Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Januárban megemelik az orvosi kamara tagdíját

Az Index pénteken írt arról, hogy januárban 35 százalékkal, 1700 forintról 2300 forintra emeli tagdíját a MOK.
A Magyar Orvosi Kamara (MOK) országos küldöttközgyűlésén hosszas vita alakult ki a tagdíjemelés miatt - mondta Éger István, a MOK elnöke az MTI-nek, kifejtve: mivel az országos küldöttközgyűlésnek nincs döntési jogköre a tagdíj kérdésében, e tekintetben nem volt tétje a szombati napnak, januárban emelkedik a kamara tagdíj.

Az Index pénteken írt arról, hogy januárban 35 százalékkal, 1700 forintról 2300 forintra emeli tagdíját a MOK. A hírportál szerint a kötelező kamarai tagság 2011-es bevezetése óta 40 ezres taglétszámúra bővült szervezetnél ez az emelés - a kedvezmények miatt - 200-250 milliós évi többletbevételt jelenthet majd.

A Magyar Rezidens Szövetség erre reagálva felszólította a MOK szombaton ülésező országos küldöttközgyűlését: akadályozza meg a kamarai tagsági díj "botrányos mértékű" emelését, illetve a MOK vezetőségétől követeljen meg egy minden orvos számára hozzáférhető részletes pénzügyi beszámolót.

A Kasszaorvosi Szervezet szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a jelenlegi helyzetben nem támogatják a kamarai tagdíjemelést, inkább lemondanának az orvosi kamara nyomtatott lapjáról.

Éger István az MTI-nek leszögezte: a kamarai tagdíj emelésének tényéről az erre feljogosított testület már nyáron, mértékéről pedig ősszel döntött. A mostani küldöttközgyűlésnek nem volt arra mandátuma, hogy ezt vitassa. Kifejtette: gazdasági kérdésekben a kamara fennállása óta, soha nem volt érdemi döntéshozó az országos küldöttközgyűlés. Egyedül a köztestület alapítványának támogatásáról döntenek. Ennek mértékét a közgyűlés szombati döntése értelmében ötszörösére emelték - mondta Éger István.

A MOK fennállásának első tíz évében a tagdíj a háromszorosára emelkedett - mondta Éger István, hozzátéve, hogy az elmúlt csaknem 10 évben duplájára saccolható inflációs veszteség miatt még nagyobb mértékű bevétel pótlásra lenne szükség. A köztestület intenzív és hatékony gazdálkodásának köszönhető, hogy ezt csak részlegesen kívánják tagdíjemeléssel fedezni.

Éger István szólt arról is, hogy a köztestületi újságjuk az Orvosok Lapja nem viszi csődbe a kamarát, vagy anyagi romlásba. Ráadásul mint kiemelte, amióta a köztestület maga működteti a lapot, annak költségei egyre csökkennek. A MOK elnöke arra is kitért, hogy az orvosok körében szeptemberben végeztek egy reprezentatív felmérést a lap megítéléséről, s a válaszadók nagy többsége elégedett volt a lap tartalmával.

A MOK elnöke elmondta, hogy az országos küldöttközgyűlésen tartott elnöki beszámolója után a tagdíjemelésről, a kamara általános működéséről és egyéb ügyekről mintegy háromnegyedórás "jelentős és értékes vita" bontakozott ki. Mindezt követően az országos küldött közgyűlés jelentős többséggel, 86 százalékos támogatással elfogadta elnöki beszámolóját. A küldöttek mindössze 9 százaléka voksolt nemmel, míg néhányan tartózkodtak - mondta Éger István.

Olvasóink írták

 • 3. egal 2012. december 02. 20:46
  „2. Jozsoci
  Havi tagdíj. Az orvosok megvannak a sajnálkozásod nélkül is-már ha ráérsz!”
 • 2. Jozsoci 2012. december 02. 01:18
  „Ez éves, vagy havi tagdíj? Én kisnyugdíjas mozgáskorlátozott vagyok, éves tagdíjam az egyesületben 2.400,- Ft. Ha ráérek, majd sajnálom az orvosokat.”
 • 1. shalomka 2012. december 02. 00:24
  „csak megjegyezném, hogy a tíz évvel ezelőtti tagdíjhoz képest 1200%-os az emelés”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ szombati nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a december 1-jei KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom