Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Izsáki rendőrök - Pintér Sándor elfogadta az ORFK tényfeltáró jelentését

Pintér Sándor belügyminiszter áttanulmányozás és személyes beszámoltatás után elfogadta az Országos Rendőr-főkapitányság tényfeltáró bizottságának az izsáki rendőri intézkedés közben történt halálesettel kapcsolatban indított vizsgálatról szóló jelentését. A belügyminiszter további személyi változásokat nem tart indokoltnak - közölte a Belügyminisztérium hétfőn az MTI-vel.
Közleményük szerint Pintér Sándor felkérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy az Izsáki Rendőrőrs épületében április 8-án Bara József halálával végződő rendőri intézkedés vizsgálatáról készített jelentést teljes terjedelmében juttassa el az ügyben nyomozást folytató ügyészi szervhez, és a továbbiakban is mindenben segítsék az ügyészség eljárását.

A BM a tényfeltáró bizottság jelentését az ügyészségi nyomozás befejezéséig nem hozza nyilvánosságra - írta a tárca, de azt kiemelték, hogy a jelentés elkülönül a büntetőeljárás szabályai szerint folyamatban lévő nyomozástól, kizárólag a rendőri és parancsnoki tevékenység rendőrszakmai vizsgálatára terjedt ki.

Mint írták, a belügyminiszter a jelentéssel megegyezően további személyi változásokat az üggyel kapcsolatban nem tart indokoltnak, ugyanakkor utasította az országos rendőrfőkapitányt, hogy a jelentésben feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében tegye meg a szükséges személyzeti és szakmai intézkedéseket.

"Pintér Sándor meggyőződése, hogy Magyarország rendőrsége a történtek ellenére jogállami keretek között működik. A belügyminiszter a rendőrség teljes személyi állományától továbbra is elvárja az emberi jogok tiszteletben tartását és betartását a rendőri intézkedések során" - fogalmazott közleményében a BM.

A Bács-Kiskun megyei Orgoványon április 8-án délután szolgálatukat teljesítő rendőrök intézkedést kezdeményeztek egy 47 éves férfival szemben motorosfűrész-lopás gyanúja miatt. Az izsáki rendőrőrsről este tettek jelentést, hogy az intézkedés alá vont ember meghalt. A két, azóta leszerelt rendőr a gyanú szerint annyira megverte a kisebb súlyú bűncselekmény miatt előállított román állampolgárságú férfit, hogy az belehalt a sérüléseibe.

A Kecskeméti Nyomozó Ügyészség az ügyben kényszervallatás és halált okozó testi sértés bűntette miatt indított nyomozást.

A Kecskeméti Járásbíróság május 9-én kilencven nappal meghosszabbította az azóta leszerelt rendőrök előzetes letartóztatását.

A két rendőr szolgálati viszonyát elöljárói megszüntették, és indoklás nélkül felmentették az izsáki rendőrőrs parancsnokát, valamint a kiskőrösi rendőrkapitányság vezetőjét is.

Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője május 28-án azt közölte az orvos szakértői vélemény szerint a sértett a testét érő erőbehatások miatt életveszélyes, illetve súlyos sérüléseket szenvedett, a férfi halálát fulladás okozta.

A Népszabadság június 8-án arról írt, hogy az ügyészség a két izsáki rendőr időszaki szolgálati és pszichológiai alkalmassági tesztjeit is megvizsgálja.

Olvasóink írták

 • 5. uborka 2013. június 19. 08:51
  „A belügyminiszter, biztos nem fog most, cseréket,váltásokat tenni. hiszen ez a baráti köre. Gondolván erre a kis időre, már minek keressen magának haragost, ebben a nagy maffia intézményben. Jól jön neki ez a meg mentett kapcsolat, a hallott, nem beszél a többi meg nem érdekes!”
 • 4. kontrapista 2013. június 19. 06:42
  „3.bambulla
  Talán van okod a félésre ?”
 • 3. bambulla 2013. június 17. 23:21
  „"A belügyminiszter további személyi változásokat nem tart indokoltnak"
  én igen.
  pl.: mondjon le !”
 • 2. C6H12O6 2013. június 17. 20:19
  „Tudvalevőleg a fejétől bűzlik a hal ugye. Kérdés, hogy mennyire járunk a hal farka végétől a jelenlegi intézkedésekkel.”
 • 1. DMagóg 2013. június 17. 18:24
  „"A belügyminiszter további személyi változásokat nem tart indokoltnak - közölte a Belügyminisztérium hétfőn az MTI-vel."
  Mert, "Hülye azért nem vagyok!"
  Hol folytatódna és hol végződne a felelősség? Itt, most a kiskörösi rendőkapitánynál végződik. Bár, lehet, hogy legalább annyira vétlen, mint a fellette állók, de Ő viszi el a balhét! Ilyen egyszerű!
  "A belügyminiszter a rendőrség teljes személyi állományától továbbra is elvárja az emberi jogok tiszteletben tartását és betartását a rendőri intézkedések során" - fogalmazott közleményében a BM."
  Hangzatos és látványos, mint a "Két hét alatt rendet teszünk!" A saját soraikban sem sikerült ez!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz: több mint 200 ezer ember volt közvetlen veszélyben

Az árvíz miatt több mint 100 útszakaszon volt érvényben forgalomkorlátozás. Tovább olvasom