Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Itt az ebadó - veszélyes kutyáért 20 ezret is fizethetünk

Belföld - Ebrendészeti hozzájárulás néven a parlament január 1-től - az állatvédelmi törvény módosításával - bevezette az ebadót, amit a helyi önkormányzat vet ki, és alapesetben nem haladhatja meg az évi 6 ezer forintot.
Ebrendészeti hozzájárulás néven a parlament január 1-től - az állatvédelmi törvény módosításával - bevezette az ebadót, amit a helyi önkormányzat vet ki, és alapesetben nem haladhatja meg az évi 6 ezer forintot.

A kiindulás az, hogy a kutyákat az önkormányzatok háromévente kötelesek összeírni. Az év első napján legalább 4 hónapos ebek után pedig már szedhető a rendészeti hozzájárulásnak nevezett adó. Az adót az adott év első napján - az oltási könyvbe bevezetett - tulajdonos fizeti. Az önkormányzat a veszélyes kutyák után legfeljebb 20 ezer, míg más ebek után legfeljebb 6 ezer forint adót szabhat meg. Az önkormányzat az eb tartási céljának, állatjóléti és ebrendészeti jellemzőinek (tartási hely típusa, mérete, tartott ebek száma), és az ebtartó szociális helyzetének figyelembevételével határozza meg az adót.Nem szedhető ebrendészeti hozzájárulás a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő magyar kutyafajtákba tartozó törzskönyvezett; a mentő-, jelző-, vakvezető, rokkantsegítő vagy terápiás; a Magyar Honvédségben, rendvédelmi szervben, nemzetbiztonsági szolgálatban vagy közfeladatot ellátó őrszolgálatban alkalmazott; a veszélyes eb kivételével az ivartalanított; az ismert tartóval nem rendelkező és állatmenhelyen, ebrendészeti telepen vagy állatvédelmi szervezet gondozásában tartott, valamint az állatmenhelyről, ebrendészeti telepről vagy állatvédelmi szervezettől örökbefogadott eb után. Az állatmenhelyről, ebrendészeti telepről vagy állatvédelmi szervezettől történő örökbefogadás tényét az örökbeadó intézmény vagy szervezet vezetője, írásban igazolja.

Az önkormányzat köteles a befolyt ebrendészeti hozzájárulás teljes összegét az ebek ivartalanításának támogatására, az állatmenhelyek és az ebrendészeti telepek fenntartására, állatvédelmi szervezetek támogatására, valamint az ebösszeírás vagy egyéb, az ebtartással kapcsolatos állatjóléti és közegészségügyi intézkedések finanszírozására fordítani.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. papagalya 2012. január 10. 09:39
  „Úgy látszik, itt sok bennfentesnek van (sok) kutyája, első lehetne 0 vagy kis adójú, de a többit erősen adóztatnám. Plusz ellenőrizni kell(ene) az oltást, a pórázt, a szájkosarat. Meg a tojást. A kóbor kutyákat meg begyűjteni. Az oltással együtt mikrocsipet belerakni, hogy követhető legyen. Meg kiszűrni az állandóan ugató egyedeket, meg Emeleti lakásba csak egy kicsi kutya lehessen, meg kutyaiskolába járatni a gazdával együtt.
  Szóval normális kutyatartó társadalmat kellene kinevelni.
  A kutya meg életveszélyes fegyver, amihez tartási vizsga meg engedély legyen.
  Csak normális emberek tarthassanak állatot.”
 • 42. barsanyi 2012. január 04. 05:19
  „Tegnap én már találkoztam ilyen elcsapott kutyával. Az enyém pórázon az meg szabadon, még védeni sem tudom az enyémet.
  Álljon az Ebrendészet mindjárt az elején a helyzet magaslatára mert ha ezek falkába verődnek nincs az az ember aki védekezni tud.
  Jó legyen adó, de kezdjenek is hozzá a rend teremtéshez MOST mindjárt az elején.”
 • 41. bambinaXX 2012. január 04. 04:24
  „38! egyetértek: falun, tanyán 2 kutyáig ne kelljen - amennyiben oltva, féregtelenítve (esetleg ivartalanítva) vannak! mert mindegy hol él a kutya, gondoskodni kell róla! és a nemkívánatos szaporulatot megelőzni, nem elásni, ahogy szokták..”
 • 40. csupika 2012. január 03. 21:24
  „Az állatkínzást a büntetőtörvénykönyv rendezi. Egészen pontosan:
  2004. évi X. törvény a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény és a hozzá kapcsolódó jogszabályok módosításáról”
 • 39. csupika 2012. január 03. 21:15
  „36. Cinea!

