Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

Január végéig lehet pályázni a kutatóegyetemi címre

Január végéig lehet pályázni a kutatóegyetemi címre, a minősítés elnyeréséről a felsőoktatási intézmények oklevelet és külön támogatást kaphatnak - közölte honlapján az oktatási tárca.
A jogszabály értelmében kutatóegyetem a kiemelkedő színvonalú képzést nyújtó, a tudományos életben elismert, az Európai Kutatási Térségkutatási tevékenységéhez kapcsolódó intézmény lehet.

A kutatóegyetem jelentős hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet végez, amelynek eredményét az oktatásba közvetíti. Feltétel még, hogy a tehetséggondozást a képzés minden szintjén kiemelt feladatként végezze, kiemelkedő teljesítményt nyújtson a doktori képzés területén, valamint mind a kutatás, mind a képzés területén széles körű nemzetközi együttműködéssel rendelkezzen.

A pályázatot a felsőoktatási törvény alapján állami elismeréssel rendelkező egyetemek adhatnak be.

A pályázatot legkésőbb 2010. január 29-én 14 óráig kell eljuttatni Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatóságára. A kutatóegyetem minősítésben részesült pályázók oklevelet kapnak, a minősítés közvetlen pénzjutalommal nem jár, de külön eljárás alapján többlettámogatás adható.

Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár az MTI-nek azt mondta, hogy a kutatóegyetemek finanszírozására három évre 27 milliárd forintot különítenek el uniós forrásból. Ebből 12 milliárdot kaphat a Közép-magyarországi régió és 15 milliárdot a vidéki intézmények. (A felsőoktatási intézmények éves támogatása 182 milliárd forint).

A cím intézményenként 1,5-3 milliárdos támogatást jelent majd. 2013-tól a kutatóegyetemi feladatokat a költségvetésből kell finanszírozni - tette hozzá. A szaktárcánál arra számítanak, hogy várhatóan nyolc-kilenc intézmény kaphat kutatóegyetemi címet.

A pályázat szerint a minősítést az adományozás évére való utalással három éven keresztül használhatja a felsőoktatási intézmény. A minősítés több egymást követő időszakra is elnyerhető.

A kutatóegyetem minősítést az oktatási és kulturális miniszter 2010. február 10-én ünnepélyes keretek között adja át.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2010. január 14. 13:15
    „Őszintén remélem,hogy a Szegedi Tudományegyetem pályázik a fenti cím elnyerésére, hisz biztos, hogy európai színvonalú oktatás és kutatás folyik a magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai központjával szorosan együttműködve! Remélem, hogy dr. Manherz Károly államtitkár Úr is segíti e rangos elismerés odaítélést az egyetemnek,pontosan ismerve annak kiváló érdemeit!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balázs Péter Rigában és Vilniusban tárgyal

Balázs Péter külügyminiszter csütörtökön és pénteken kétoldalú tárgyalásokat folytat lett és litván… Tovább olvasom