Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Januártól havi ötezerrel több kiadás

A Kisalföld számításai szerint januártól havonta legalább ötezer forinttal drágul a családok mindennapi élete.

Jelentősen drágul a mindennapi élet 2005- ben - ez persze hetek óta sejthető, amióta érkeznek a hírek a parlamenti, illetve a városi- képviselő- testületi döntésekről. De pontosan mennyivel? Összevetettük a közüzemi díjak, a tömegközlekedés, a gázszolgáltatás, a gyógyszerek, illetve a várható élelmiszer- áremelések mérétkét, s azt egy négytagú családra vetítettük.

Az összegek minden esetben az átlagot jelentik, van aki ennél többet fizet, más kevesebbet. Számításainkhoz a győri közgyűlésdöntései vettük alapul- ehhez képest lehetnek eltérések a többi városban , illetve a a településeken, de jelentős mértékű különbség minden bizonnyal nem.

Kezdjük tehát: a győri közgyűlés döntése értelmében a csatornadíj 8,26 százalékkal emelkedik.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint egy átlagfogyasztó évi 5095 forintot költ erre, ami a négytagú család esetében 20.380 forint éves kiadást jelent. A drágulás a családnak így havi 140 forintjába kerül. A vízdíj (ami évente 29.788 forint) 6,67 százalékkal emelkedik, s ez havi 166 forint többletkiadást jelent. A szemétdíj (átlagosan 9004 forint évente) 9,6 százalékkal lesz több január 1-jétől, ami havi 72 forint pluszköltséget jelent.

A szolgáltatások így csaknem 400 forinttal emelik meg a családi költségvetést. Hét százalékkal drágul a tömegközlekedés is: a felnőttbérlet ára 3680 forintra emelkedik Győrben, ugyanez a nyugdíjas esetében 890, a tanulóbérlet (amely eddig ingyenes volt) 300 forint lesz. Egy négytagú, tömegközlekedéssel járó, bérletet használó család esetében ez összesen 1100 forintos drágulást jelent az év elejétől.

Energiaárak: újabb ezres

A legtöbb háztartás évi ezerötszáz és háromezer köbméter közötti földgázt fogyaszt, ami a kormány által meghatározott sávos díjszámítás szerint 6 százalékos emelést jelent. A KSH adatai szerint az egy főre jutó átlagos gázfogyasztási költség évi 19.818 forint, azaz egy négytagú családnál ez megközelíti a 80 ezer forintot. Egy családnak az áremelkedés így havi mintegy 400 forint.

Az áramellátás – sajtóinformációk szerint – tíz százalékkal emelkedik februártól. Megint csak a KSH-kimutatásra hivatkozva erre fejenként átlagosan 21.418 forintot költünk, így a drágulás a család számára több mint 700 forint. Az energiaárak tehát újabb több mint ezer forinttal drágítják a családi költségvetést.

Élelmiszereken sem spórolunk

Az élelmiszerek és az alapvető háztartási cikkek is drágulnak – igaz, ez esetben csak megjósolni lehet az árnövekedés mértékét. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2004 novemberéig egy év alatt 4,5 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak. Az egy főre jutó évi élelmiszer-fogyasztás 150.435 forint volt – a négytagú családnak 50.145 forintos kiadás ez havonta. Egy általános élelmiszerkosárral számoltak, ami húsból, halból, tejből, tojásból, gyümölcsből, déligyümölcsből, vajból, olajból, lisztből, főzelékből, cukorból és egyéb alapvető élelmiszerekből áll. A 4,5 százalékos drágulást alapul véve ez havi 2250 forintos pluszkiadást jelent a családnak a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Nem tudni, mi kerül majd többe

Az átlagos gyógyszerár-emelkedés (az ígéretek szerint) nem haladhatja majd meg az infláció mértékét, vagyis a nem vényköteles orvosságok ára átlagosan 5 százaléknál kisebb mértékben emelkedik jövőre. Egyes termékeknél azonban a drágulás akár a 20 százalékot is elérheti. Azt egyelőre nem lehet tudni, az áremelkedés melyik hatszáz gyógyszert érinti, átlagot számolni éppezért itt képtelenség. Már csak azért is, mert a végeredmény függ attól, hányan szednek rendszeresen gyógyszert a családban – ezzel az összeggel ezért nem számoltunk. Ha azonban összeadjuk az előbbieket, a végeredmény csaknem eléri ötezer forintot (4860 forint) – ennyivel kerül többe az élet januártól havonta egy megyei családnak.

Jövőre átlagosan bruttó 3–4 százalékkal javulhatnak a reálkeresetek. Az áremelkedés tehát szinte minden alapvető fogyasztási cikk és ellátás esetében meghaladja majd a tervezett béremeléseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetbe vett internetes csalók

A bonni rendőrség öt gyanúsítottat tartóztatott le internetes csalás miatt: a bűnözők 30 ezer eurót… Tovább olvasom