Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Iszaptenger fogja körbe Kolontár egy részét

Kolontár - Iszaptenger fogja körbe a Veszprém megyei Kolontár település egy részét; a Molnár utcában hétfőn az ablakokon át ömlött be a több kilométer távolságban megsérült zagytározóból a vörösiszap; a áradat maga előtt sodort épületeket, autókat.
Az MTI tudósítója a megsérült zagytározó közelében, Kolontár településnél kedden azt látta, hogy a kör alakú gátszakasz sérült részén még mindig folyik kifelé a vörös színű sárlavina. A töltéstől mintegy másfél-két kilométernyire eltolta a támfalként szolgált, több tíz tonnányi, megkötött kohósalakot, amelynek keménysége a betonhoz hasonlatos. Most, mint szétszórt kavicsok terülnek el a szántóföld és a nádas közelében, míg a 8-10 méter magas fűzfák alsó harmadát megfestette az iszap, csak a tetejük zöldellik.

A lezárt településrészre, a Molnár utcába Devecseren át sok kilométeres kerülővel lehet eljutni. Az útszakaszon tűzoltók próbálják szivattyúzni a vörösiszapot a házakból és az udvarokból. A falu szélén lévő tojásdobozoló üzem konténereit egymásra tolta az iszapfolyam.

Egy fiatal pár, akiknek a szülei a Molnár utcában laktak, az MTI tudósítójának azt mondták: hétfő délután a ház előtt parkoló autójukat két kilométerrel távolabb, a mezőn találták meg, s az áradásban a nagymama életét vesztette. A lány apja a katasztrófa bekövetkeztekor a mezőn dolgozott, s egyik pillanatról a másikra arra lett figyelmes, hogy mintegy két méter magasságban rohan feléje a vörös ár, amely pillanatok alatt elöntötte a területet.

Katasztrófa Kolontáron - kora esti fotók. Fotó: MTI (galéria)

Az elzárt utcákban este sötétség honol, mert áramtalanították a környéket. Az elzárt falurészt kedden délután két óra időtartamra megnyitották, az ott lakók rendőri felügyelettel mehettek be otthonaikba, hogy a legszükségesebb dolgaikat és értékeiket kimenekíthessék.

A megsérült zagytározó tövében munkagépek dolgoznak, a több tíz méter magasságú és szélességű vágaton szemmel láthatóan még mindig folyik az iszap.

A Molnár utca házai "új színezést" kaptak: az épületek alsó fele egyforma vörös színű, csak a tetőszerkezet és a tűzfal színe változó.

A katasztrófavédelmi szakemberek munkáját nehezíti, hogy ismét eleredt az eső és feltámadt a csípős, hideg szél. Kolontáron negyven, Devecseren több mint kétszáz embert kellett kilakoltatni, de kérdéses, hogy valaha még visszatérhetnek-e otthonaikba.

Elmúlt a közvetlen veszély

Bár folyamatosan érkeznek az adományok az iszapömlésben érintett településekre, de további felajánlásokra számítanak a segélyszervezetek, amelyek egyelőre saját forrásból oldják meg a karitatív feladatokat - közölték a szervezetek illetékesei kedden az MTI tudósítójával a helyszínen.

Bálint Gábor, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet főmunkatársa Devecseren elmondta, hogy kedd reggel megérkezett az első segélyszállítmány, amely néhány százezer forint értékű, elsősorban alapvető élelmiszereket - konzervet, kenyeret, tejet, teát -, higiéniai és a kisgyermekek, csecsemők gondozásához szükséges felszereléseket tartalmaz.

Minden vörös. Fotó: MTI (galéria)

A főmunkatárs megemlítette, hogy úton van egy egymillió forintos szállítmány is, valamint a szervezet megnyitott egy ötmillió forintos keretet, amelyet az adományoktól függően tovább növelnek majd.

A szakember szerint Devecseren 2-300, míg Kolontáron 30-40 házat rongált meg az iszap, így később, ezek helyrehozataláról is gondoskodni kell, amihez újabb forrásokra van szükség.

A szervezet folyamatos kapcsolatban van a települések vezetőivel és tanácsokkal segítik egymást például a segélyek raktározására szolgáló helyiségek kialakításában. Ezzel kapcsolatban Bálint Gábor még elmondta, hogy a raktározás már meg is oldódott és a segélyosztás folyamatos. A segélyszervezetnek nyolc munkatársa van jelen az iszapömlés által érintett településeken.

Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt katasztrófa-készenléti szakmai vezetője az MTI-nek Kolontáron azt mondta, hogy mintegy 20 munkatársuk dolgozik a helyszínen. Eddig 150 fekvőhelyet, matracot, takarót hoztak a településre, ezeket a művelődési házban helyezték el.

A vöröskereszt elkezdte az egészségügyi maszkok osztását is, mivel ha az iszap száradni kezd, akkor a levegőbe jutó maró anyag ellen védekezni kell.

A szervezet egyelőre a saját katasztrófaalapjából finanszírozza a segélyezést, de számítanak az emberek adományaira is. A héten további élelmiszer- és tisztítószer szállítmányt küldenek a térségbe, amit szétosztanak majd a lakosok között. A jelenlegi helyzetről azt közölte, hogy valódi ökológiai katasztrófával kell számolni, amelyről egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora károkat okozott és meddig tarthat azok felszámolása.

