Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Japán büntetőintézkedéseket szeretne Észak-Korea ellen

Japán szeretné, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa büntetőintézkedéseket hozna Észak-Korea ellen minapi rakétakísérletei miatt, Kínát pedig arra kéri, hogy próbálja meg rábeszélni Phenjant az atomprogramja okozta nemzetközi válságról szóló hathatalmi tárgyalások folytatására.
Aszo Taro japán külügyminiszter hétfőn telefonon beszélt amerikai kollégájával, Condoleezza Rice-szal a Japán által a BT-ben előterjesztett határozati javaslatról, és egyetértettek abban, hogy a nemzetközi közösségnek egyhangú álláspontot kellene képviselnie Észak-Koreával szemben - jelentette közleményben a tokiói külügyminisztérium. A BT hétfőn készül szavazni a javaslatról.

Nicholas Burns amerikai külügyi államtitkár vasárnap közölte, hogy az Egyesült Államok össze tud gyűjteni a BT-ben annyi szavazatot, amennyi Észak-Korea elleni büntetőintézkedések elrendeléséhez szükséges. Kína és Oroszország ellenzi a határozatát és meg is vétózhatja azt. Megtehetik azonban azt is, hogy tartózkodnak a szavazástól, miáltal lehetővé teszik a határozat elfogadását. Eddig egyikük sem jelezte ebbéli szándékát.

Burns elismerte: Washington nem kapott biztosítékot Pekingtől arra, hogy Kína nem él vétójogával, az államtitkár szerint azonban Peking még nem mondta ki a végső szót az ügyben. A kínai vezetők még tanakodnak, hogy mit tegyenek, s döntésük függhet attól, hogy mit mondanak nekik az észak-koreai vezetők Phenjanban - mondta. (Hétfőn kínai küldöttség utazott Phenjanba.)

Abe Sinzo, a japán kormány főtitkára hétfői sajtótájékoztatóján rámutatott: Kínának jelentős szerepe van abban, hogy sikerül-e felújítani a hathatalmi tárgyalásokat. Az észak-koreai atomprogram és a rakétakísérletek ügyét a hathatalmi tárgyalások keretében kell megoldani - szögezte le.

Az Egyesült Államok, Oroszország, Japán, Kína, Észak- és Dél-Korea részvételével folyó tárgyalássorozat legutóbbi fordulója tavaly novemberben volt, azóta a sorozat Phenjan távolmaradása miatt megszakadt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 3. helyért:

Németország–Portugália 3–1 (0–0) Tovább olvasom