Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Januártól megállnak Mosonban

a nemzetközi gyorsvonatok

A szakminisztérium ígérete szerint januártól Hegyeshalom helyett Mosonmagyaróváron állnak majd meg a nemzetközi gyorsvonatok. A közlekedési minisztérium államtitkára értetlenül fogadta, hogy a buszpályaudvart áthelyezték a vasútállomásról.
Megoldást keresve Mosonmagyaróvár néhány régóta húzódó problémájára kért találkozót a minap a város vezetése Felsmann Balázstól, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szakállamtitkárától. Szabó Miklós polgármester a Kisalföldnek elmondta: az államtitkár köztudottan mosonmagyaróvári kötődésq és ezt a kapcsolatot szeretnék a város érdekében felhasználni. Három témában keresték fel Felsmann Balázst, hogy segítsen megoldást találni a már régóta húzódó gondokra.

Egy igen, s egy talán

Várhatóan januártól Magyarország is csatlakozik a schengeni övezethez, a határok szabadon átjárhatóvá válnak. Ezzel egyidejqleg a város szeretné elérni, hogy a nemzetközi gyorsvonatok a továbbiakban ne Hegyeshalomban, hanem a mosonmagyaróvári állomáson álljanak meg. Erre az államtitkártól határozott ígéretet kapott a polgármester. Szintén a GKM segítségét kéri a város a Hild tér tulajdonviszonyainak rendezésében.

Előnyben a vasút

A vasútállomás előtti tér ugyanis a MÁV tulajdonában van, s emiatt az önkormányzat ezt a területet nem tudja fejleszteni. A minisztérium tervei közt szerepel, hogy a közeljövőben megszünteti a párhuzamos közlekedéseket. A nagyobb távolságokon a vasúti közlekedést részesítik majd előnyben. A vonaton érkezőknek aztán a vasútállomáson kell biztosítani az átszállást a menetrend szerint közlekedő buszokra. Az államtitkár éppen ezért értetlenül fogadta a polgármester tájékoztatását arról, hogy néhány éve a mosonmagyaróvári buszpályaudvart átköltöztették a vasútállomástól a város másik végébe. Ezzel együtt az államtitkár ígéretet tett a Hild tér és a Vasutas utcai ingatlanok tulajdonviszonyainak rendezésére.

Egy nem

Szintén a minisztérium segítségét kérte a városvezetés a Kossuth Lajos utca felújítása ügyében. A polgármester érvelése szerint a 86-os főút Mosonmagyaróvár és Jánossomorja közti szakaszának felújításával együtt a Kossuth utca rekonstrukcióját is elvégezhetnék, hiszen a nagymértékq átmenő teherforgalom tönkretette az útburkolatot. A minisztérium ebben az ügyben azonban nem tud a városon segíteni. Az államtitkár elmondása szerint áprilistól fizetőssé válik az M15-ös főút és a 86-os főút Mosonmagyaróvár és Jánossomorja közti szakasza. Ezzel várhatóan kiszorul a városból az átmenő teherforgalom és nem a 86-os főút lesz a tranzitforgalom fő iránya. Emiatt a GKM felújítási elképzelései közt sem szerepel egyelőre a 86-os főút.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

fontos mérkőzések a hétvégén

Kiesési rangadónak is titulálható összecsapást rendeznek Sopronban. Az ETO Pakson legalább egy… Tovább olvasom