Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

IWIW: Kockázatos kapcsolatépítő portál

Az iWiW kapcsolati hálón tárolt adataik kockázatot jelentenek az országra nézve.
Nemzetbiztonsági kockázatokat rejthet az iWiW internetes  kapcsolatépítő portál a FigyelőNet csütörtöki cikke szerint; az  adatvédelmi biztos elmondta, hogy az internetes oldallal  összefüggő marketingtevékenység ügyében kaptak beadványokat, melyek  vizsgálata folyamatban van. 
Egy, a Nemzetbiztonsági Hivatalból (NBH) származó levél arra hívja fel az állami vezetők figyelmét, hogy az iWiW kapcsolati hálón  tárolt adataik kockázatot jelentenek az országra nézve.  Titkosszolgálatok és szervezett bűnözői körök juthatnak így bizalmas  információkhoz – írja a FigyelőNet. 
Az internetes újság szerint a titkosszolgálat nem kötelező  érvényű ajánlása osztályvezetői szintig igyekszik felhívni a vezető  állami tisztviselők, bizalmas munkakörben dolgozók figyelmét a  közösségi portál használatának kockázataira.

Feltérképezhető

A Nemzetbiztonsági Iroda figyelmeztetése rámutatott arra, hogy  biztonsági szempontból vizsgálva az iWiW és más hasonló tartalmú oldalak szolgáltatásai adott esetben lehetőséget nyújtanak  illetékteleneknek arra, hogy saját céljaikra használják fel a  rendszerben fellelhető adatokat, és az úgynevezett kapcsolati  hálókat. 
Az NBH levele szerint az iWiW „menürendszere segítségével  feltérképezhető a használók kapcsolatrendszere. A keresési  paraméterek megadásával szinte korlátlan lehetőségek nyílnak  meghatározott szempontból érdekes személyek felkutatására". Az  ajánlás figyelmeztet arra is, hogy „a magánéleti szférát is  mélyebben érintő információk jelenhetnek meg az internetes oldalon"  – írja a FigyelőNet. 

Péterfalvi Attila az MTI érdeklődésére elmondta: nincs hivatalos  tudomása az NBH leveléről. A portálra az érintett személyek önkéntes  hozzájárulásával kerülnek fel adataik, de nem kifogásolható az ezzel  kapcsolatos előzetes tájékoztatás, az esetleges kockázatokra való  figyelmeztetés.

Nem követhető, örök adatok

Ami egyszer az internetre felkerült, azt onnan gyakorlatilag nem  lehet többé eltávolítani.
Az ott elhelyezett információk sorsa többé  nem követhető, nem kontrollálható, és ez nem biztos, hogy minden  esetben jó – figyelmeztetett az adatvédelmi biztos. 
Hozzátette: a köztisztviselők neve és beosztása nyilvános adat,  de teljes kapcsolatrendszerük természetesen nem. Az ombudsman az ügy  nemzetbiztonsági kockázatait nem tudja megítélni.

Részleteket nem lehetett megtudni

Az adatvédelmi biztos elmondta, hogy az iWiW-vel kapcsolatban  eddig a hivatalához érkezett beadványok főként a portál  üzletszabályzatára, marketingtevékenységére irányultak. Az ezzel  kapcsolatos vizsgálat még folyamatban van, ezért erről Péterfalvi  Attila nem kívánt részleteket elárulni.  

Az MTI érdeklődésére a nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese  elmondta, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) az állami  intézmények nemzetbiztonsági védelmére vonatkozó törvényi  kötelezettségének tesz eleget, amikor figyelmeztet arra, hogy  bizonyos internetes szolgáltatások igénybevétele esetleg  nemzetbiztonsági kockázattal járhat.

A figyelmeztetés csak ajánlás

Az adott esetben a Nemzetbiztonsági Iroda – az NBH és az  Információs Hivatal jelzéseit figyelembe véve – készítette el  figyelmeztetését, amely eljutott a tárcákhoz. Ez nem kötelező  érvényű, csak ajánlás azoknak, akik fontos és bizalmas munkakörben  dolgoznak – mondta a szakember.
(mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mintha a szerelmét kínálná meg vele

Az egyik szegedi belvárosi cukrászda fagylaltspecialistája szerint a nők nagy kísérletezők a… Tovább olvasom