Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Istenre bízott szolgálat

Néhány hete Mátrai István kisbácsai–nagybajcsi plébános betegen szolgálta végig az ünnepi szentmiséket. A 74 éves atyáért nagyon aggódtak a hívek, helytállását azóta is követendő példaként emlegetik.
Mindenki feszülten figyelt karácsony táján a kisbácsai és a nagybajcsi templomban. Nemcsak az ünnepi alkalmakra rendelt ige és a hozzákapcsolt prédikáció kötötte le a híveket, hanem plébánosuk egészségi állapota miatt is aggódtak. Hiszen gyorsan ért el hozzájuk a hír, hogy István atya a szentestét megelőző napon egy temetésen rosszul lett és nem tudni, miként tudja végigszolgálni a karácsonyt.
– Nagyon rossz állapotban volt, de mivel tudta, hogy várjuk, ha gyengélkedve is, de Kisbácsán és nálunk, Nagybajcson is mondott misét. Alig hallatszott a hangja, de egyetlen istentiszteleti alkalmat sem hagyott ki – idézte fel a történteket Bóna Lajos. – Áldott jó ember, olyan, mintha a jótevőnk lenne, a falu bölcs öregje, akire mindig lehet számítani. Talán nem véletlen, hogy az elmúlt években háromszor annyian járnak templomba.
A plébános atya szabadkozva hárítja el, hogy ő példakép lenne. Teszi a dolgát, szolgálja Istent, amire hajdan felszentelték.
– Túlzottan aggódtak értem a híveim. A temetésen valóban kicsit felduzzadt, eldeformálódott az ajkam, amit magam nem is éreztem, a körülöttem állók figyelmeztettek. Aztán bevittek a kórházba, két vénás injekció, egy kis pihenés után jobban lettem. Ettől kezdve teljesen természetes volt, hogy misézek. Néhány hét alatt gyógyszerek segítségével teljesen rendbe jöttem. Az is sokat segített, hogy az ünnepek alatt nagyon sokan vettek részt az istentiszteleteken, nagyon sokan áldoztak is. A túlzás ellenére – bevallom – nagyon jólesett aggódó ragaszkodásuk.
Mátrai Istvánt 1959-ben szentelték pappá. Sok helyen szolgált, 1972-től pár hónap híján negyed századot a gyirmóti hívek között. Kisbácsára majdnem tíz évvel ezelőtt került. Papi teendői mellett mindig figyel a templomra is: két évvel ezelőtt például gyönyörű üvegablakokkal gazdagodtak. Új tervük, hogy az épület felszentelésének ötvenedik évfordulójára tornyot szeretnének templomukra a kisbácsaiak. Hogy a megvalósításban kire számítanak? Erre az atya azt felelte: „Istenre és a jó szándékú emberek támogatására.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

kisalföld-exkluzív törökországból

Tovább olvasom