Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Januárban újra emelik a liszt árát

Augusztus és október után várhatóan januárban is emelkedik a liszt ára. Ám a remények szerint ez már kisebb mértékű lesz, mint a legutóbbi két áremelés.
A Pannonmill Zrt. – miként azt Csordás S. Tibor vezérigazgató jelezte – augusztusban valamennyi malmi termék, így a liszt árát is átlagosan 15–20 százalékkal emelte. A cégvezető azt sem titkolta, hogy októberben újabb lisztáremelés következik, mivel időközben nőtt a búza ára is.
– Már augusztusban látszott, hogy a búzapiacon kedvezőtlen változások következnek be, ezért mondtam, hogy újabb áremelés várható – mondta a vezérigazgató.

– Ennek az az oka, hogy megnőtt az olasz igény a magyar búza iránt, mivel Dél-Európában szárazság volt és kevés gabona termett. A német, cseh és lengyel búzával szemben pedig minőségi kifogások merültek fel az aratás alatti esőzések miatt. Mára tisztult a kép és az októberi áremelés hasonló nagyságrendű, mint az augusztusi volt, tehát ez is átlagosan 15–20 százalék közötti. Ezt az áremelést is majdnem teljesen végrehajtottuk már. Sajnos a búzapiac jelentősebben romlott, mint azzal kalkuláltunk. Így minden valószínűség szerint januártól ismét árat fogunk emelni, de remélhetőleg már százalékosan kisebb mértékben – mondta Csordás S. Tibor.

A vezérigazgató közölte: az elmúlt időszakban hihetetlen búzamennyiség hagyta el az országot. Ebbe a szállítási rohamba bekapcsolódtak a vevő országok szállító cégei is, így ettől megsokszorozódott az egységnyi idő alatt kiszállított mennyiség. Ennek ellenére van még búza idehaza, csak senki sem tudja, hogy ebből mennyi került eladásra.
Végezetül arra a kérdésünkre, hogy a Pannonmill Zrt. malmai számára sikerült-e a jövő évi új termésig elegendő búzamennyiséget felvásárolni, a vezérigazgató elmondta:

– Valamennyi búzát veszünk még, de az éves őrlésünkhöz képest már nem jelentős nagyságrendűt. Bár ez malmonként nagyon eltér. Bízom abban, hogy meg tudjuk vásárolni a hiányzó mennyiséget.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítettek a Törődés Hetében

A Budapest Bank mosonmagyaróvári fiókjának munkatársai bekapcsolódtak a pénzintézet október 14-én… Tovább olvasom