Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Ismét veszélyeztet az Ikva

Folytatás az 1. oldalról.

– Folyamatosan tartjuk a vízüggyel és a társszervekkel a kapcsolatot – mondotta érdeklődésünkre Benkovics Miklós, a kapuvári polgári védelmi iroda vezetője, aki jelenleg Sopronban is ellátja a vezetői feladatokat. – Nagy mennyiségű homokot, homokzsákot tartalékoltunk, s ha szükséges, akkor az éjszaka során húsz polgárőr is a rendelkezésünkre áll, éppúgy, mint a városüzemeltetés munkatársai és eszközei.

Segítenek az egyetemisták

Mint megtudtuk, a helyzet nem indokolta, hogy összeüljön a város védelmi bizottsága, de ha szükséges, készen állnak, hogy meghozzák a megfelelő döntéseket. Kalmár István alpolgármester arról is tájékoztatott, hogy az egyetem hallgatói önkormányzatával felvették a kapcsolatot, és az egyetemisták vállalták, hogy segítenek, amennyiben vészhelyzet adódna a városban.

Áll a víz a pincékben

A városban pincék kerültek víz alá a Rozsondai Károly utcában a hétvégén, amikor az enyhülés következtében olvadni kezdett a hó a Kutyahegyen.
– Szombaton már látható volt, hogy hatalmas mennyiségű víz ömlött le az utcán, ám azt álmunkban sem gondoltuk, hogy a mi házunkat is „kimossa” – mutatja Tauber János otthonának pincehelyiségét. – A falon látszik, legalább tíz centiméter magasan állt a sár a padlón. Nemcsak a kocsibeállóba, hanem a mosókonyhába, tárolóhelyiségbe és a pince előterébe is befolyt. Szombaton egész nap, még késő este is lapátoltunk, de nem sok sikerrel. Amíg ki nem jöttek a tűzoltók, és homokzsákokat nem helyeztek ki, minduntalan visszafolyt a sár, megtöltve a ház előtti víznyelőt. Mi még szerencsésebben jártunk, mint a szomszédban lakók, ők ugyanis lakásként is használják az alsó szintet.

Vízelvezető 15 millióért

Mint megtudtuk, Sopron önkormányzata is foglalkozik az Ágfalvi úti lakópark eddig kialakítatlan csapadékvíz-elvezetésével. A kötségvetés tervezetében már szerepel 15 millió forint a lakópark felső részén található Fényi Gyula körúton egy vízelvezető-rendszer létesítésére, ami a probléma java részét valószínűleg megoldja majd – hangzott el a tegnapi helyszíni bejáráson.

Pereszteget is fenyegeti

A peresztegi erdőből az olvadás hatására nagy mennyiségű víz áramlott a falu felé tegnap délután. A környező földek egy részén pedig feltört a talajvíz. A helybéliek egyelőre még urai a helyzetnek, nem úgy, mint néhány éve, amikor több házat is elöntött az áradat.
A riasztásra Práznek József polgármester Varga József földmunkát végző vállalkozóval azonnal a helyszínre sietett. – A markológép segítségével előbb az erdőből a falu felé ömlő vizet tereltük a Csörgetei-patakba, majd a falutól alig fél kilométerre lévő vasúti átjáró közelében kellett – a földekről leszivárgó, s az átereszen Pereszteg felé egyre erősebben áramló – vizet rögtönzött gáttal a vasúti pálya menti, mintegy ezer köbméteres tározóba vezetni – mondta az elvégzett feladatokról a falu első embere. – Ha nem lesz nagyobb csapadék, akkor reméljük, hogy a víztározóból a vasút alatti átereszen a falu felé hömpölygő vizet már elbírják a peresztegi árkok, amelyeket múltkor rendbe tettünk. A község különben már elkészíttette a csapadékvíz-elvezetési tervét. További öt községgel összefogva idén szeretnénk pályázni, hogy a környék településeit érintő vizes probléma egyszer s mindenkorra megoldódjék. Összességében milliárdos beruházásról lenne szó, nekünk a projekt 280 millió forintba kerülne. Ezt csak pályázati forrásokból finanszírozhatnánk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei civilsiker

Szombathelyen rendezték a Nemzeti Civil Alapprogram kollégiumválasztó elektori gyűlését, amelyen a… Tovább olvasom