Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Január elsejével létrejött az új adatvédelmi hatóság

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az az egykori adatvédelmi ombudsman helyét vette át.
Január elsejével az egykori adatvédelmi ombudsman helyét átvette a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) - közölte Péterfalvi Attila, az új hatóság elnöke vasárnap.

Mint kiemelte: a független, csak a törvénynek alárendelt hatóság feladata lesz a jövőben a személyes adatok védelméhez, valamint a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez való jog érvényesülésének ellenőrzése és elősegítése. Az adatvédelem és az információszabadság terén az esetleges jogsértések esetében a NAIH jár el a jövőben.

Ezek mellett január elsejétől a NAIH képviseli Magyarországot az adatvédelem területén működő uniós testületekben és munkacsoportokban. Ennek kapcsán az elnöke megjegyezte: az új szervezet maradéktalanul megfelel a kötelező uniós előírásoknak, mivel független működésére a törvényben számos garancia van.

A hatóság hasznosítani kívánja az ombudsmani időszak során szerzett tapasztalatokat is - emelte ki Péterfalvi Attila, de megjegyezte: az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény értelmében a NAIH a korábbi adatvédelmi biztosi feladatkörökön túlmenően a bírságolási jogot is magába foglaló hatósági jogkörrel is rendelkezik.

A parlament júliusban döntött az adatvédelmi ombudsman helyébe lépő hatóság felállításáról, amely akár tízmillió forintig terjedő bírsággal sújthatja a személyes adatokkal történő visszaélést.

A NAIH elnöke, Péterfalvi Attila 2001 és 2007 decembere között adatvédelmi biztos, 2008. április 1-jétől az Országgyűlési Biztosok Hivatalának vezetője volt. Péterfalvi Attila megbízatása 2012. január elsejétől kilenc évre szól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezt írja az új magyar alkotmányról a külföldi sajtó

Az új alkotmányt megszavazó Fidesz a kétharmados többség révén "elvileg mindent megtehet, amit csak… Tovább olvasom