Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Izrael megelőző csapást mérne Iránra

Izrael azt fontolgatja, hogy megelőző csapást mér az iráni atomlétesítményekre. A hírt, mely szerint márciusban indulna az akció, egyelőre cáfolták, de nem zárták ki annak lehetőségét, hogy komolyabb lépéseket tegyen a zsidó állam saját biztonsága érdekében, Iránnal szemben.
Az angol Sunday Times-ban megjelent cikk szerint Ariel Saron izraeli miniszterelnök felszólította a katonai illetékeseket, hogy március végére álljanak készen egy esetleges iráni urándúsító elleni támadásra.

A hír szerint Észak-Irakban állomásozó katonai hírszerző egységeknek tudomására jutott, hogy Iránban titkos urándúsítók működnének, amiket civil létesítménynek álcáznak, és amikről nem tud az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége sem. Saron parancsára állítólag készültségbe helyezték a megfelelő katonai egységeket.

A tervek szerint egyszerre zajlana a légi és szárazföldi csapás több iráni nukleáris létesítmény ellen, hogy ezzel Izrael megakadályozza az atombomba előállítását. Saron hivatalában cáfolták az értesülést, de a rádió reggeli műsoraiban megszólaló illetékesek csak részben cáfolták a hírt.

Egy lehetséges katonai akciót ugyan nem vetettek el teljes mértékben, de azt állították, hogy Izrael jelenleg csakis diplomáciai utakon próbálja meg megoldani az iráni atomfenyegetést. Az állítólagos támadás kiszivárgott vagy kiszivárogtatott időpontja, vagyis március vége egybeesik az izraeli március 28-ára kitűzött általános választásokkal.

Az izraeli katonai hírszerzés főnöke, a magyar származású Farkas tábornok nemrégiben elhangzott bejelentése szerint mindössze néhány hónap áll rendelkezésre a békés erőfeszítésekre az iráni atom ellen. Ugyanis tavaszra Iránban odáig jut az atomprogram, hogy veszélyesebb lenne egy katonai akció, mint meghagyni az épülő létesítményeket.

Ariel Saron miniszterelnök legutóbbi sajtóértekezletén azt nyilatkozta, hogy Izrael nem hajlandó elfogadni, hogy Iránnak atomfegyverei legyenek, de ez a kérdés nemcsak Izrael, hanem az egész nemzetközi közösség ügye, ugyanis a legújabb SIHAD-3 rakéták már most eljuttathatják töltetüket akár Európa déli részeire is.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úszva gyógyulnak a Gézengúz Házban

Tavasz óta új helyen fogadja a születési károsult babákat és szüleiket a győri Gézengúz Alapítvány.… Tovább olvasom