Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Itthon is engedélyezték az abortusztabletta forgalmazását

A készítményt a várandósság 10. hetéig, illetve egészségügyi indok alapján a 12-22. hét között alkalmazzák.
Lehetőség lesz belföldön is a gyógyszeres terhességmegszakításra, ugyanis az abortusztabletta megkapta a magyarországi forgalomba hozatali engedélyt - írta a Magyar Nemzet szombaton.

A lapnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megerősítette az információt, és közölte: a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézeténél (GYEMSZI OGYI) lezárult a 2009 őszén indított, uniós jogszabályokhoz kötött nemzetközi - több tagállamban egyszerre lezajló - engedélyeztetési eljárás befejező szakasza. A gyógyszer rendelhetőségét a legszigorúbb feltételekhez kötik, amely kizárólag intézményi körülmények közötti alkalmazást tesz lehetővé - tette hozzá a szaktárca.

Az Emmi kiemelte: a szakmai kollégium bevonásával olyan szabályozást kíván bevezetni a tabletta alkalmazásánál, amely garanciát nyújt a magzati élet védelméről szóló törvény legalább olyan szigorú betartására, ahogy az a jelenlegi művi beavatkozások esetében megvalósul, megelőzve ezzel a szer illegális alkalmazását.

A készítményt - amelyet a WHO a terhesség megszakításának biztonságos módszereként ajánl a várandósság 10. hetéig, illetve egészségügyi indok alapján a 12-22. hét között - számos országban alkalmazzák, például Ausztriában és Svédországban is. Magyarországon néhány évvel ezelőtt komoly vita bontakozott ki a tablettáról, magzatvédő szervezetek tiltakoztak a bevezetése ellen.

Magyarországon tavaly több mint 38 ezer abortuszt végeztek el, és bár a beavatkozások száma régóta csökken, nemzetközi összehasonlításban még mindig magasnak mondható - írta a Magyar Nemzet.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. vári 2012. május 22. 19:57
  „daffy
  ".Érdekes én világ életemben tudtam mihez tartani magam."

  Én is. És mégis esemény utáni tablettáért kellett folyamodnunk eddig két alkalommal (remélhetőleg ez így is marad), ugyanis
  (i) elszakadt, illetve
  (ii) lecsúszott az óvszer.

  Szerencsére ÉSZREVETTÜK a szakadást (nem volt nagy a lyuk), de mi lett volna, ha nem vesszük észre? Továbbá az esemény utáni tabletta hatékonysága sem 100%-os (sőt).”
 • 49. Aranea 2012. május 21. 13:44
  „"Úgy látszik neked van értelmileg korlátozva a tudatod!!!!!!"
  "Tudom a gyermeke(i)mről,hogy már az annya hasában,egyfajta tudattal rendelkezet,és ezt nem lehetett csak úgy akármire felfogni."
  Honnan? Ja, hogy csak? Bizonyíték? Aha, tehát ÉRV nincs, csak saját képzelgések alapján gyártott, vakon védett ideológiák.
  (Az abortuszra engedélyezett fejlettségi szintben nincs semmiféle tudat, mivel még az idegrendszer sem alakult ki.)

  "Na meg,ha a film idősebb megzatról szól,pláne van valami alapja,amiről írok."
  Idősebb = fejlettebb. Amiről pedig itt a vita folyik az fiatalabb = nem fejlettebb.
  Így pláne nincs alapja annak, amivel érvelni próbálsz. Tudod...: a rántotta nem grillcsirke.

  "De ez is olyan,hogy beköltöznél egy félig felújított házba,és egyszer csak rádomlana,lenne ám pislogás a részedről.Igaz két különböző esetről szól,de a lényeg ugyanaz."
  Ez olyan, mintha beköltöznél egy tetszőlegesen választott házba, és méltatlankodva pislogsz, hogy van, ahol nem látnak szívesen, nem melengetnek, táplálgatnak, hanem ha nem takarodsz önszántadból, akkor kiebrudalnak, amint tudomást szereztek rólad, BÁRMI MÓDON.