Mint elmondta: jelenleg is munkatársaik vannak a keresőcsapatokban, amelyek a kolontári leomlott híd másik oldalán kutatnak az eltűntek után. Ott olyan területek vannak, hol másfél-két méter magasságban áll az iszap. Azt megbecsülni, hogy a szántóföldekről, a kertekből és a kevésbé frekventált területekről mikor lehet eltakarítani az iszapot, még nem lehet.

A belügyminiszter álláspontja

A belügyminiszter azt mondta: a lakosságot kétóránként tájékoztatják a kárfelszámolás helyzetéről, kedd délután Budapesten ülésezik a Kormányzati Koordinációs Bizottság, este pedig Devecseren tartanak védelmi bizottsági ülést.

Pintér Sándor kiemelte: a rendőrség és a katasztrófavédelem a rend és a biztonság helyreállításán dolgozik.

Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság elnöke az MTI kérdésére megerősítette: négy halálos áldozata van a hétfőn bekövetkezett katasztrófának, hat embert pedig még keresnek. Arról, hogy kik az áldozatok, illetve kiket keresnek, nem kívánt nyilatkozni. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár az MTI-nek korábban már megerősítette: egy egyéves és egy hároméves gyermek, valamint egy 35 éves férfi és egy idősebb nő vesztette életét.

Lasztovicza Jenő, aki egyben a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, fideszes országgyűlési képviselő, azt mondta: a megsérült zagytározó melletti cellákból 100 ezer köbméter vizes iszapot szivattyúznak ki a megfelelő kémiai eljárás után, hogy enyhítsék a nyomást és megelőzzék az újabb kazettaszakadást.

Mint hozzátette, arra kérik a lakosságot, hogy a kiskertek veteményeit ne fogyasszák, a szennyezett takarmányt ne adják oda az állatoknak, de közlése szerint védőmaszkra nincs szükség, ugyanis a levegőben nincs szennyezőanyag.

Tájékoztatása szerint a szennyezőanyag ugyan bejutott a Marcal folyóba, de az Marcaltőig nem jutott el, így jó esély van arra, hogy még időben megakadályozzák a szennyeződés továbbterjedését.
A vörös színű sárlavinát összegyűjtik és a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. által felajánlott területre szállítják. Arra a kérdésre, hogy mi okozhatta a katasztrófát, Lasztovicza Jenő nem tudott egyértelmű választ adni, mondván, az érintett cég és a katasztrófavédelem, illetve a rendőrség is vizsgálatot folytat.
A biztosítókkal a belügyminiszter már felvette a kapcsolatot, a MAL Zrt. pedig gyorssegélyként 30 millió forint értékben 100-100 ezer forintot juttat az önkormányzatokon keresztül az érintett családoknak.
Lasztovicza Jenő a legfontosabb feladatnak a lakások lakhatóvá tételét, az élővizek megmentését nevezte. Hozzáfűzte, hogy a teljes kárfelszámolós hónapokig is eltarthat és ennek során talajvizsgálatokat is végeztetnek.

Navracsics Tibor közigazgatási miniszter a kormány nevében részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak. Közölte: a térségben a stabil, biztonságos helyzet megteremtése a legfontosabb feladat.
Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: ha kiderül, ki a felelős a katasztrófáért, az "nem úszhatja meg".

A félelem és a tanácstalanság az úr

Nagy fokú félelmet, teljes tanácstalanságot és elkeseredést lehet tapasztalni a vörösiszappal elöntött ajkai térség falvaiban - a településeken felesleges próbálkozásnak tűnik a vörös sártengerrel birkózás.

Az MTI tudósítója kedd hajnaltól Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely utcáit járva azt tapasztalta, hogy a katasztrófavédők, a katonák és közmunkások folyamatosan tisztítják az utakat, de néhány perc múlva a még mindig szivárgó, vízzel keveredett vörös színű iszap újra meg újra befesti a bitument, az árkokban pedig tovább hömpölyög a még sosem látott folyam.

Félinformációk, pletykák és szóbeszédek nehezítik a mentést, az emberek hiába kérdezgetik, mi lesz velük, megnyugtató választ senkitől nem kapnak.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár kijelentésére, miszerint a teljes kárfelszámolás hónapokig eltarthat, egy férfi kifakadt, hogy arra adjon a politikus választ, mikor hozhatja haza négyéves gyermekét, mi lesz az iszapáradat által elmosott házával és ingóságaival, majd választ sem várva bosszúsan elvonult.

Egy munkagép gipszet szór a patakba a Veszprém megyei Kolontáron. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Egy munkagép gipszet szór a patakba a Veszprém megyei Kolontáron.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kolontár egyes részein méteres magasságban áll az iszap, és a helyiek elmondása szerint a vörös sártenger alatt legalább három holttest fekszik. A speciális mentők készültségben állnak - egyelőre reménytelenül -, hogy az életveszélyesnek nyilvánított településrészbe bejuthassanak.

Kolontár plébánosa az MTI tudósítójának azt mondta, négy idős embert eltűntként tartanak nyilván.

A pánikot, valamint a teljes tanácstalanságot jól jellemzi, hogy a polgármesteri hivatalban zajló védelmi bizottsági ülés közben azt a hír érkezett a szakemberektől, hogy átszakadt egy újabb gát, és mindenki meneküljön magaslati pontra. Az épületből szinte fejvesztve rohantak ki a polgármesterek, rendőrök, katasztrófavédők. Mindenki a hivatallal szemben lévő dombra menekült, ahol a katolikus templom áll, az utcából pedig azonnal elvitték a gépkocsikat. Csak negyed óra elteltével derült ki, hogy vaklárma volt.

