Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Január 12-től szűnik meg a vízumkényszer az USÁ-val

A magyar külügyminiszter az ENSZ közgyűlésén elmondott beszéde után helyi idő szerint vasárnap délután Chicagóban találkozott az amerikai magyarság helyi képviselőivel, ahol Göncz Kinga bejelentette, hogy várhatóan január 12-től lép életbe a vízummentesség Magyarország és az Egyesült Államok között.
Ezen a napon Szlovákiával, Csehországgal, a Balti-országokkal, Görögországgal, Máltával és Ciprussal együtt szűnik meg a magyar utasokkal szembeni amerikai vízumkényszer. A visegrádi országok közül egyedül Lengyelország nem kerül be a vízummentességet elnyerő országok első körébe, mert a visszautasított lengyel vízumkérelmek aránya (és az Amerikában tartózkodó illegális lengyelek száma) magasabb, mint az megengedett.

Magyarország végleges választ október 1-én kap, amikor az amerikai pénzügyi év lezártával kiderül, hogy a magyar vízumkérelmek visszautasítási aránya alatta maradt-e a megengedett 10 százaléknak. Göncz Kinga szerint az eddigi számok ismeretében bizton várható, hogy ennek a feltételnek eleget tesz Magyarország, és nem kell kellemetlen meglepetésre számítani. Mint elmondta, az egyezményhez amerikai részről át kellett értékelni az ország kapcsolatrendszerét, de még az is szükséges volt, hogy a budapesti amerikai konzulátuson 10 százalék alá csökkenjen az elutasított kérelmek aránya, amely néhány évvel korábban még sokkal magasabb volt.

A külügyminiszter szerint most már minden csak attól függ, időben kiépül-e a tengerentúlon az elektronikus beléptető, illetve ellenőrző rendszer. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az új rendben ugyan nem lesz beutazási engedély, ám a turistáknak indulás előtt regisztráltatniuk kell majd magukat. Munkavállaláshoz és tanuláshoz továbbra is vízumot kell kérni.

A magyar diplomácia vezetője vasárnap azért látogatott el Chicagóba, mert egy évvel ezelőtt nem tudott részt venni az új magyar főkonzulátus megnyitásán. Most pótolta az elmaradást, miután részt vett az ENSZ Közgyűlés ülésszakának nyitóhetén, és mielőtt hétfőn-kedden Washingtonban tárgyal, többek között amerikai kollégájával, Condoleezza Rice-szal.

Göncz Kinga chicagói eseményen a helyi magyarság képviselőit tájékoztatta a határon túli magyarok helyzetéről, illetve Magyarország és a négy érintett, szomszédos állam kapcsolatairól. Úgy fogalmazott, hogy Trianont nem a határok feloldásával, hanem az unión belül a négy szabadságjog érvényesülésével lehet meghaladni, mégpedig úgy, hogy különleges kapcsolat jöhessen létre a határon túli magyarok, valamint az anyaország között. Ehhez az is szükséges - tette hozzá -, hogy jó viszony legyen a szomszédos államokkal.

A rendezvényen a helyi magyarok megbízottai bemutatták szervezeteiket és javaslatokat, kéréseket terjesztettek elő Magyarország és az amerikai magyarság együttműködéséről.

Göncz Kinga az eseményen a Köztársasági Érdemérem Tiszti Keresztje kitüntetést adta át Vas László katolikus papnak, Fülöp László építésznek, továbbá Karina Koskenalusta tiszteletbeli konzulnak.

Olvasóink írták

  • 3. Lemba 2 2008. szeptember 30. 00:27
    „Sajnos nem sokaig fog ez a rendelkezes elni. A magyar ciganysag lesz az elso, akik kihasznaljak ezt a lehetoseget.Ez tortent Kanadaban is 1990=be , ami azutan totalis katasztrofaban fejezodott be. A mai napig is talan ervenyben van a vizum kenyszer , mert ugye a sok enyves kezu elintezte a magyar nemzet reszere a jo hirnevet.”
  • 2. Natasha 2008. szeptember 29. 15:50
    „Ez már megint egy baromi nagy szar! A vajdasági magyarok mikor kapnak vízummentességet?! Baromira sértő és megalázó az, hogy egy magyarnak Magyarországra kizárólag vízummal léphet be.”
  • 1. Munkavállaláshoz tanuláshoz vízumot kell kérni . 2008. szeptember 29. 11:43
    „ADNAK A SZ..... EGY POFONT !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

13 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma június-augusztusban

7,5 százalékos volt a munkanélküliség idén június-augusztusban, ez 0,3 százalékkal több, mint egy… Tovább olvasom