Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Január: 50 ezer alkalmi munkavállaló

Több mint ötvenezren váltották ki idén januárban az úgynevezett alkalmi munkavállalói könyvet.

A múlt évben a könyvek száma mintegy 269 ezer volt. 
Az intézmény 1997-es bevezetését követően csak alig több mint 20 ezer ilyen könyvet váltottak ki a legálisan foglalkoztatott  alkalmi munkások. Az alkalmi munkavállalói könyv 2002-ben vált  népszerűbbé, amikor a közteherjegy értékét 50 százalékkal,  regisztrált munkanélküli foglalkoztatásánál negyedére csökkentették.  A nagyobb használat miatt viszont nem csökkent, hanem számottevően  nőtt a közteherjegyekből származó bevétel. 

Újabb könnyítés, hogy 2005. augusztus 1-je óta már nemcsak évente 120 napot dolgozhatnak az alkalmi munkavállalók, hanem 200 napot, ha több, de legalább három természetes személynél vagy kiemelten közhasznúnak minősülő szervezetnél vállalnak munkát. 

Könnyítéssel több bevétel

A közteherjegy-bevételek a könnyítések ellenére folyamatosan  nőnek: 2002-ben 39.421 könyvet adtak ki, és 287,5 millió forint  értékben vásároltak közteherjegyet a foglalkoztatók, 2005-ben pedig  268.674 könyvet adtak ki és 1481,4 millió forint értékű  közteherjegy fogyott. 
Az új típusú könyveket a múlt év augusztus 1-jétől állítják ki.  A korábbi könyvek mindig csak az adott évre voltak érvényesek, az új  könyveknél viszont nincs ilyen korlátozás.

A legális alkalmi munka a közteherjeggyel befizetett összeg  miatt nyugdíjszerző időszak, jogot biztosít az  egészségügyi, munkanélküliségi szolgáltatásokra. Az évi 200 nap  munkavállalással megszerezhető az álláskeresési segélyhez szükséges  legkevesebb munkavégzési idő.  
Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás más  foglalkoztatáshoz képest 20–26 százalékkal kevesebb járulékfizetést  jelent. A járulékot a munkadíjhoz rendelt négy kategória szerint  kell kiszámítani: az első szint 1800–2399 forintos napi  munkadíjhoz 400 forintos napi közteherjegyet rendel, a negyedik  szint 3600–4600 forintos munkadíjhoz 1100 forintos közteherjegyet. 

A könyvet a munkavállalók válthatják ki a munkaügyi  kirendeltségeken, egyes települési önkormányzatoknál ingyenesen, a  közteherjegyeket a munkaadók vásárolják meg, 100, 200, 500, 1000  forintos címletekben a postahivatalokban. A közteherjegy-bevételek  forgalmazási költségekkel csökkentett része a Magyar  Államkincstárhoz kerül. 

Tudta ön?

Tavaly augusztus 1-je óta az alkalmi munkavállalót foglalkoztató  magánszemély a közteherjegy értékének 75 százalékát leírhatja a  személyi jövedelemadójából. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

estére marad a száz százalék?

A Győri ETO FC és az FC Sopron is hiba nélkül teljesített eddig tavasszal. A hétvége kérdése:… Tovább olvasom