A helybeliek azt is sérelmezik, hogy csak a sajtó által is látogatható utakat takarítják, az elöntött utakon és a házaknál nincsenek szakemberek.

Illés Zoltán korábban arról beszélt, hogy a vörösiszap enyhén radioaktív és rákkeltő, ezért a legtöbb ember, a rendőrökkel, a katasztrófavédőkkel és az újságírókkal együtt maszkot viselt, de a pánik megakadályozása érdekében a rendvédelmisek arra kaptak utasítást: "egyéni védőfelszereléseiket tegyék zsebre".

A vörös sártengeres utakon délben azt látni: egyre több ember cipeli ruhákkal megtömött zsákját, és szomorúan bandukol vörös színű ruhájában.

Pánikot okozott egy téves hír Kolontáron

Nem történt újabb gátszakadás az ajkai térségben - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a Veszprém megyei ügyelet jelentésére hivatkozva kedden az MTI-vel.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) az MTI-hez eljuttatott közleményében szintén cáfolta a második gátszakadásról szóló információkat.

Az MTI tudósítója korábban a helyszínről azt jelentette: a Kolontáron tartózkodókat a templom melletti dombra terelték, csakúgy, mint a védelmi bizottság éppen ülésező tagjait, arra hivatkozva, hogy újabb gátszakadás történt.

A védelmi bizottság éppen ülésezett a polgármesteri hivatalban, amikor a katasztrófavédelmi szakemberek közölték: azonnal el kell hagyniuk az épületet és magaslati pontra kell menekülniük. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, a védelmi bizottság tagjai, a rendőrség vezetői a templom dombjára húzódtak az újabb árhullám elől.

 Az áradás által egy autó szélvédőjére vetett hal a Veszprém megyei Devecseren. MTI Fotó: Nagy Lajos
Az áradás által egy autó szélvédőjére vetett hal a Veszprém megyei Devecseren.
MTI Fotó: Nagy Lajos


Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) később közölte, hogy szerencsére mégsem szakadt át a gát.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti egyik tározójának a gátja hétfőn szakadt át, eddig egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár ökológiai katasztrófának minősítette a helyzetet, a vörösiszap-áradás a Marcal folyó mellett már a Rábát és a Dunát is veszélyezteti.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti egyik tározójának a gátja hétfőn szakadt át, eddig egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el.

Vörösiszap borítja Devecser egyik utcáját. MTI Fotó: Nagy Lajos
Vörösiszap borítja Devecser egyik utcáját.
MTI Fotó: Nagy Lajos


Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár ökológiai katasztrófának minősítette a helyzetet, a vörösiszap-áradás a Marcal folyó mellett már a Rábát és a Dunát is veszélyezteti.

Gyűjtés

A Délmagyarország, a Délvilág és a delmagyar.hu támogatja a társadalmi gyűjtést, amely a Nemzeti Segélyvonalon keresztül folyik a vörösiszap-katasztrófa károsultjai és az áldozatok családja számára. Olvasóink a 1752-es telefonszám felhívásával egyszeri 250 forintnyi pénzadományt juttathatnak el számukra az öt legnagyobb magyar karitatív szervezeten keresztül. Kérjük, hívják a 1752-es Nemzeti Segélyvonalat!

Iszapömlés: Egy 3 hónapos csecsemő a negyedik áldozat

Négyre emelkedett a kolontári iszapömlés következtében elhunytak száma, egy három hónapos csecsemő holttestét találták meg a katasztrófavédelem szakemberei, az ár sodorta el - tájékoztatott Tily Károly, Kolontár polgármestere kedd reggel.

A polgármester elmondta, hogy a speciális mentők és a katasztrófavédelem emberei folyamatosan kutatnak az eltűnt személyek után, a most megtalált csecsemőt a településre zúduló vörösiszap sodorta el.

Jelenleg még négy eltűnt embert keresnek - mondta a Tily Károly. Hozzátette: az eddigi áldozatok mindegyike kolontári lakos, a részletekről későbbre ígért tájékoztatást.

Megpróbálják megakadályozni, hogy a vörösiszap elérje a Mosoni-Dunát

Megpróbálják megakadályozni a vízügyi szakemberek, hogy a Marcalba ömlött vörösiszap elérje a Mosoni-Dunát - közölte a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság veszprémi szakaszmérnöke az MTI-vel kedden.

Kovács László elmondta, hogy a Marcal vízébe keveredett szennyezés még nem érte el Mersevátot. A vízügy szakemberei Győrnél felkészültek a szennyezés fogadására, és megpróbálják megakadályozni, hogy az eljusson a Mosoni-Dunába. A szakaszmérnök hozzátette: ahhoz, hogy ez sikerüljön, szerencse is kell.

A Torna-patak visszatért medrébe, újabb árhullám nem várható. A mederben jelenleg nagy mennyiségű szennyezett víz folyik. Kovács László elmondta, hogy a kármentesítés részeként, a lúgos kémhatás csökkentésére savasító gipszet öntenek Kolontár belterületén és a település felett a folyóba, mert még mindig nagyon nagy a szennyezés töménysége.

