Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Január 15-ig eldől, sztrájkolnak-e a pedagógusok

Az érdekvédelmi szervezetek nem állnak fel a tárgyalóasztaltól addig, amíg úgy látják, van értelmük a tárgyalásoknak.
Január 15-éig eldől, sztrájkolnak a pedagógusok vagy sikerül megegyezniük a kormányzattal. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke pénteken, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az érdekvédelmi szervezetek nem állnak fel a tárgyalóasztaltól addig, amíg úgy látják, van értelmük a tárgyalásoknak.

A PDSZ elnöke megemlítette: a szakszervezetek állítják, hogy a közoktatás alkalmazottjai sztrájk idején nem kötelezhetők az elégséges szolgáltatásokra, de az őket felügyelő minisztérium ezt vitatja. A fővárosi munkaügyi bíróság 15 napon belül hoz jogerős ítéletet ez ügyben, a legkésőbb január elejéig várható döntés - jegyezte meg.

Mendrey László közlése szerint a tárgyalásokon nem történt elmozdulás az iskolák államosításának elhalasztására vonatkozóan, ezért beadványt írtak a parlamenti képviselőknek, hogy a kérdésben forduljanak az Alkotmánybírósághoz. Hozzátette, a kormányzat ugyanakkor azt kommunikálja, hogy akadálymentesen zajlik az átadás-átvétel folyamata, azonban értesüléseik szerint a rohammunka jellemző ezen a területen.

Kitért arra, hogy ugyanígy az életpályamodell és a pedagógus-béremelés ügyében sem jutottak előbbre, és véleménye szerint az új típusú munkaidő-szervezés megemelt terhelést jelent majd a tanároknak az eddigi heti 51 órás munkaidejükhöz képest.

Közölte: egyelőre nincs megállapodás a munkaidő-számításban, mert a pedagógusok kötelező óraszámát ugyan "általában" 22 órában határozzák meg, de ettől tankerületenként, iskolánként eltérések lehetnek. A húszszázalékos béremelés terén sincs eredmény, a tárgyalások során pedig Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter azt mondta, ebben nem kompetens - jegyezte meg a szakszervezeti vezető.

A tárgyalások eredményeként értékelte, hogy a tanároknak a heti 32 órát nem feltétlenül kell az iskolában tölteniük, ez az igazgató döntésétől függ, valamint azt, hogy az igazgatók visszakapnak bizonyos jogköröket.

Mendrey László utalt arra: a középiskolások csütörtöki tüntetésén nem vették át a kormányzat képviselői a diákok petícióját arra hivatkozva, hogy a megmozdulás nem volt bejelentve. A demonstrációt ugyanakkor a szolidaritás legszebb jeleként, a tanárok és a diákok összefogásaként értékelte. Szerinte a kormány a felsőoktatás terén tévedett, amikor azt gondolta, hogy az emberek "bevesznek mindent".

A PDSZ elnöke azt mondta, a felsőoktatás egyeztetés nélküli keretszámcsökkentésére a szülők és a diákok sem számítottak. Meglátása szerint ennek egyik következménye lehet, hogy a szűkülő lehetőségek miatt sokan szakközépiskolában folytatják tanulmányaikat a gimnáziumok helyett, mert ott legalább szakmát szereznek, míg a gimnáziumokból nehéz lesz bejutni államilag finanszírozott egyetemi, főiskolai helyekre.

Olvasóink írták

 • 9. seheresezade 2012. december 15. 17:08
  „gondolom 100%-ig IGAZAD van.”
 • 8. seheresezade 2012. december 15. 17:05
  „Ez ahozzaallas mar UNCSI,minel tovabb huzzak mellebeszelessel,annal tovabb jar a nen KEVES fizetesuk a semmiert.Halyra Rozsika neni es a Szakszervezetnek nevezett Senkik.ORBAN volt Van Lesz,mint LENIN elvtars.!!!!”
 • 7. IVY 2012. december 15. 16:24
  „Nem baj. 3 év múlva is ugyan ez a nóta járja majd. Csak akkor a tanár a maszoposok hülye gyerekeit próbálja tanítani és az ellenzék fog sztrájkfelhívással előrukkolni.....”
 • 6. gondolom 2012. december 15. 16:06
  „lukrecia mi van ki fogyott az elem a vibrátorodból,hogy így rá érsz hülyeségeket írni? Ne igyál. Itt az alkalom össze lehet fogni a diákokkal és adni a fideszesek pofájának. A tanár tanítja a fideszesek hülye gyerekeit is ha a tanárokat nem becsülik meg bérben is, akkor milyen kedvel tanít a tanár. Komoly sztrájk kellene ahogy a nyugati tanárok is a diákokkal sztrájkolnak,tüntetnek.”
 • 5. SP 2012. december 15. 07:42
  „Miért nem sztrájkoltak,
  tüntettek, amikor az összes üzemet, gyárat stb. bezárták. Dolgozók tömegeit lehetetlenítették el.

  Akkor kellett volna
  az elvtársak ellen demonstrálni, akkor talán az összes mostani cirkuszt elkerülhettük volna.”
 • 4. kumisz 2012. december 14. 22:02
  „Ez így semmit nem ér. Egyszerre kellene mindenkinek sztrájkolni, akkor talán lenne eredménye.
  off.”
 • 3. X_Y 2012. december 14. 19:55
  „1. lukrecia 2012.12.14. 17:29ú

  Bégessed csak hogy elmúúúúúúúúúúútnyóóóóóóócéééééééév... Már nem sokáig bégethetsz...”
 • 2. tzrtz 2012. december 14. 18:47
  „Szégyen, hogy még ma is kérdéses ez a dolog. Tudom, hogy nehéz rászánni magukat a sztrájkra, de szerintem már nincs hova hátrálniuk a kvázi minimálbérükkel.”
 • 1. lukrecia 2012. december 14. 17:29
  „Vigyazat a hatterben valahol Lendvai ildiko iranyit :)) !!!???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: a jövő héten véglegesítik a felsőoktatási kormányrendeletet

Ezzel az átalakítással mindenki jól jár, csak még idő kell ahhoz, hogy ezt mindenki világosan lássa… Tovább olvasom