  Nem akarlak elkeseríteni, de igen, állatkínzásnak minősül, mert magára hagyod az állatot, ami tilos. Be kell vinni, le kell adni, de nem otthagyni suttyomban, aztán vagy megéri a reggelt, vagy nem.”
 • 38. csupika 2012. január 03. 21:13
  „Félreérthetően fogalmaztam, igazatok van. A törzskönyves részt úgy értettem, hogy csak azért, mert egy kutya magyar fajta, azért ne járjon kedvezmény. Nem értek azzal egyet, hogy belekerült a szövegbe ez a magyar eredetű kitétel. De ha már benne van, akkor legyen az a kutya törzskönyves, ezáltal a fajtajelleget jobban tartó, nagyjából követhető előéletű egyed.

  Jelezném, hogy keverék kutyám van, ingyen hoztam el egy családtól kölyök korában. Történetesen félig magyar vizsla, félig meg amerikai bulldog. Így ha már a magyarságot akarjuk mindenhol erőltetni, akkor ennyi erővel a félig magyar fajtájú eb is kapjon kedvezményt :D

  Jó, asszem még jobban belekeveredtem a dologba. Tehát hülye ötlet kivételezni az őshonos magyar fajtákkal, de ha már egyszer kivételeznek, akkor jó, hogy törzskönyvhöz kötik ezt a kedvezményt. Szerintem.”
 • 37. hazgondnok 2012. január 03. 20:10
  „Én kint élek egy olyan tanyán ahova a madár is hat napi hideg élelemmel jár és bizony őrző,és jelző kutyáim egyik sem ős honos magyar fajta. Bizonyos mértékben egyet értek az adó bevezetésével,mert sajnos aki egy panel lakásban tart nagy testű kutyát az már egy állat kínzás,de mikor a szomszédomban az idős néninél a kutya jelzi az idegenek jelenlétét bizony nekünk fontos.Mi így figyelünk egymásra mert másképp kint a tanya világban nem tudunk.Ezért bizony én a magánházaknál és a tanyákon élőknél 2 kutyáig nem vezetném be az ebadót! Azon felül már meg nézném és vizsgálnám is,hogy miért is van esetleg 5-6 kutya! Ezért én egyet értek a 14. hozzászólóval!”
 • 36. bambinaXX 2012. január 03. 19:33
  „15! Egyetértek!”
 • 35. Cinea 2012. január 03. 18:55
  „33. csupika 2012.01.03. 15:16

  "...menhely kerítésén belülre dobja/teszi/ereszti a nemkívánt kutyát, az bűncselekményt követ el."

  Nem veled akarok vitatkozni, biztos így van. És mire büntetnek? Ez nem állatkínzás. Sőt az állatkínzók megússzák egy ejnye-ejnyével. - Ebből következik, sötétben a keritésen kívűl, vagy olyan helyen kell kirakni az állatot, ahol senki nem látja, - és majdcsak éhendöglik. :(. Jobbérzésű ember ilyenre nem képes! És megintcsak szív, fizet, dehát mindig azt a lovat ütik, ami egyébként is húz.”
 • 34. IVY 2012. január 03. 15:47
  „Na jó. Akkor most mindenki fizessen, vagy senki!
  Tudjátok mi ez? HÁTRÁNYOS MEGKÜLÖNBÖZTETÉS!!!!!
  Azok sz.vnak ez után vele, akik korrekten, minden évben oltatják a kutyáikat.
  Mert annak bizony nyoma van az állatorvos könyvelésében.....”
 • 33. csupika 2012. január 03. 15:16
  „Ez azért új, hogy a magyar fajtákon belül csak a törzskönyvezett kutya kerül ki a fizetés alól. Ez tetszik, támogatom.

  Egyébként csúsztat a főcím, mert nincs itt az ebadó, csak a lehetősége van itt. Írja már bele a kedves cikkíró, hogy Szeged város önkormányzata megszavazta-e az ebadó kivetését. Tudtommal nem. Ezesetben félrevezető a cikk.

