Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Ismét ülésezett a Monetáris Tanács a forint miatt

A forint mostanában tapasztalt leértékelődésének üteme mögött a valós gazdasági helyzettől elszakadó várakozások húzódnak meg - derül ki a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának vasárnapi közleményéből, amelyben tudatják, hogy ismét rendkívüli ülést tartottak.
A testület arra számít, hogy a magyar gazdaság finanszírozási igényének gyors és jelentős csökkenése várható a következő időszakban. A bankszektor helyzete az árfolyamgyengülés ellenére stabil - szögezik le.

Péntek este után vasárnap ismét rendkívüli ülést tartott a Monetáris Tanács a pénz- és tőkepiac helyzetének áttekintése érdekében. Megállapították, hogy globális, térségi és hazai romló tendenciák következtében a forint leértékelődési nyomás alá került. Ennek üteme az elmúlt hetekben felgyorsult, ám a Monetáris Tanács szerint emögött már "a fundamentumoktól elszakadó várakozások húzódtak meg", vagyis a forint leértékelődése túlzó.

A MT szerint a következő időben enyhülhet a jelenlegi talán legnagyobb probléma, az ország rendkívül magas külső, ezen belül nagyarányú deviza finanszírozási igénye. Nőnek ugyanis a belföldi forintmegtakarítások, valamint a szigorú költségvetési politika és a külső egyensúly javulása is ezt erősíti. Mérsékli a nemzetközi pénzpiacra utaltságot az is, hogy jelentős hitelkeret áll rendelkezésre nemzetközi intézményektől (a Nemzetközi Valutaalaptól, az Európai Uniótól és a Világbanktól, összesen 20 milliárd euró), és megfelelő a jegybanki devizatartalék. Mindemellett a hazai bankok finanszírozásában továbbra is magas az anyabankok részaránya, amit azok folyamatosan megújítanak.

A Monetáris Tanács megállapítja: a bankszektor helyzete az árfolyamgyengülés ellenére stabil. Hozzáteszik azonban, hogy a forintra nehezedő leértékelődési nyomás középtávon károsan hat az ágazat tőkehelyzetére.

Ha tartóssá válna az árfolyamgyengülés, a növekvő importárakon, valamint a várakozásokon és egyéb csatornákon az árakba beépülve veszélyeztetné az inflációs cél elérését - figyelmeztet a MT.

A testület mindent megtesz azért, hogy a pénzpiaci folyamatok ismét összhangba kerüljenek a reálszféra kilátásaival, ennek érdekében az MNB ösztönözni fogja a rendelkezésre álló pénzeszközök fokozottabb igénybevételét, és megkezdi az EU-ból származó források piacra vezetését. Ezeken túl készen áll a teljes monetáris politikai eszköztár alkalmazására - írják.

Olvasóink írták

 • 5. comet 2009. március 08. 22:09
  „4. csutka, -amig a bankókon nem jelennek meg új arcok nagyobb számokkal addig talán nem rémisztő a helyzet, de érdemes végig gondolni meglátásod, ugyanis ha nőttek a lakossági megtakarítások, akkor kevesebb pénznek kéne kinn lenni , aminek növelni kéne az adott pénzkészlet élettartamát egy stagnáló de inkább visszaeső gazdaságban, tehát az automatáknál ritkábban örülhetnénk a vadi új bankóknak.
  Lehet hogy a háttérben nagy hókusz-pókuszok töténnek. Volt már ilyen a múlt században, Fletóéktől sokminden kitelik. Lehet hogy az utóbbi időszak nagy jutalmaival csak pénzt akartak pumpálni a gazdaságba, a vásárló erő fokozásához, gazdaság élénkítéséhez?”
 • 4. csutka 2009. március 08. 20:26
  „Nekem feltünt az utóbbi 2 hétben mikor veszek le a kártyámmal pénzt mindíg teljesen új bankókat ad ki a gép.”
 • 3. Power 2009. március 08. 20:20
  „"ösztönözni fogja a rendelkezésre álló pénzeszközök fokozottabb igénybevételét" - jönnek az uzsorások.”
 • 2. comet 2009. március 08. 19:52
  „érdekes mondatok lapulnak meg a cikkben. "fundamenktumoktól elszakadó várakozás" tehát valamely erős pénzügyi körök rosszabbnak várják a gazdaság alakulását a kelleténél, de lehet manipuláció is. A kérdés hogy akkor a "stabil bankrendszer" miért nem avatkozott be, miért nem védte a forintot. Ha meg nem védte, mitől maradt stabil a bankrendszer, ugyanis ez nem kis leérteklődés, meg dőltek be hitelek is. A legnagyobb probléma a "deviza finanszírozási igény" mitől fog enyhülni, ha leértékelődött a forint, ugyanis egyre drágábban kapunk devizát, és a vállalatok sorra dobják be a törölközőt. Milyen megtakarítások vannak máris? Valami olyan szivárgást zártak el netán amiről senki sem tudott? Mi lehetett az?
  Ami a legfurcsább, hogy most kezdik majd használni a pénzügyi eszközöket, meg a rendelkezésre álló forrásokat. Mit csináltak eddig?”
 • 1. KamuNeni 2009. március 08. 18:27
  „Csak azt nem ertem miert monetarisnak hivjak, mikor penzugyinek kellene. Magyarorszagrol van szo vegulis, nem??/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bérlő szerint volt engedélye a perkátai vágóhídnak

A bérlő szerint volt működési engedélye annak a vágóhídnak, amelyre szerdán csaptak le a rendőrök és… Tovább olvasom