  "Meglátszik nincs neked gyereked,mert akkor nem írnál ilyet."
  Érdekes módon erről a témáról a legtöbb nőismerősömnek az enyémmel azonos véleménye van. Beleértve a saját anyámat is, aki csak úgy mellékesen orvos - tehát enyhén szólva is nálad szakavatottabb a témában (megjegyzem, jómagam biológia-környzetvédelem szakos tanárként végeztem, úgyhogy nekem is a köznépnél jóval pontosabb rálátásom van az ezzel kapcsolatos témákra). De mondjad csak drága... biztosan nagyon szilárd alapokon nyugszik az érvrendszered...”
 • 48. daffy 2012. május 21. 05:48
  „T.Aranea:Úgy látszik neked van értelmileg korlátozva a tudatod!!!!!!Meglátszik nincs neked gyereked,mert akkor nem írnál ilyet.Na meg tudnád,hogy mivel vádaskodsz.Tudom a gyermeke(i)mről,hogy már az annya hasában,egyfajta tudattal rendelkezet,és ezt nem lehetett csak úgy akármire felfogni.Na meg,ha a film idősebb megzatról szól,pláne van valami alapja,amiről írok.Úgy látom neked mindegy,hogy mi külömbség van egy magzatról és egy világra jövetelre készülő babáról.Igaz hónapok,de nem alakul ki hipp-hopp egy baba,akinek az életre való jogát,csak egy értelmetlen kamatyolás miatt megszüntessük.Más a helyzet egy rendeleneséggel fejlödő magzatnál,de ezt már fejlett orvostudomány meg tudja állapítani.De ez is olyan,hogy beköltöznél egy félig felújított házba,és egyszer csak rádomlana,lenne ám pislogás a részedről.Igaz két különböző esetről szól,de a lényeg ugyanaz.”
 • 47. Aranea 2012. május 20. 23:38
  „45. daffy 2012.05.20. 20:56
  Szívből remélem, hogy 100%-ban vegetáriánus vagy, különben TELJESEN HITELTELEN a fröcsögésed egy olyan fejlettségi szintű lény védelmében, ami még egy halét sem éri el. S ha már ennyire van véleményed: nézz sürgősen utána, hogy MIRŐL is írsz valójában: a Néma sikoly c. film jelentősen idősebb és fejlettebb magzat abortuszáról készült, mint amit ma a hazai jogszabályok engedélyeznek...
  És még valami, daffy: ideje lenne a tudatlanok kommunikációs diktatúrájának is véget vetni...úgyhogy én meg ezt a fajta korlátozottságot tiltanám be, s büntetném életfogyttal...”
 • 46. Aranea 2012. május 20. 23:25
  „42. theseus 2012.05.20. 10:18
  A hitelesség kedvéért talán érdemes lenne ezen adatok mellé párhuzamosságként feltüntetni:
  - a nők hány százalékának vannak visszatérő rémképei a szülés közben átélt traumáról
  (a családtagjaim és a nőismerősök horrorszintű sztorikat suttognak, mindegyik kijelentette, hogy "soha többet" - és lőn: egy gyerekük van)
  - normál esetben ugyanebben a korosztályban milyen arányban fordul elő az öngyilkosság gondolata? Úgy rémlik egy pár hónappal ezelőtti cikkből, hogy így is magasabb, mint 50%... akkor a 33% bakfitty!
  - egy általános mintavétellel is kb. ugyanennyi nő érzi azt, hogy korlátozott a befolyása az élete felett. Sőt, nem csak nők...
  - "csaknem minden második közülük tapasztal nehézségeket partnerkapcsolat létesítésében" ez is elég általános.
  De ha ez nem lenne elég, akkor az összes egyedülálló anyuka kifejtheti, hogy gyerekkel még nehezebb! Gyakran egyenesen lehetetlen.
  Ügyhogy szépen csomagolva hangzatos ugyan ez a felmérés, de végiggondolva már nagyon sántít a meggyőzőereje...”
 • 45. daffy 2012. május 20. 20:56
  „Miért is találták fel az óvszert,mi?Akkor nem kell "heggeszteni" Nehogy oda ragadjon.Érdekes én világ életemben tudtam mihez tartani magam.Az abortuszt végző orvost életfogytigra itélném,a klienst is.Mert amikor a kicsi szív el kezd dobogni az már élet és annak kioltása mint élő ember életének:gyilkosság.Na meg minden tinivel megnézetném,hogy zajlik az abortusz,ami egyébként fenn van a neten is.Azzal meg pláne minden nap,többször akit elitélnék.De amikor a magzat néma sikoly hatására hadonászik a kanállal,és "megöli",mi ha nem gyilkosság,mi!!!!!!!!Nem lenne itt 10 szülésre 4 abortusz azt hiszem,ha én lennék hatalmon.El nem tudtam volna képzelni,hogy az én gyerekeim közül valamelyikkel ezt tettem volna.A hátrányos életre berendezet családokat nem engedném 1-nél több gyerek felnevelésére és nem a hatóság kijátszására(mint manapság),hogy a szomszéd neveli fel nem kis summa hatására.Ennek véget kell vetnii hölgyeim és uraim.”