Ilyen mértékű katasztrófára emberemlékezet óta nem volt példa, ezért megbecsülni sem lehet mekkora a kár - közölte a szakmérnök. Hozzátette: most a meder helyreállítása a legfontosabb feladat, mert Kolontáron a víz vasbeton hidat, autókat sodort a Tornába.

Stabil a győri kórházban kezelt betegek állapota

Méteres magasságban állt kedd kora reggel Devecser több részén is a vörösiszap, amely hétfő délután zúdult rá a Veszprém megyei városra, és elöltött 230 házat, 19 utcát.

Stabil az állapota annak a három sérültnek, akit a Veszprém megyében bekövetkezett gátszakadás és iszapömlés miatt a Petz Aladár Megyei Kórházban kezelnek Győrben.

Jakabos Péter, a kórház ügyeletes orvosa kedden a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában azt mondta: az éjszaka nem történt különösebb változás a náluk kezelt betegek állapotában.

Közölte, hogy nehéz megmondani, a sérülteknek mennyi esélyük van a teljes felépülésre. A legsúlyosabb sérültjük idős és egyéb betegségekben is szenved, az ő esélyei sokkal rosszabbak, mint azoknak, akik könnyebben sérültek meg. Egy 62 éves nő szintén súlyos sérüléseket szenvedett, az ő esélyeiről is nehéz nyilatkozni - mondta.

Katasztrófa és káosz Devecsernél. Fotó: Nagy Lajos / MTI (galéria)


Elmondta azt is, a vörösiszap olyan lúgos anyagot tartalmaz, amely vegyi égést okoz és az a jellegzetessége, hogy nem azonnal, hanem néhány nap után roncsolódnak jelentősebben a szövetek, így egy először felületinek tűnő sérülés elmélyülhet és gondot okozhat.

A győri kórház korábbi tájékoztatása szerint az egyik beteg állapota életveszélyes, a másik súlyos, a harmadik könnyebb sérüléseket szenvedett. Tamás László János főigazgató-főorvos hétfőn elmondta: egy középkorú férfit, egy 62 éves nőt és egy 70 év körüli férfit kezelnek. Az idős férfi a teste kétharmadán szenvedett égési sérüléseket, az ő állapota súlyos, életveszélyes.

Még mindig méteres magasságban áll a vörösiszap

A városban több tucatnyi katonai jármű sorakozik, védőmaszkot viselő rendőrök próbálják a járható utakon irányítani a forgalmat - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Az éjjel ugyanakkor a város több utcáját megtisztították, így a Devecseren az átmenő forgalom biztosítva van.

Toldi Tamás, Devecser polgármestere az MTI-nek azt mondta: az iszappal elöntött házakat, amelyekből kimenekítették az embereket, rendőrök őrzik, az utakat lezárták. A városban kedden elmarad a tanítás, ugyanis az iskola épületében szállásoltak el 40 helybélit és a mentésben dolgozó szakembereket.

A városvezető közlése szerint hétfő késő estig 80-90 embert szállítottak égési sérülésekkel mentőhelikopterrel és autóval kórházba.

A katasztrófavédelem szóvivőjének tájékoztatása szerint 40 embert a helyszínen láttak el a mentők, 16 embert a győri, 19 embert az ajkai kórházban ápolnak másodfokú égési sérülésekkel. Hat embert súlyosnak minősített égési sérülésekkel a győri kórházban ápolnak. A sérülést a maró hatású vörösiszap okozta.

Bakos György tájékoztatása szerint hajnalig újabb sérültekről nem érkezett jelentés.

Katasztrófa és káosz Devecsernél. Fotó: Nagy Lajos / MTI (galéria)


A katasztrófavédelem felkészült a kármentesítésre, a lúgos kémhatás csökkentésére savasító folyadékot öntöttek három helyszínen három időpontban a Marcal folyóba - mondta a szóvivő.

Devecser legtöbb utcája vörös színű, az árkokban hömpölyög az iszap, az utcákon katonai teherautók, ivóvizes tartálykocsik sorakoznak. A kordonokkal lezárt utak előtt láthatósági mellényt és arcmaszkot viselő rendőrök állnak .

A kastélyparkban, a mélyebben fekvő szántóföldeken és utcákon méteres magasságban áll az iszap, a tűzoltók szivattyúzással próbálják átemelni a vöröses sártengert.

A polgármester tájékoztatása szerint a városlakóknak nem kell védőmaszkot kiosztani, ugyanis - mint mondta – a szakemberek szerint a nehézfémet tartalmazó vörösiszap radioaktív sugárzása elenyésző.

A város nagyobb részén nincs gáz- és áramszolgáltatás, illetve ivóvíz, a szakemberek a délelőtt folyamán azon dolgoznak, hogy a közműszolgáltatást a lehető leghamarabb visszaállítsák - mondta Toldi Tamás.

Eddig 23 embert szállított kórházba a honvédség

Eddig összesen 23 sérültet szállítottak kórházba a honvédség helikopterei az iszapömlés által érintett településekről - közölte a Honvédelmi Minisztérium hétfő este az MTI-vel.

Hat embert már budapesti kórházakba szállítottak, további 17 sérülttel pedig hamarosan

A vészhelyzet helyszínére egy MI8-as és egy MI17-es katonai helikoptert küldtek, amelyek a mentésben segédkeznek. A gépek előzőleg a felderítésben vettek részt, légi felvételeket is készítettek - közölte korábban a tárca.

