Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Isten veled, Dagobert bácsi - Elhunyt Kenderesi Tibor

Életének 92. évében elhunyt Kenderesi Tibor színművész, a Vígszínház tagja.
Kenderesi Tibor Gobbi Hilda Életmű-díjas színművészt szeptember 25-én vasárnap érte a halál - tudatta a gyászoló család, a Vígszínház társulata és az Ódry Árpád Művészotthon az MTI-vel.

Mint írták, Kenderesi Tibort a Vígszínház és a MASZK Országos Színészegyesület saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek. Kenderesi Tibor Újvidéken született 1920. május 15-én. 1953-ban végezte el a Színművészeti Akadémiát, de már 1951-től játszott a Szegedi Nemzeti Színházban, és a budapesti Nemzeti Színház stúdiójában. 1954-ben az egri Gárdonyi Géza Színházban kezdte pályáját. Játszott a Pécsi Nemzeti, a veszprémi Petőfi és az Állami Déryné Színházban.

Kenderesi Tibor
Kenderesi Tibor

1981 óta volt a Vígszínház tagja. Utolsó vígszínházi szerepét, A dzsungel könyve Kobráját több százszor játszotta a Pesti Színházban, 89. születésnapján még a színpadon ünnepelhette a társulat az előadás végén.

Kenderesi Tibor a kísértet Lublón című filmben.
Kenderesi Tibor (jobbra) a kísértet Lublón című filmben Garas Dezsővel.


Színházi szerepei mellett egy ország ismerte meg a Walt Disney-féle Kacsamesék főszereplője, Dagobert bácsi magyar hangjaként.

Egy ország ismerte a hangját Dagobert bácsiként.

Fontosabb szerepei között megtalálható Malvolio (Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok) és Tiborc (Katona József: Bánk bán). Rádió- és szinkronszereplései mellett számos filmben is játszott, köztük az Egy óra múlva itt vagyok, a Tüske a köröm alatt és a Liszt című alkotásban.

Olvasóink írták

  • 1. klj_54 2011. szeptember 27. 14:43
    „R.I.P.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uzsorázásnak minősítenék, ha nélkülözést okoz a visszafizetés

Már azt is bűncselekménynek minősítené a fideszes Vas Imre, ha egy uzsoramegállapodás teljesítése… Tovább olvasom