Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Iszapömlés - Péntek délután hazatérhetnek a kolontáriak

Péntek déltől hazatérhetnek a múlt szombaton kitelepített kolontáriak - közölte Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a csütörtöki sajtóbejárás előtt Ajkán.

A Kolontárt átszelő új gát megfelelő biztonságot nyújt a Veszprém megyei településen élőknek - mondta az államtitkár. Az új védmű mögötti falurész, amelyet múlt hétfőn elöntött a vörösiszap, lakhatatlan, ott kilenc házat kell megsemmisíteni, és feltehetően a Torna-patakon túli részt le kell majd bontani – fűzte hozzá.

A Kolontárról kitelepített 715 embert csütörtökön tájékoztatják arról, hogy péntek déltől szervezett formában hazatérhetnek.

Azok a kolontáriak, akik fedél nélkül maradtak, átmenetileg ismerősöknél, rokonoknál maradnak, de szükség esetén közösségi szállást is biztosítanak számukra – mondta Illés Zoltán. Ők később vagy a településen újonnan épülő lakóparkban, vagy cserelakásban kezdhetik újra életüket, amihez a kormány minden segítséget megad - tette hozzá.

Jövőjükért aggódnak a devecseri romák

Kilátástalannak tartják jövőjüket azok a devecseri romák, akiknek házát a vörösiszap-lavina lakhatatlanná tette a megsemmisült Dankó-telepen.

A múlt hétfőig ott élő, házaikat elhagyni kényszerült emberek az MTI tudósítójának szerdán arról panaszkodtak, nem tudják, mikor és hol kaphatnak fedelet a fejük fölé még a tél beköszönte előtt.

Devecser 273 házát, 19 utcáját öntötte el az ajkai zagytározóból hétfőn kizúdult vörösiszap, s a veszprémi kisváros lakosai közül mintegy száz ember szenvedett égési sérülést a lúgos anyagtól.

A település utcáit járva az MTI tudósítója azt látta, hogy az elöntött utakról még mindig takarítják a sarat, a már letisztított udvarokat és utakat vastagon beszórták gipsszel. A munkálatok során több ezer tonna gipszet használtak már fel. A markológépek folyamatosan hordják a fehér színű anyagot, amelyet az emberek lapáttal szórnak szét, illetve tolólapos gépek terítik el a szennyezett talajon.

A Hunyadi utcában közmunkások és katasztrófavédők dolgoztak, néhány ember talicskán próbálta kimenteni vörösiszappal szennyezett, még használható értékeit.

A kisváros legszegényebb negyedében, a Dankó-telepen egyetlen ház sem maradt épen. A rendkívül szerény otthonokban, viskókban térdig ér a sár, a még ott maradt kopottas bútorok használhatatlanná váltak. A rozsdavörössé vált Torna-patak mellett, többségében engedély nélkül épült lakokban egyetlen ember sem maradhatott, csak az ablakokba ragasztott cetli tudatja hová költöztek.

Az áramtalanított településrész üres házaiba benézve látni, hogy gyermekjátékok, ruhák, cumisüvegek hevernek a földön, az utat méteres mélységben legyalulták, a vörösiszapos földet elszállították.

Orsós Sándor - aki a cigánytelep szélén háromszobás, összkomfortos házban élt – az MTI tudósítóját a roma negyeden végigkalauzolva elmondta, hogy több mint negyven család maradt fedél nélkül. Ők most a helyi iskolában vannak elszállásolva. Kapnak ruhát, élelmet, de mi lesz velük később? – tette fel a kérdést.

A telepen tovább senki nem lakhat, a házak falai átáztak a vörös, lúgos víztől, többségük megrepedt, megrogyott. Több háztető is meg van bontva, ugyanis a padláson át menekültek múlt hétfőn az emberek a vörös lavina elől.

A telepen élők közül valamennyien kisgyermekeket nevelnek, s abban bíznak, valamilyen módon őket is kártalanítják, nemcsak azokat, akiknek nagy értékű háza volt. A város polgármesterétől azt az ígéretet kapták, hogy kapnak segítséget, de attól tartanak, "ők lesznek a sorban az utolsók" – mondták.