Nyomozás halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indult büntetőeljárás annak a férfinak a halálesete kapcsán, aki hétfő délelőtt vesztette életét Kolontár határában - tudatta a rendőrség az MTI-vel.

A 30 év körüli férfi feltehetően menteni indult autójával, amikor az iszapáradat elsodorta a személygépkocsiját, majd egy kilométerre Kolontártól a szántóföldön lerakta - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

Katasztrófa és káosz Devecsernél. Fotó: Nagy Lajos / MTI


A közlés szerint a haláleset miatt indított büntetőeljárás keretében a rendőrség vizsgálja, hogyan szakadhatott át a tároló fala, amelyből több ezer köbméternyi mérgező vörös iszap Kolontár és Devecser településekre zúdult.

Közben Pintér Sándor belügyminiszter a helyszínen tartott sajtótájékoztatón bejelentette: már két halottja van az Ajka és Devecser között történt iszapömlésnek, két embert még keresnek.

Pintér Sándor a helyszínre érkezett

Megérkezett Kolontárra hétfő kora este Pintér Sándor belügyminiszter, a tárca vezetőjét jelenleg a katasztrófavédelem és a helyi védelmi erők szakemberei tájékoztatják az iszapömlés következtében kialakult helyzetről.

A sajtó képviselőit a megbeszélés után tájékoztatják a védekezési munkálatokról.

Tily Károly, Kolontár polgármestere újságíróknak elmondta, hogy a zagytározó gátja 12.25 perckor szakadt át, s a vörösiszappal szennyezett víz azonnal elöntötte a települést. A faluban ötven házat öntött el az ár két méter magasan - tette hozzá.

Katasztrófa és káosz Devecsernél. Fotó: Nagy Lajos / MTI (galéria)


A polgármester közlése szerint az iszapömlés egy halottat követelt a településen, illetve többen megsérültek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjének közlése szerint az érintett települések közül Somlójenő már nincs közvetlen veszélyben. Az üzemeltető tájékoztatása szerint a kolontári zagytározóból további szennyező anyag kijutására nem kell számítani - írta az MTI-hez este fél hatkor eljuttatott közleményében Töttős Györgyi polgári védelmi főhadnagy.

A honvédség is segít a mentesítésben

Gépjárműveket és katonákat is küld a honvédség az iszapömlésben érintett településekre és területekre; hamarosan megérkezik a vegyvédelmi zászlóalj is a helyszínre - közölte a Honvédelmi Minisztérium hétfő késő délután az MTI-vel.

Egyelőre két helikopter van a vészhelyzet helyszínén, egy MI8-as és egy MI17-es, amelyek a mentésben segédkeznek. A gépek előzőleg a felderítésben vettek részt, légi felvételeket is készítettek - közölte a tárca.


Hamarosan a helyszínre érkezik a székesfehérvári vegyvédelmi zászlóalj mintegy negyven katonája is, akik különféle technikai eszközökkel segítenek a bajba jutottakon.

Az MTI kérdésére azt közölték, hogy utánfutós teherautókat, mentesítő járműveket, és úgynevezett fürdetőket küldenek az érintett területekre.

Korábban írtuk

A Veszprémi Napló naplo-online.hu tudósítója szerint eltűnt embereket keresnek Kolontáron, ahol hétfőn átszakadt a timföldgyár egyik zagytározó gátja és iszappal öntötte el a falut.

Az internetes lap szerint két embert nem találnak, mivel a tározóból kicsapó iszap egyik pillanatról a másikra öntötte el a házakat, menekülni nem mindenki tudott. Az iszap két és fél méter magasan állt a településen. A művelődési házban átmeneti szállást rendeztek be a rászorulóknak.

Az oldal információi szerint áldozatai is vannak a katasztrófának, de Ipsits Csaba rendőrkapitány szerint a hír nem igaz.

Az iszap, ami egész Kolontárt elöntötte, maró hatású. Az iszap elérte Devecsert is. (Kolontáron mintegy 800-an, Devecseren csaknem ötezren élnek.)

A helyszínen vannak a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kárelhárító szakemberei és a megyei katasztrófavédelem szakemberei. Rendőrök és mentők is a helyszínre indultak. A veszélyes anyag a Kolontár belterületén élőket is fenyegeti, ezért elképzelhető, hogy kitelepítésekre is szükség lesz, tudta meg az internetes lap Kovács Lászlótól, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakaszmérnökétől.

Fotó: index
Fotó: index.hu

Bakos György, a katasztrófavédelem ügyeletese azt mondta: emberek ülnek a háztetőn, melléképületek dőltek össze, mentik az emberéletet. Elmondása szerint ekkora környezeti katasztrófát még nem látott a megyében. A helyszínen vannak a tűzoltók, a polgári védelmi szakemberek, a mentők és a környezetvédelmi felügyelőség kárelhárító szakemberei.

Kolontár belterületén emberéletek vannak veszélyben, feladatuk most az ő mentésük házról-házra járva, aztán a vagyontárgyakat menekítik - mondta Bakos György a portálnak. A szennyvíz-csatornát lekötötték a rendszerről, hogy a szennyeződés ne menjen tovább.

A hírportál arról értesült, hogy azok, akik a kora délutáni buszról leszállva a figyelmeztetések ellenére gyalog vágtak neki az útnak, könnyebb sérüléseket szenvedtek az utcán hömpölygő maró folyadék miatt. A mentők egyelőre nem erősítették meg információkat, mivel minden erejüket a mentésre koncentrálják.

Ki kellett üríteni a kolontári általános iskolát és a háztetőkön még mindig látnak oda menekült embereket. A katasztrófavédelem kiemelt, 5-ös szintű készültségben végzi az elhárítást.

Még korábban írtuk

Több utat árasztott el az iszap Ajka és Devecser között; a kolontári iskolából gyermekeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak; leállt a vasúti forgalom; a térségben katasztrófahelyzet alakult ki - tájékoztatott a katasztrófavédelem ügyeletese hétfőn.

Bakos György az MTI-nek elmondta: mintegy 700 ezer köbméter iszap árasztotta el az Ajka és Devecser között lévő Kolontár települést, mert a közeli timföldgyár vörösiszap-tározójának átszakadt az egyik tározója.

Archív felvétel az ajkai barnaiszap-tározóról, amelynek gátja átszakadt. Az erősen mérgező iszap elérte az Ajka és Devecser közötti Kolontár települést. Az ár Devecser irányába folyik, a víz rendkívül
Archív felvétel az ajkai barnaiszap-tározóról, amelynek gátja átszakadt. Az erősen mérgező iszap elérte az Ajka és Devecser közötti Kolontár települést. Az ár Devecser irányába folyik, a víz rendkívül 13 ph értékű lúgot mosott ki. Fotó: H. Szabó Sándor / MTI

Az ár Devecser irányába folyik, az anyagi kár jelentős, a felderítés jelenleg is folyik - mondta a szóvivő.

A Mávinform közleménye szerint a vasúti sínekre folyt iszap miatt a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon Ajka és Devecser között Kolontár megállóhelynél 12 óra 30 perckor le kellett zárni a vasúti pályát.

A helyreállításig az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják. Az erre közlekedő vonatok utasai 35-40 perc késésre számítsanak. A Szombathelyre és Celldömölkre utazóknak a vasúttársaság javasolja, hogy a Budapest-Győr-Csorna-Szombathely kerülőt válasszák.

Olvasóink írták

162 hozzászólás
 • 162. royal 2010. október 08. 18:44
  „azt szeretném megtudni,hogy a GREEN-Pisz honapokkal ezelött jelezte,hogy megvan repedve a gát,a kiömlés elött egy nappal jelezte,hogy mostmár nagyon kritikus a helyzet elküldte a Műholdfelvételeket is az illetékeseknek,azt szeretném tudni,miért nem történt semmi,s ezt miért nem mondják a hiradásokban,mikor ez több internetes forumon is elhangzott?”
 • 161. purgator 2010. október 08. 00:14
  „CIDa,
  a vörösbáró elvtársaid mit tettek az uttóbbi évtizedekben az MAL "spontán privatizációja" és a szabadrabláson kívül? Talán a használó cégnek kellene gondoskodnia a tározói biztonságáról!”
 • 160. CID 2010. október 07. 14:20
  „Mi .... csinált az elmúlt hónapokban ? Ezt nem említette neki senki, hogy ott van egy ilyen tározó, aminek a gátjai egyenlőek a nullával, s ha átszakadnak, több száz hektárnyi területet tesznek lakhatatlanná ?”
 • 159. CID 2010. október 07. 14:17
  „156. hozzászólás purgator 2010.10.07. 09:42

  155. hozzászólás CID 2010.10.06. 19:46
  "A környezetvédelmi miniszter, meg akár most lemondhatna."
  Feltételezhetően arra gondolsz, akinek 8 év alatt sem tűnt fel, mit művelnek az elvtársai... illetve bűntársai?

  Nem ..... arra gondolok aki most van éppen a hivatalban.”
 • 158. Samy 2010. október 07. 14:08
  „150. hozzászólás George58 2010.10.06. 05:47

  Nem csodálkoznák ha kiderülne, hogy Gyurcsótány és szoc-lib haveri köréhez (Kapolyi?) tartozik a tulajdoni jog (olcsó privatizációs kotya-vetyén megvették, utána a cél már csak a legnagyobb haszon volt).

  NEM SEMMI,HOGY TE MILYEN JÓL ÉRTESÜLT VAGY...GONDOLOM A FITYESZ GYŰLÉSEN MONDTÁK,MERT UGYE OLVASNI TUDNI NUKU !!!!!! ÍRNI MEG AZTÁN MINEK!!!!
  CSAK MONDJÁK MEG MI A SZITU AZTÁN UGATUNK A VAKVILÁGBA !!!”
 • 157. Samy 2010. október 07. 13:02
  „A kolontári vörösiszap-ömlés után Orbán, Pintér és Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár hamar emberi felelősségről és felelősségre vonásról kezdett el beszélni. Fideszfigyelő
  Nos kiderült, hogy két héttel a gátszakadás előtt, szeptemberben ellenőrizték a MAL vállalat vörösiszaptározóját a környezetvédelmi hatóság emberei. Mégpedig a területileg illetékes Környezetvédelmi Felügyelőség talált mindent rendben.

  Illés Zoltán májusi kinevezése után 10-ből 8 felügyelet vezetőjét cserélte le nyár elején, indoklás nélkül. A legnagyobb port éppen a Közép-dunántúli csere kavarta. Ide ugyanis Zay Andrea, Illés korábbi személyi titkára került, akinek legkomolyabb szakmai teljesítménye az volt, hogy részt vett az andornaktályai Búbos Banka Környezetvédő Kör alapításában. (És persze Illéshez hasonlóan a terézvárosi Fidesz önkormányzati képviselője volt, de ez nyilvánvalóan nem játszhat szerepet egy szakmai kinevezésnél). Egyébként pedig tanár végzettségű és pedagógusként dolgozott és tiszteletre méltő környezeti nevelési munkát végzett, amikor a felügyelőség élére szólította haza. ....”
 • 156. purgator 2010. október 07. 09:42
  „155. hozzászólás CID 2010.10.06. 19:46
  "A környezetvédelmi miniszter, meg akár most lemondhatna."
  Feltételezhetően arra gondolsz, akinek 8 év alatt sem tűnt fel, mit művelnek az elvtársai... illetve bűntársai?”
 • 155. CID 2010. október 06. 19:46
  „Ha ennek nem találják meg a felelősét ( s persze nem a gátőr ) személyében, akkor a belügyminiszternek, meg a törpedakotának el kellene gondolkodnia a lemondáson.
  A környezetvédelmi miniszter, meg akár most lemondhatna. Kicsi kocsijából kiugrott mert egy természetvédelmi területen akartak utat építeni, amit saját maga állíttatott le, erről a kockázatról meg nem is tudott ? Alkalmas a tisztségére ?

  Érthetetlen lenne számomra, ha ekkora víztömeget ilyen silány gátakkal vennének körül, de ez még csak nem is víz , ez a felelőtlenség, a mások, és a környezet leszarása már bűncselekmény, minden érintettet megfingatni, a cég bankszámláit azonnal zároltatni ( egyetemben a vezetők és tulajdonosok bankszámláival )!!!”
 • 154. SzotyiStreetBmx 2010. október 06. 16:33
  „Gyerekek!! Meg lehet nézni (Google Earth-be) egy két hónapos három dimenziós légi felwételt! A tározón, már akkor repedés wolt!! 400m-ről már látszik, ahol átszakadat, hogy mekkora! de mi a f*ért nem csintak semmit? netán pénzbe került wolna? wégülis most már semmibe... Csak sok ember életébe...:( MINDEN MEGELŐZHETŐ LETT WOLNA, és az egész Mal KFT egy nagy kamu!”
 • 153. purgator 2010. október 06. 11:11
  „Miazhogy, nagyonis!
  Nem természeti katasztrófa, emberi hanyagság/szándékos mulasztás eredménye a tragédia és igenis felelnie kell teljes mértékben az okozó(k)nak a történtek valamennyi vonzatáért!”
 • 152. őrgróf 2010. október 06. 09:02
  „na ja...persze hogy Gyurcsány.. és ő tehet róla! Meg a sok esőről is...meg a hidegről...és így tovább!
  El kell fogni a felelősöket, - akár kik is azok! - meg kell büntetni őket, keményen, akár kik is azok. Hagyjuk a politikát!
  Jogosnak tartom a fölvetést: a képviselők mondjanak le - mondjuk egy havi TELJES fizetésükről! ( polg. mest. + képviselő + ilyen-olyan bizottság, stb...
  Ne arról szavazzanak, hogy lehet-é férj-feleség egyszerre képviselő a parlamentben ( egy ilyen van!) hanem arról, hogy egy seggel csak egy lovat lehessen ülni: vagy képviselő, vagy polg. mester, stb.
  Igen nagy szánk volt, mikor Romániában átszakadt egy gát - most kisebb lett az arcunk?
  Erre a névre: Illés - emlékszik még valaki? ( Bős-Nagymaros?)”
 • 151. macusnéni 2010. október 06. 07:41
  „Botrányos,hogy a hiradókban úgy nyilatkozik a tulajdonos,vagy a képviselője,hogy ez nem katasztrófa és nem Ők okozták.Akkor ki a jófene? fizessék meg a kórházi költségeket is,mert az ilyenek miatt csúsznak a vizsgálatok,műtétek,mert felhasználták a pénzeket és nincs tovább.Tragédia azoknak az embereknek,a tulajdonosok pedig fizessenek,a birók még a gatyát is pereljék le róluk.Azok a szerencsétlen emberek akik meghaltak,meg a súlyos sérültek,akik ott a kórházban szenvedtek,milyen lesz a további életük? S még kimerik jelenteni,hogy nem káros az egészségükre az embereknek,meg a környezetnek? Milyen vastag bőr van ezeknek a képükön?Ki mernek ilyennel állni ország-világ elé? Valahol én is olvastam,hogy Gyurcsány körüli valakiké a cég.”
 • 150. George58 2010. október 06. 05:47
  „Nem csodálkoznák ha kiderülne, hogy Gyurcsótány és szoc-lib haveri köréhez (Kapolyi?) tartozik a tulajdoni jog (olcsó privatizációs kotya-vetyén megvették, utána a cél már csak a legnagyobb haszon volt).”
 • 149. BATMAN 2010. október 06. 02:14
  „Megneztem a google maps-on a müholdas kepeket,igaz ezek regi fotok nem frissek,de mitmondjak brutälis mekkora az a tärolo.Akkora mint Kolontär,meg kb a fele Devecsernek.Es olvastam pär cikket mäshol is...van mäsik tärolo is magyarorszägon...hmm
  Külföldön vagyok,de nem akarok hazamenni”
 • 148. purgator 2010. október 06. 01:39
  „Botrány: Súlyos csúsztatás a vegyi katasztrófa ügyben
  "A Magyar Alumínium Zrt. vezetése szerint nem észlelhették a katasztrófa jeleit, de nem is tehettek volna semmit annak elhárítása érdekében.
  A fenti állítás is csak egy szempontból igaz: a MAL jelenlegi vezetősége beismerte tehetetlenségét, de a Katasztrófa- és Környezetvédelem sem teljesen áll a helyzet magaslatán...