 • 44. 92lengyel.andras 2012. május 20. 12:56
  „Igen sok szempont felmerül az abortusz-kérdésnél.
  A társadalom szempontjából az lenne a jó, ha a magyar nők gyermekeket szülnének. Ezt a társadalomnak, tehát kétségtelenül a politikának is támogatni kellene, de hiába hangoztatják/hangoztatjuk, nem ezt teszik/tesszük.
  Aztán ott a "felvilágosult" ember, ez esetben a nő, mert attól, hogy a felelősség fele a férfiaké (kellene, hogy legyen), a nő tudja elvetetni a magzatot, ez elég logikus. Tehát a "felvilágosult" nőnek joga van dönteni a testéről, hogy mit tesz vele, persze ekkor szinte mindenki nagyon önzetlen lesz, én nem tudom felnevelni, így jobb a gyereknek/magzatnak ha megölik, mint hogy éljen. Persze, ez is logikus, a halál jobb, mint bármilyen élet. (Ki tudja, hogy mi/ki lett volna a gyerekből?)
  A jogi részhez azért hozzáfűzném, hogy ekkor viszont felmerül a kérdés, hogy hol a határ? Ha megöljük a magzatot, akkor azt miért ne tehetnénk néhány hónappal később is? Nincs nagy különbség, csak anyán innen, anyán túl... Ehhez egy cikk, szerintem gyomorforgató:
  http://www.magyarkurir.hu/hirek/doebbenet-ujszueloettek-megoeleset-engedelyezne-ket-bioetikus
  Az jutott még eszembe, hogy miért van az, hogy ekkor az anyáknak csak a jogait emlegetik? Számos cikk, tanulmány megjelent (és nem keresztény forrásokból, igen, bármennyire is felháborító, de én is az vagyok), hogy az anyák az abortusz után hónapokig, tán évekig küzdhetnek depresszióval, és más lelki betegségekkel. Az abortusz árnyoldalát miért nem mondják el a nőknek?
  Egyébként én azt látom, hogy nekünk keresztényeknek a legkönnyebb. Eleve úgy állunk hozzá, hogy a gyermek Isten ajándéka, így ha adja, akkor elfogadjuk. Márpedig ha adja, akkor majd forrást is fog a felnevelésükhöz adni. Ez ateistáknak elég felelőtlen módszernek tűnhet, de mégis bevált idáig. Nem csak száz éve, hanem ma is.
  Az abortuszt igénybe vevő nőkről pedig: Úgy gondolom, hogy töredékük az, aki önként, azért megy el, mert neki most nem jó. Ezen nők nagy részét vagy kényszerítik, vagy nem bíznak magukban, a párjukban (ha van egyáltalán), és a jövőjükben. Könnyebbé tenni az örökbefogadást, nagyobb hangsúlyt fektetni a megelőzésre. Ja, meg ha nem muszáj, akkor nem szexelni. (Érzem, hogy e mondat után megköveznek.)
  De leginkább segíteni egymást. Sokat hallani, olvasni, hogy a társadalomnak más kell, hogy legyen a hozzáállása, stb... De ezt nem lehet nagyban kezdeni. Kicsiben kell. És igenis van példa a konstruktív közösségekre. Például Alsóvároson a ferencesek, na, az egy ilyen. És sajnos ezek az anyákat, apákat, családokat, szóval egymást segítő közösségek szinte csak az egyházakon belül vannak jelen.
  Sokat írtam, befejezem. Konklúzió: Az abortusz az egész társadalmat érinti, így az egész társadalomnak kell ellene tenni. Például vitatkozni, hogy mi a legjobb megoldás. De azt is csak higgadtan, okosan lehet.”
 • 43. Queenmargareth 2012. május 20. 12:46
  „42. theseus 2012.05.20. 10:18 TELJESEN IGAZ!”
 • 42. theseus 2012. május 20. 10:18
  „A poszt-abortusz szindróma előfordulási gyakorisága:
  Az Elliott Intézet felmérése szerint a nők 61 százalékának vannak visszatérő gondolatai, képei az abortuszról, 54 százalékuk számon tartja elveszett magzatának évfordulóit, 33 százalékukat az öngyilkosság gondolata foglalkoztatja. Az abortuszon átesett nők 78 százaléka érzi, hogy korlátozódik a befolyása az élete felett, csaknem minden második közülük tapasztal nehézségeket partnerkapcsolat létesítésében.”
 • 41. Aranea 2012. május 19. 19:44
  „Egyébként pedig enyhén szólva is hiteltelenek számomra az abortusz ellen papolók, mégpedig azért, mert érdekes módon éppen ők azok, akik a lehető legbiztonságosabb módszer, a művi meddővé tétel ellen visítanak...”
 • 40. radic 2012. május 19. 17:51
  „38. vári 2012.05.19. 17:34