A Dankó-telepi romák eddig is szegények, nincstelenek voltak, most már földönfutóvá is váltak – fakadt ki a negyed lakóihoz képest "tehetősnek" mondható férfi, akinek a malacait vitte el a vörös ár, szerszámai, gépei pedig használhatatlanná váltak. "Az volt a teljes vagyonom, nem maradt semmim, de legalább a feleségem és gyermekeim életben vannak" - mondta a férfi arra utalva, hogy a szomszédos Kolontár lakói közül kilenc halálos áldozatot követelt a katasztrófa.

Olvasóink írták

70 hozzászólás
 • 70. keiner 2010. október 14. 14:53
  „Oda akárnak haza engedni?
  http://www.origo.hu/itthon/20101014-nott-a-repedes-a-serult-tarozon.html”
 • 69. keiner 2010. október 14. 14:17
  „Haza? Ez?
  http://www.origo.hu/itthon/20101014-tobb-magyar-varosban-is-hatarertek-feletti-a-szallo-por.html”
 • 68. mazsolaszolo 2010. október 14. 13:55
  „De ha nő a repedés a gáton, akkor minek? KI védi meg őket, ha megint rájuk szakad a pokol? És ha éjjel történik?
  Úgy látszik, megint van egy halom húgyagyú "felelős" miniszter és egyéb idióta olyan helyen, ahova tehetség, elhivatottság, szorgalom, tudás, és szakértelem, (meg sok-sok év gyakorlat) kellene - nem pedig pusztán "alkalmazkodóképes politikai pedigré, és tükörfényes nyelv, némi barna szósszal a tetején. :(”
 • 67. KolomparBeyonce 2010. október 14. 11:44
  „Jáj dé gyorsan mégváltozott a cikk cime”
 • 66. zoltanszabo 2010. október 14. 11:21
  „Nagyon sajnálok minden bajba jutott embert.Ezek a romák csak követelőznek de eggyet sem láttam közülük aki lapátolt volna!!!!Nem álltak be ,hogy sedítsenek! de viszont olvastam /vásárhelyiek ott voltak személyesen látták/ míg a többikek mentettek ezek /romák/ a segély helyeket fosztogatták.Amit itt elloptak /védőruhát stb./ más városi piacon árúlták.Fegyveres őrt kellet állítani oda.Ingyen kaján ők voltak az elsők. Én évekkel ezelőtt jártam arra.Devecser 90%-a roma.Ezek átjárnak Ausztriába lomizni.Mindenki abból él. Minden udvar tele lommal,a csavartól a plazma Tv.ig minden van.A tehetős romák 1200-es Zsigulival járnak át minden héten.Itthon meg fúúl extrás házban laknak /saját szememmel láttam/ leesett az állam a berendezéstől és a garázsba 500Merci állt 1000km-rel.Ezek segíthetnének a szegíny tesvéreknek.”
 • 65. nellyke11 2010. október 14. 11:13
  „http://index.hu/belfold/2010/10/14/ki_lett_az_allamositott_mal_kormanyzati_helytartoja/”
 • 64. dblaci 2010. október 14. 10:45
  „Mi a probléma? Kárpótlás jár nekik, ugyanúgy, mint a magyaroknak. Érdekes, amikor adni kell, akkor magyarok, amikor kapni, akkor meg kiemelten kéne kezelni őket?”
 • 63. Lacas 2010. október 14. 10:29
  „Egyébként annyira hiányoltam már a cigányos cikkeket,hogy majdnem le is szoktam a Dm olvasásáról.Régebben napi szinten olvashattunk szegényeink sanyarú sorsáról és a bűnös,rasszista magyarok általi meghurcolásukról.Ismét napi szinten követelünk roma cikkeket hiszen mi fontosabb lehet nálunk mint az ő sanyarú sorsuk? Külön rovatot netán honlapot is követelünk Délromagyarország cimen!!!!”
 • 62. Lacas 2010. október 14. 10:24
  „Ki is tesz különbséget cigányok és magyarok között? Csak az átlagember aki ezért mindig meg van szólva meg van hurcolva vagy a média is? Hm? A cím helyesen: "A jövőjükért aggódnak a devecseriek" És pont.Jövőjükért aggódnak a devecseri magyarok is ám.Jáj,de ez kirekesztő igy! A szegín romákat nem is emlitettem.Rasszista vagyok :-((”
 • 61. deszkás 2010. október 14. 09:58
  „Mi nem aggódunk á nem. Nekünk naggyon jó. Viszont az egyik károsult azt nyilatkozta:havi(!) 300 000es tartozása van.Melyik bank adott ekkora kölcsönt? (bontott nyilászárókkal kereskedik)”
 • 60. Falcao 2010. október 14. 09:50
  „Ez a cikk is úgy hiányzott mint üvegesnek a hanyattesés!
  Az összes cigánynak palotát meg minimum Audi A8-ast, persze fekete színben!”
 • 59. KolomparBeyonce 2010. október 14. 09:45
  „Ázonnal kiutalni ségijt, uj házat es cigánymercit mindnek!”
 • 58. kuyulu 2010. október 14. 09:34
  „49. hozzászólás 751510 Jól látod a témát! Én engedéllyel építettem a melléképületet azt mégis meghurcoltak rendesen. Új magyar szomszédomnak nem tetszett a teraszról a kilátás. Vannak cigányok nagyon sokan akik már integrálódtak.Abba a házba ahol hozzátartozójuk meghal általában eladják. Előre bocsátanám nem tartozom a kissebséghez”
 • 57. liongate 2010. október 14. 09:27
  „Köszi henriette:)
  Mondom ezt úgy,hogy nem egy negatív tapasztalatom volt,de pozitív is és ha a negatívnak hangot ad mindenki,akkor a pozitívval is így kellene tenni.”
 • 56. henriette.m 2010. október 14. 09:20
  „liongate