  Talán kevesen tudják, hogy LÉTEZIK technológia gyorsépítésű átmeneti tározók létrehozására.

  Magyarországon, magyar munkaerővel, magyar technológiával gyártják - illetve csak gyártanák ha lenne rá igény - az úgynevezett mobil tömlőgátat. A mobil tömlőgát ugyan nem biztosít végleges megoldást, arra azonban tökéletesen alkalmas lehet, hogy a szennyezőanyag folyási irányát tereljék vele, illetve az erősen lúgos kémhatású zagy haladási sebességét lassítsák - amely által lehetővé válik a hígítás-közömbösítés a szennyezés forrása közelében. Tehát hasonló ipari havária esetén az erősen mérgező lúgos zagynak nem kell feltétlenül elöntenie a fél Dunántúlt, óriási természeti károkat okozva, mérgezve az ivóvízbázist, az élővizeinket és a termőföldet.

  Az említett tömlőgát RENDELKEZIK MINDEN szükséges engedéllyel, sav- lúg- és UV-álló - bizonyára nem véletlenül. Általa lokalizálható a szennyezés, a szabályozott körülményeknek köszönhetően pedig lényegesen olcsóbbá válhat a kármentesítés. Ráadásul tisztítás után ismételten felhasználható, tehát nem szükséges megsemmisíteni...

  Légy a levesben...

  A hazai gyártók a bürokrácia útvesztőjében tévelyegnek, míg a katasztrófavédelem/környezetvédelem "szakértői" jobb esetben hónapok-évek óta véleményezgetik a technológiát, rosszabb esetben pedig nem is tudnak létezéséről, így semmilyen lényeges változásra, vagy gyors reagálásra nem számíthatunk a jövőben sem. A tömlőgát használata nélkül a Katasztrófavédelemtől a jövőben is csak a követő magatartás várható el, nem pedig a gyors beavatkozás, és kárenyhítés.

  Ezúton hívom fel az érintettek figyelmét, hogy a tömlőgát HAZAI gyártása megoldott, importot kiváltó termék, és magyar munkaerő igénybevételével készül!

  Kérdem Én:
  Mégis mi hiányzik még ahhoz, hogy rendszerbe állítsák a tömlőgátat, egy újabb vegyi katasztrófa, egy újabb gátszakadás??? - és közben a vörösiszap egyre csak szivárog....."

  Jezus Groß-Fenc
  PolgárInfo”
 • 147. purgator 2010. október 06. 00:21
  „Újabb vörös befürdés a nemzet számlájára.”
 • 146. rigójancsi 2010. október 05. 23:18
  „Ahmadinejad 2010.10.05. 22:01
  Ha tényleg komolyan gondolod, akkor mutass példát, kezdd Te! Ne csak a klaviatúrát kopogtasd...:-)”
 • 145. ráérő 2010. október 05. 22:53
  „.."1749-es számot lehet hívni annak, aki segíteni akar...." Felhivom!!! Szerinted az a metélt( többségi tulajdonos) gazember aki 21. az ország gazdagjai között megteszi egyszer is???”
 • 144. jozko 2010. október 05. 22:50
  „Technológia hiba vajon a nagy koncentrációjú és nagy mennyiségű nátronlúg a vörös iszap tározókban?
  Vagy /az egyébént önmagában tényleg nem veszélyes/ vörös iszapba belekeverték az Isten tudja honnan származó nehézfémgyártási hulladékokat, galvániszapot és olyan mérgező hulladékokat, amelyeknek a megsemmisítése vagy szabályos !! tárolása nagyságrendekkel többe került volna?

  Ha volt ilyen, akkor érthető a magas lúgkoncentrátum és mennyiség!
  Csakhogy ez esetben ez nem símán katasztrófa, hanem nagyon súlyos bűncselekmény!

  Ugyanis a lúgos kémhatás savval közömbösíthető, de a nehézfém sók és vegyületek, sugárzó hulladékok nem...
  Nem véletlen az analízis és a sugárszint mérés!
  Ha viszont nincs ilyen veszély, az embereket hitelt érdemlően meg kellene nyugtatni.”
 • 143. Ahmadinejad 2010. október 05. 22:01
  „Asszem itt az idő amikor megmutathatja Viktor hogy új országra ébredtünk, és forradalom volt, igy lehet nekik is adakozni, ajálja fel minden országgyülési képviselő a következő 3 havi illetményét, kiváncsi lennék mit szólnának...............”
162 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cozma-ügy - nem láttak, nem hallottak semmit

Enying - A Cozma-ügy keddi tárgyalásán olyan tanúkat hallgatott meg a Veszprém Megyei Bíróság… Tovább olvasom