Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Itt a kincstárnokokról szóló kormányrendelet

A kincstárnok az általa vizsgált költségvetési szervnél akár az államtitoknak minősülő adatokba is betekinthet - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.
A kormányszóvivő szerdán jelentette be, hogy a miniszterelnök kincstárnokokat nevezhet ki a minisztériumokhoz, illetve a központi költségvetési szervekhez.

A kincstárnokokra vonatkozó szabályok az államháztartás működési rendjéről szóló kormányrendeletbe épülnek be, kiegészítésként.

A miniszterelnök tehát a központi költségvetési fejezethez, valamint az elkülönített állami pénzalaphoz kincstárnokot jelölhet ki. A kincstárnokok munkájának összehangolására a pénzügyminiszter és a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter által felkért személyekből álló testület működik. A titkárság pedig a Kincstárban működik.

Kincstárnok felsőfokú pénzügyi, számviteli iskolai végzettséggel és legalább öt év szakmai gyakorlattal rendelkező személy lehet. Feltétel még a köztisztviselői státusz és az 5 éves közigazgatási gyakorlat. Nem nevezhető ki a kincstárnok ahhoz a szervezethez, amely foglalkoztatja, illetve amelynél a korábbi 3 évben dolgozott.

A kincstárnok feladatát így határozza meg a rendelet: "figyelemmel kíséri a fejezet, valamint a fejezethez tartozó költségvetési szervek, illetve az alap gazdálkodását, így különösen a források felhasználásának és a feladatoknak az összhangját, a szállítói tartozásállomány és a vevőállomány alakulását, a bevételek beszedésére és behajtására tett intézkedéseket." A kincstárnok jogosult "a költségvetési szerv kezelésében levő bármely adatot - ideértve az államtitoknak, szolgálati titoknak, továbbá üzleti vagy más titoknak minősülő adatokat is - megismerni, az azokat tartalmazó iratokba vagy egyéb adathordozókba betekinteni, azokról a költségvetési szerv költségére másolatot készíteni".

Ha a kincstárnok célszerűtlen, nem szükségszerű, nem időszerű vagy fedezet nélküli kötelezettségvállalást, célszerűtlen vagy időszerűtlen kifizetést, illetve ezek előkészületét észleli, arról haladéktalanul tájékoztatnia kell az érintett költségvetési szerv vezetőjét, továbbá értesítenie kell a pénzügyminisztert (a Pénzügyminisztérium fejezet esetén a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert). A pénzügyminiszter - illetve a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter - az értesítés alapján az érintett fejezetet irányító szerv vezetőjével haladéktalanul egyeztetést kezdeményez. A tájékoztatással érintett kötelezettségvállalást nem lehet megtenni, illetve a kifizetést nem lehet teljesíteni mindaddig, amíg az egyeztetés nem történt meg.

A rendelet csütörtöktől hatályos.

Olvasóink írták

  • 2. KolompárRómeó 2009. augusztus 27. 19:38
    „Végre újabb valaki, akit le lehet fizetni a mi adóforintjainkból! Hajrá, csak így tovább!”
  • 1. klj_54 2009. augusztus 27. 13:28
    „Már megint egy felesleges fogaskerék!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliós bírság a fröccskultúra tenderen

A fröccskultúra idei fogyasztói kampányára kiírt tender jogellenes kiegészítése miatt 2 millió… Tovább olvasom