Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 21°C Még több cikk.

Itt a tél: kemény fagy és hózápor

Szombaton napközben az ország déli, délnyugati részén időnkénti havazás, hószállingózás valószínű. Vasárnap eleinte főként nyugaton és délen lehet zápor, hózápor, majd az keddig egyre többfelé várható havazás.
Havazás várható a hétvégén a meteorológiai szolgálat szerint, ezért a Magyar Tűzoltó Szövetség felhívta az autósok figyelmét a téli közlekedés veszélyeire.

Dobson Tibor, a tűzoltószövetség szóvivője elmondta: a tapasztalatok szerint a viszonylag enyhe, száraz időszakban az autósok hajlamosak elfeledkezni a havas-jeges körülmények okozta veszélyekről, váratlanul éri őket a hirtelen beköszönő téli időjárás, de még ekkor sem késő gondoskodni a biztonságról. Hozzátette, hogy ajánlott kifogástalan műszaki állapotú, téli gumival felszerelt autóval elindulni, és tájékozódni az útviszonyokról. Aki teheti, inkább a főutakon közlekedjen, és ha szükséges, vigyen magával hóláncot, lapátot és homokot. A szóvivő hangsúlyozta: aki gyermekekkel indul útnak, ne feledkezzen meg takaróról, meleg teáról.

Gondolni kell arra is, hogy az üzemanyag nemcsak a közlekedéshez, hanem az autó fűtéséhez is nélkülözhetetlen. Az öltözékünket pedig ne az autó klímájához igazítsuk - figyelmeztetett Dobson Tibor.

Rámutatott arra, hogy az út lefagyása nem mindig észlelhető a gépkocsiból, ezért ezt is figyelembe kell venni a sebesség megválasztásakor. Szólt arról is, hogy a hókotró munkagépek mögött síkos az út, mert a só olvasztó hatása nem azonnali. Ezért nagyon fontos, hogy ha az autós sárga villogóval felszerelt gépeket lát az úton, fokozatosan vegye vissza a sebességet, nehogy rácsússzon a jármű a munkagépre.

Tanácsos gyakori féklámpa-villantásokkal figyelmeztetni a mögöttünk haladót. Kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén az autós a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezze biztonságba a gépkocsit, és várja meg, amíg az út ismét járható - mondta. A tűzoltókat a 105-ös ingyenes segélyhívószámon lehet értesíteni. Ez közlekedést akadályozó, veszélyes helyzetben lehet indokolt, például személyi sérülés veszélye, továbbá egy elakadt autó vagy kidőlt fa esetében - közölte Dobson Tibor.

Olvasóink írták

 • 13. valoperes_zugugyved 2009. december 13. 07:29
  „:)”
 • 12. valoperes_zugugyved 2009. december 13. 05:31
  „én szeretem a feher tájat-a levegö is jobb,mint nyáron. aki nem tud örülni az élet szépségeinek az komcsi?”
 • 11. Titanilla 2009. december 12. 16:40
  „5. való igaz, én jártam tegnap arra, tényleg nincsenek gyertyák! Nápolybana fát lopták el!”
 • 10. flexsnake 2009. december 12. 15:14
  „Pákó nem várja a havat ez lesz a következő cikk D”
 • 9. Agyalapi 2009. december 12. 13:49
  „Volt már hideg és hó decemberben, tudjuk milyen az. Ezért utálom a telet. Aki meg nem tudja, milyen a tél, hát magára (v)essen.”
 • 8. flexsnake 2009. december 12. 12:45
  „5. nem, majd karácsony után visszavisszük :D”
 • 7. Walaky 2009. december 12. 11:58
  „http://www.met.hu/omsz.php
  http://www.metnet.hu/”
 • 6. greg 2009. december 12. 10:46
  „Szerdára lesz itt 20 centi.”
 • 5. Kreatív 2009. december 12. 10:45
  „Off: -Bocsi, de nem tudom hol tudnám megkérdezni-

  Nem tudja valaki, hová tüntek a Csillag téri adventi koszorú gyertyái?
  November 27-én láttam, amint felhelyezték a koszorúra a négy nagy fehér gyertyát,
  azóta néha arrajárok, és mindig hiányoznak róla a gyertyák.

  Ellopták őket?”
 • 4. Walaky 2009. december 12. 10:27
  „3. hozzászólás tarkan 2009.12.12. 09:43
  Inkább kapjál be egy Unicumot:)
  Az ember feledékeny lény, nem árt emlékeztetni néha tennivalóira.”
 • 3. tarkan 2009. december 12. 09:43
  „Ha jol tudom felnőtt és önálló emberek vannak volán mögött,és rendelkeznek jogositvánnyal,nem értem miért kellene még külön figyelmeztetni is az embereket,mint valami természet feletti jelenségről,mindenki tapasztalt már havat-jeget,tudja hogy annak vannak jellegzetességei,például:-csuszik...Decembert irunk,semmi rendkivüli dolgot nem találok ebben,csak az gondolkoztat el néha hogy a téli gumikat miért most cserélik,miért nem várnak vele addig amig"tökig érő"hó nem lesz...ami még várat magára....::))))))”
 • 2. Lutetia 2009. december 12. 09:32
  „Ez nem pánikolás, hanem időben figyelmeztetnek a kockázatokra. Megette a fene, ha akkor kezdik okítani a jónépet, amikor már egy csomó baleset bekövetkezett a csúszós stb. utak miatt.”
 • 1. tarkan 2009. december 12. 08:40
  „Még le sem esett,és már is pánikolunk??Minden évben felkészülünk a télre mégis meglepődünk hogy a hó csúszik,a tél pedig hideg::)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirúgás lett a twitteres csiripelés vége

A Twitter használói körében óriási felháborodást váltott ki, hogy kirúgták azt a Vodafone-os… Tovább olvasom