  Egyébként aki bármi okból, puszta "jóindulatból" egy menhely kerítésén belülre dobja/teszi/ereszti a nemkívánt kutyát, az bűncselekményt követ el. Szóval azért csak óvatosan, mert pl a Tappancsosok (is) feljelentést szoktak tenni ilyen esetben a rendőrségen.”
 • 32. angyal1064@freemail.hu 2012. január 03. 14:26
  „Az őshonos magyar kutyafajták közül ha nem megfelelően bánnak velük,a komondor és s kuvasz igen veszélyessé válhat, viszont egy megfelelően tartott veszélyesnek hitt kutya is lehet nagyon szelíd és nyugodt,sajnos minden a gazdán múlik!”
 • 31. nirvana89 2012. január 03. 13:33
  „moderálva> Én a legkisebb próblémával is viszem a kutyám orvoshoz , nem vagyok hajlandó a semmire fizetni. Nincs belőle hasznom és a kutyámnak sincs.”
 • 30. deszkás 2012. január 03. 13:32
  „CINEA! Szerintem nálam: impotens pasiknak-duzz-ADÓ.”
 • 29. Jericho 2012. január 03. 12:59
  „Nekem két magasan képzett német juhász kutyám van. Tudvalevőleg egyik sem őshonos magyar fajta, ráadásul könnyen rájuk lehet mondani, hogy veszélyesek. Igaz, hogy csak akkor azok, ha előtte parancsot kapnak a támadásra. Ergó: nem a kutyák a veszélyesek, hanem aki irányítja őket. Azért csak úgy csendben hagy kérdezzem már meg: egy lebutított komondor, vagy egy kuvasz veszélytelenebb, mint a képzett német juhász? Csak azért, mert őshonos magyar fajta?
  Véleményem szerint azután <moderálva> kellene adót fizetni, aki ezt a rengeteg marhaságot kitalálja.”
 • 28. abszurd 2012. január 03. 09:22
  „27. Jobb lenne ha nyávognának?”
 • 27. Herli 2012. január 02. 19:05
  „Nagyon helyes !
  A szomszéd kutyák meg is érdemlik, hogy fizessenek utánuk- Állandóan ugatnak, ha kell, ha nem.”
 • 26. Cinea 2012. január 02. 19:01
  „18. ebrendeszet 2012.01.02. 11:12
  A kezdeményezés lehet, h jó, de vajon mi valósul meg belőle?

  A szaporulat megakadályozásának nem a felelőtlenség, lustaság az oka, hanem a sztem a pénz. 2 macska és egy kistestű kutya heréléséért fizettem 43 ezer Ft-ot!!! A nőstény kutya maga kerülne ennyibe.

  Az állatvédők ugyan milyen eredményeket érnek el, ki méri le?

  Akkor javulna az állattartás színvonala, ha olcsóbb lenne az állatgyógyszer, féregtelenítés, élősködők írtása, veszettség elleni és ilyen olyan védőoltások ára. Többen meg tudnák fizetni, és nem tartanák "embertelen"körülmények között. vagy csapnák el. Észbontó, h mibe kerül, és még +-ba jön rá az adó.

  Ha nem szeretném annyira a kedves kis jószágjaimat, bedobnám a menhely kerítésén belülre.”
 • 25. Cinea 2012. január 02. 18:46
  „24. strigula 2012.01.02. 17:12

  hát ez nagyon jó :))))))))))
  (kifelejtetted:
  impotens pasiknak - lankADÓ )”
 • 24. strigula 2012. január 02. 17:12
  „2012-es adófajták:
  hivőknek - hálaADÓ
  tévénézőknek - hirADÓ
  ellenfeleknek - támADÓ
  bulizóknak - vigADÓ
  hazugoknak - tagADÓ
  örömlányoknak - lyukADÓ
  hóembernek - ólvADÓ
  gyáváknak - szalADÓ
  tartozóknak - megADÓ
  kamaszoknak - lázADÓ
  tanulóknak - halADÓ
  virágosoknak - hervADÓ
  lustáknak - szunnyADÓ
  halottaknak - feltámADÓ”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dióhéjban: így változtak az adótörvények január 1-től

Az új cégek fokozott adóhatósági felügyelet alá kerülhetnek, a saját főzésű pálinka árulható a… Tovább olvasom