Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Iszapömlés: a cégvezetők meghallgatásával folytatódik a per

Az első-, és másodrendű vádlott meghallgatásával folytatódik a vörösiszap-katasztrófa ügyében indult büntetőper tárgyalása, a bíróság várhatóan péntekig befejezi a vádlottak meghallgatását.
Hétfőn a másodrendű vádlott D. József műszaki vezérigazgató-helyettes, kedden az elsőrendű vádlott B. Zoltán vezérigazgató tehet vallomást Szabó Györgyi büntetőtanácsa előtt. A szeptember végén kezdődött tárgyaláson eddig valamennyien tagadták bűnösségüket, a kilenc már meghallgatott vádlott közül mindössze ketten tettek vallomást.

Az ügyészség a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai telephelyén, a X-es számú vörösiszap-tároló kazettájánál 2010. október 4-én bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás bűntette, gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás és természetkárosítás vétsége, továbbá a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat január közepén 15 terhelttel szemben. Az ügyész valamennyi vádlottra végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

A vádirat szerint a nem megfelelő üzemeltetés, az ellenőrzési és monitoringrendszer hibáinak együttes hatása vezetett a vörösiszap-katasztrófához, a vádlottak - akik akkor valamennyien az ajkai timföldgyár vezetői vagy alkalmazottai voltak - a hatóságokat, külső szervezeteket és a lakosságot nem értesítették a katasztrófáról, késve adtak jelzést a MÁV-nak és a zöldhatóságnak. Mentésre irányuló intézkedést a katasztrófa után a vádlottak egyike sem tett, és elmulasztották a segítségnyújtást is.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. október 15. 10:47
    „Illés Tibor és szeretője a Búbos Banka kőr vezetője miért nem ül a vádlottak között?
    Az ő aláírásukkal van igazolva alig pár héttel a baleset előtt, hogy MINDEN RENDBEN VAN!
    Ők a felelősek teljes mértékben, mert ők egy tollvonással leállíthatták volna az egész gyárat.
    Persze amíg vélelmezhetően a zsebük gyarapodott, addig nem volt gond...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány szerint idén nem születik uniós döntés a telekomadóról

A kormány szerint idén nem születik uniós döntés a telekomadóról - írta hétfői számában a… Tovább olvasom