Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -2°C | 3°C Még több cikk.

Január 1-től megszünhet a hatósági áramár

Egy előterjesztés jövő január 1-jétől teljesen megszüntetné a hatósági áramárat, és elvileg mindenki attól vehetne villamos energiát, akitől akar.
Szerdán tárgyal a kormány a villamosenergia-árak felszabadításáról, és ha a parlament is rábólint, uniós vállalásunknak megfelelően július 1-jével már törvény szabályozhatja a kérdést.

Az előterjesztés jövő január 1-jétől teljesen megszüntetné a hatósági áramárat, és elvileg mindenki attól vehetne villamos energiát, akitől akar, a kereskedők pedig annyit kérhetnének az áramért, amennyi csak tetszik. Az ismert területi áramszolgáltatók közüzemiből "egyetemessé" válnának, ami azt jelenti, hogy rájuk szigorúbb ár-meghatározási szabályok vonatkoznának, és ha például a Magyar Energia Hivatal (MEH) sokallná a tarifájukat, a kormány hatósági eszközzel csökkenthetné azokat. Pozíciójukban még három évig biztosak lehetnének, azt követően azonban akár egy versenytársuk is átvehetné a kiemelt státuszt.

A nagy vitát kiváltó hosszú távú áramvásárlási szerződésekről a kancellária 2008 elejéig szeretne megnyugtató döntést hozni. Azokról az anyag annyit mond, hogy egyoldalú felbontásuk, amit az unió is követel, "plusz-mínusz 10 százalékos" árváltozást hozhat, és ezt nem tartja figyelemreméltónak, a kontraktusok megtartásával viszont megtörténhet, hogy a lakossági áramárak a jövőben a az MVM tarifáihoz tapadnak.

Az előterjesztés arra is felhívja a figyelmet, hogy felszabadított árak mellett az állami tulajdonú Paksi Atomerőmű nyeresége több tízmilliárd forintra ugorhat, ezt a pénzt pedig egy később megalkotott törvény mentén a szociálisan rászorulók és a fogyatékosok ártámogatására fordíthatnák. Az anyag az áram rendszerirányításáért felelős, most MVM tulajdonú Mavir Zrt. esetében azt javasolja, hogy a cég, amely a liberalizáció után elvileg saját gazdáját is szabályozná, essen át egy tulajdonosi szétválasztáson, vagy működését a jövőben kontrollálja egy, a villamosenergia-ipari társaságokból megalakuló "ellenőrző bizottság".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kémiával, földrajzzal, ének-zenével folytatódik az érettségi

A kémia írásbelivel folytatódik reggel nyolc órától az érettségi időszak. Idén 3244 diák maturál… Tovább olvasom