  Üdvözöllek a Klubban! :-)))

  Végre valaki hasonlóan gondolkozik erröl a témáról! :-)”
 • 55. liongate 2010. október 14. 09:19
  „Olyan roma is van,aki dolgozik,aki soha nem fog bántani ok nélkül és aki segít,ha tud,ilyen is van,ezt ne felejtse már el senki,hogy vannak kivételek!”
 • 54. liongate 2010. október 14. 09:17
  „Különben ez tényleg tipikus itt Magyarországon,ha megdöglött a tehenem,dögöljön meg a szomszédé is,ha valakinek kicsit is jobban megy,már irigység van,ezt arra fel írom,hogy engem sem bántana egy kicsit sem,ha akár ezerszer szebb házat kapnának,tényleg az a lényeg,hogy mindenki kapjon fedelet a feje fölé és újra legyen élete.”
 • 53. bubuska73 2010. október 14. 09:17
  „Mindig úgy gondoltam,hogy ott emberek élnek faji hovatartozás nélkül,akiken most segíteni kell.Erre lejön egy ilyen vérlázító cikk,ahol a romákat külön megemlítik.Mégis mi a ló....ért kell őket külön dédelgetni?Alig volt valamijük az is elveszett!Akinek meg volt valamije,hát azt se a legyek hordták össze!Egy élet munkája veszett oda nekik.Hangsújozom:MUNKÁJA!Na ezzel kell külön foglalkozni!!!Ők úgyis készítenek másik engedély nélküli tákolmányt maguknak.”
 • 52. liongate 2010. október 14. 09:15
  „Márpedig az nem kevés pénz:) de az osztrákokban is kellemesen csalódtam,felhúznak 15 vagy mennyi házat télre elkészülnek vele,meg persze mindenki segít,amivel tud,minden segítség,segítség .”
 • 51. liongate 2010. október 14. 09:13
  „A jövőjükért aggódnak a devecseriek,a jövőjükért aggódnak az otthonukat elvesztő emberek!”
70 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felgyújtotta a zárkáját egy rabló Veszprémben

Öngyilkossági szándékkal felgyújtotta a zárkáját a veszprémi rendőrkapitányságon egy pápai… Tovább olvasom