetség panasza a Microsoft személyi számítógépeken használt operációs rendszerének legutóbbi változatával, a Windows XP-vel kapcsolatos. A redmondi cég egyeduralkodó az ilyen rendszerek piacán, és a CCIA szerint a Windows XP-be is azért épített be bizonyos szolgáltatásokat, hogy tartósítsa ezt a helyzetét és kiszorítsa versenytársait a piac kapcsolódó területeiről.
A brüsszeli bizottság versenypolitikai ügyekért felelős tagjának szóvivője közölte, hogy megkapták a panaszt, amelyet alaposan meg fognak vizsgálni.
Hasonló ügyekben a bizottság már évek óta vizsgálódik a Microsoft ellen. Először 2000-ben fogalmazta meg kifogásait, annak a gyanúnak az alapján, hogy az amerikai cég a személyi számítógépeken használt operációs rendszerek piacán szerzett uralkodó pozícióját a versenyszabályokba ütköző módszerekkel akarja kiterjeszteni az alacsonyabb teljesítményű szerverekére. Brüsszelben azt is szabályellenesnek tartják, hogy a Microsoft – gyakorlatilag eltávolíthatatlanul – beépítette Windows 2000 operációs rendszerébe Media Player nevű szoftverét, amely hang- és videófájlok letöltés nélküli hallgatására, illetve nézésére szolgál. A Windows XP-t azonban eddig nem vizsgálták ebből a szempontból. A szóvivő szerint a három éve indult vizsgálatok előrehaladott szakaszban vannak, s a bizottság azt reméli, hogy még az év első felében le is zárulnak. A CCIA által most benyújtott panaszt pedig különálló ügyként kezelik majd – jelentette az MTI.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg hírét, vagy véleményét!

Közérdekű híre, vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Netán olyan rendkívüli esemény… Tovább olvasom