  ""Csak a szülőszobában pótolhatatlanok a nők" - ez remekül tükrözi a társadalom hozzáállását a családosok és - főleg - a nők felé. Gyönyörű szólamokat zengenek az anyaság szentségéről, de amint arról van szó, hogy a családokat, kisgyerekes anyákat valamiben segíteni kellene, ill. valamilyen lehetőséget megteremteni a számukra (legyen az akadálymentes közlekedés vagy munkalehetőség), mindenki lapít, mint sz** a fűben."

  Szerintem megtanulhattuk már az elmúlt évtizedek során, hogy az éppen aktuális vezetésre várni bármilyen kérdésben is teljességgel felesleges.”
 • 39. Queenmargareth 2012. május 19. 17:37
  „6. Nornora 2012.05.19. 09:17 nő?????????csak nő?????férfi nem is volt jelen a fogantatásnál? mert pl mind itt okoskodik, ilyenkor milyen jól értenek a férfiak a női testhez...........”
 • 38. vári 2012. május 19. 17:34
  „36. radic

  Addig, amíg ez csupán elvárás szintjén jelenik meg, s nem társul hozzá a lehetőség, a feltételek (nem feltétlenül anyagiak, de áttételesen az is) javulása, érdemi változásra ne számíts.
  Gondolok itt konkrétan a magyar társadalom állítólagos családközpontúságára, amely csak szóban, szép szólamokban létezik.
  "Csak a szülőszobában pótolhatatlanok a nők" - ez remekül tükrözi a társadalom hozzáállását a családosok és - főleg - a nők felé. Gyönyörű szólamokat zengenek az anyaság szentségéről, de amint arról van szó, hogy a családokat, kisgyerekes anyákat valamiben segíteni kellene, ill. valamilyen lehetőséget megteremteni a számukra (legyen az akadálymentes közlekedés vagy munkalehetőség), mindenki lapít, mint sz** a fűben.”
 • 37. vári 2012. május 19. 17:28
  „radic
  "Léteznek olyan módszerek, amelyekkel a párok beteljesíthetik az egymás iránti vonzalmukat és 100%, hogy nem lesz belőle olyan új élet, melyet utána elpusztítanának, ilyen-olyan okok miatt."

  Orális és anális szex, kézimunka? :)
  Persze, ezek kellemes kiegészítői a szexnek, de az sem elvárható, hogy a "hagyományos" közösülési módról lemondjanak.

  Én sem tartom az abortuszt üdvözlendőnek, de a tiltást sem hosszú távon eredményes módszernek.
  A jelenleginél jóval hatékonyabb felvilágosítást tartok szükségesnek, és rászorultsági alapon jelentős kedvezményt adni, sőt ingyenessé tenni a fogamzásgátlást, de feltételekhez kötve (tanfolyam illetve vizsga a női és a férfitest működéséről, a hatékony és kevésbé hatékony fogamzásgátlási módszerekről és a nemi betegségekről). Továbbá az örökbefogadás megkönnyítését, ugyanis gyereket bárki szülhet, de az örökbefogadóknak talán csak a fenekébe nem néznek bele.
  Attól tartok, nem ebbe az irányba fogunk menni, hanem majd jól kiosztják az észt a fiataloknak a tanintézményekben arról, hogy házasodjanak szűzen, ami, mióta világ a világ, sosem volt hatékony...”
 • 36. radic 2012. május 19. 17:02
  „31. macs 2012.05.19. 16:01

  "Ez mind nagyon szép és nagyon jól hangzik, de sajnos az utóbbi időben mintha az egymás iránt érzett felelőséget, a másik lealázása, megbélyegzése, bünőzővé degradálása váltotta volna fel. :-("

  Szép is, jól is hangzik és csak rajtunk múlik, hogy megvalósítjuk-e. Túl sokáig aludt a társadalom, míg csak az egyéni érdekek érvényesültek. Szerintem ezen igenis lehet változtatni, csak az e kérdés, hogy akarjuk-e igazán, vagy pedig kényelmesebb ebben a posványban dagonyázni, mígnem egyszer majd minden a fejünkre omlik.”
 • 35. radic 2012. május 19. 16:58
  „30. vári 2012.05.19. 15:50

  "Vagy nem. Régen is létezett magzatelhajtás ("angyalcsinálás"), csak jóval kockázatosabb volt és gyakran a nő halálát okozta.
  Igen, hozzáállás kérdése is, de az egy egész más életstratégia volt akkoriban (nem csak volt, a legszegényebbek ma is így élnek): mivel hatékony fogamzásgátlás, családtervezés nem létezett, kénytelenek voltak annyi gyereket vállalni, amennyi jött, csakhogy ezeknek jelentős része nem élte meg a felnőttkort. Aki igen, azt pedig kisgyerekkorától kezdve munkára fogták (fogják)."

