Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 8°C Még több cikk.

Januártól naponta rendel az orvos

Bár a kivitelezők ostromolják ajánlataikkal a rábatamási önkormányzatot, egyelőre anyagiak hiányában nem kezdődhet meg a csatornázás a faluban. Most abban reménykednek a település vezetői, hogy az EU-forrásokból nekik is jut.
Rábatamási képviselő-testülete kétszer is alaposan „átrágta” magát az idei költségvetés tervezetén, mielőtt megalkotta rendeletét. Ám akárhogy is számoltak, a bevételt és a kiadást nem sikerült egyensúlyba hozniuk.
– A százhetvenmillió forintos költségvetésünkben mintegy tizenhétmillió forint hiánnyal számolunk a működési oldalon – mondta Szabó István polgármester. – A tavaly megkezdett fejlesztések – útépítések, intézményi épületek folyamatos felújítása, karbantartása – a hiány miatt nem szakadnak félbe. Az elmúlt éveket ugyanígy kezdtük, tavaly például tízmillió forint volt a mínusz, de a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően nem kellett felvenni hitelt. Most is azon leszünk, hogy megfontoltan költekezzünk, és bízunk abban, hogy a hiány „eltűnik” az év végére.
Szabó István jelezte: pályázatokat adtak be útépítésre, ehhez tudják az önrészt biztosítani. Továbbra sem mondanak le a csatornázásról és a kultúrházépítésről.

Kultúrház: kész a terv

– A szennyvízberuházás kapcsán folyamatosan ostromolnak bennünket tervező és kivitelező cégek, hogy kezdenék a munkát – fűzte hozzá a polgármester. – De ehhez a pénzt nem tudjuk előteremteni, hisz pályázati lehetőség nincs, miközben a tervezés is több tízmilliós nagyságrendű. Talán ha megnyílnak az EU-s pályázati források, azokból nekünk is jut. Ingatlanonként másfél millió forintot nem lehet ráterhelni a lakosságra. Az új közösségi vagy kultúrháznak készek a tervei. A beruházás 80–100 millió forintba kerülne, ehhez szintén EU-s, esetleg hazai forrást vennénk igénybe.

Társulás Magyarkeresztúrral

A falu vezetője elmondta: a Jobaházával korábban létrejött intézményfenntartó társulás mellett Magyarkeresztúrral is hasonló megállapodást kötöttek, mivel onnan is járnak gyerekek a rábatamási iskolába. A magyarkeresztúri óvoda pedig tagóvodája a rábatamásinak. Mindemellett folyamatosan tárgyalnak a környékbeli településekkel, remélve, hogy idén vagy az elkövetkező években bővül a társulás. Jelenleg 110 diák tanul az iskolában, ahol két éve művészeti oktatás is folyik tánc, zene és képzőművészeti tagozaton.

Kétmillió orvosi rendelőre

– Január elseje óta falunk önálló háziorvosi körzet lett – újságolta örömmel Szabó István. – Háziorvosunk, dr. Fábián-Nagy Szabolcs ambiciózus fiatalember, a felnőtteket és a gyerekeket is ellátja. Mindennap rendel, ami eddig nem így volt. A lakosság elfogadta, az önkormányzat pedig biztosítja a technikai feltételeket. Épp a közelmúltban fejeződött be az orvosi rendelő belső felújítása, csaknem kétmillió forintot költöttünk rá eddig.
Rábatamásiban a két nagyberuházás – csatornázás, kultúrházépítés – mellett tervezik további építési telkek, valamint a község északnyugati részén egy látványtó kialakítását. Ám ezen elképzelések inkább a távolabbi jövőre vonatkoznak.
Szabó István elmondta, a második ciklust tölti a polgármesteri poszton, ám amennyiben lehetőség lesz rá, harmadszor is vállalja a feladatot az őszi választás után.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb madárinfluenza elleni védőkörzetek Bács-Kiskunban

A Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság tájékoztatása szerint a Hercegszántó és Dunaföldvár… Tovább olvasom