Délmagyar logó

2018. 02. 26. hétfő - Edina -9°C | -2°C Még több cikk.

Iszapkatasztrófa: vizsgálják a helyreállítást

Hivatalból vizsgálja a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa utáni helyreállítás és kármentés körülményeit Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.
Az ombudsman hivatala által közzétett felhívás szerint az állampolgárok panasszal élhetnek, ha a kárelhárítási-kártalanítási folyamatban bármely hatóság, illetve közszolgáltatást végző szerv vagy hivatal az alapvető jogokkal összefüggésben visszásságot, sérelmet okozott.

A lakossági észrevételek továbbításához a biztos gyűjtőládákat helyez el a devecseri és a kolontári polgármesteri hivatalban, amelyekbe az érintettek szeptember 12-től 23-ig dobhatják be a panaszaikkal kapcsolatos iratok fénymásolatát is tartalmazó leveleiket.

A közlemény szerint az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a vizsgálatot követően, október 11-én ellátogat a településekre és személyes meghallgatást tart Devecserben. A meghallgatás időpontjáról a biztos írásban értesíti az érintetteket.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, mintegy százhúszan kerültek kórházba, több száz ház vált lakhatatlanná. Az anyagi károkat több tízmilliárd forintra becsülik.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2011. szeptember 07. 08:23
    „Majd jön Ruttner ügyvéd aztán megmondja a frankót. Kezd számomra unalmassá válni a lakosok követelése mi több követelőzése. A MAL Zrt soha nem fog egy kanyit se fizetni a kárért.”
  • 1. papika56 2011. szeptember 06. 22:19
    „És hol van a több milliárd Ft--amit a nép összeadott ? Valaki ezt ellenőrzi ?? A milliárdok elfolytak ??Hol van ???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rétvári: bővülni fog az elismert egyházak listája

Az új egyháztörvényben elismert egyházak 14-es listája hamarosan bővülni fog- mondta a közigazgatási és igazságügyi minisztérium államtitkára. Tovább olvasom