  Nem kell olyan nagyon régre visszamenni. Elég csak a hetvenes, nyolcvanas évekig. Én is egy igen szegény és nagy családban nőttem fel. Nagyon is jól tudom milyen az, amikor azt sem tudni, hogy kerül-e aznap az asztalra étel egyáltalán. Mégis felneveltek a szüleim. A néhány itteni hozzászóló logikáját követve viszont én meg sem születhettem volna.

  "Elismerem, a mai, fejlett világbéli ember hajlamos a másik végletbe esni,"

  Pontosan erről beszélek. Nem kell a másik végletbe esni, hanem tudatosnak kell lenni. Én sem akarom ráerőszakolni mindenkire a gyereket. Azt mondom, hogy ezeknek az általam gyilkosságnak tartott abortuszoknak a számát jelentősen csökkenteni lehetne.
  Tény, hogy nincs 100%-ig biztonságos védekezés. Az is tény, hogy léteznek az embernek fizikai szükségletei. Nem kötelezhető senki sem az önmegtartóztatásra, ez is rendben van.
  Ilyenkor mi a logikus megoldás? Léteznek olyan módszerek, amelyekkel a párok beteljesíthetik az egymás iránti vonzalmukat és 100%, hogy nem lesz belőle olyan új élet, melyet utána elpusztítanának, ilyen-olyan okok miatt.”
 • 34. vári 2012. május 19. 16:25
  „macs

  Na igen, meg "szülj sok adófizetőt". Ez vagy te: egy tárgy; vagy egy állat (tehén).
  Talán kissé sántít a párhuzam a munkahelyi, munkaerő-kezelési stratégiákkal - van belőle két "iskola", az egyik azt vallja, tartsd kenyéren és vízen a munkaerőt, mert ha ezen igényeken kívül mást is kielégítesz, az veszteség; a másik pedig azt, hogy tartsd jól a munkaerőt, mert ha jól érzi magát, jobban dolgozik, így több hasznot termel.
  Aki kijelenti, hogy a nők csak a szülőszobában pótolhatatlanok - ergo: jó(l)létük nem érdekes -, az az első "iskola" híve.
  Kár, hogy a második látszik eredményesebbnek...”
 • 33. radic 2012. május 19. 16:25
  „29. Kraivan 2012.05.19. 15:40

  "a meg nem született gondolkodásra képtelen, egyéni életnek nem minősülő biológiai sejthalomnak szerinted több joga van, mint a "felnőtt" önellátásra képes, tudattal rendelkező Egyénnek. "

  Írtam én ilyet? Nem.

  "Ha abortusztéma van, akkor a kismama másodlagos, személyiségi joga nincs, tárgyiasítjátok a nőket. A döntése semmis, hisza megnemszületett élet többet ér mint ő. "

  Írtam én ilyet? Nem.
  Nem értem, hogy miért nem lehet csak azt feldolgozni amit ír valaki és miért kell mögé képzelni mindenféle légből kapott elméletet.
  Egyébként pedig mi ez a többes szám? Csak mert más a véleményem, akkor már csak valamilyen arctalan tömeg részese vagyok? És még engem vádolnak sztereotípiával...”
 • 32. macs 2012. május 19. 16:12
  „29. Kraivan,
  mit vársz egy olyan országban, ahol egy vezető politikus nyugodtan kijelentheti, hogy a "csak a szülőszobában pótolhatatlanok a nők".”
 • 31. macs 2012. május 19. 16:01
  „27. radic,
  "Én ugyanis nem csak az egyén, de a társadalom felelősségvállalását is kötelezőnek tartom. Ez is egy ugyanolyan megoldandó probléma, mint az abortusz kérdése. Az egyének nem csak magukért, de mint a közösség tagjaiként egymásért is felelősek."
  Ez mind nagyon szép és nagyon jól hangzik, de sajnos az utóbbi időben mintha az egymás iránt érzett felelőséget, a másik lealázása, megbélyegzése, bünőzővé degradálása váltotta volna fel. :-(”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új piacok felé nyit a magyar mezőgazdaság

Oroszország, Kína, Kazahsztán, Szaúd-Arábia az új célpont - mondta Farkas Imre, a Vidékfejlesztési… Tovább olvasom