Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Japán és magyar építészek tervezik a kormányzati negyedet

2009 májusára kell elkészülnie az új kormányzati negyednek. A kabinet - magántőke bevonásával - legfeljebb 142,5 milliárdot költ a beruházásra. A pályázatot és a vele járó húszmillió forintot a Janesch Péter magyar és Kengo Kuma japán építész által vezetett csapat nyerte.
Kevesebb pénzből hatékonyabb kormányzás - ezzel indokolja a kabinet, hogy új kormányzati negyedet építtet a Nyugati pályaudvar mögé. A tervek szerint 2009 májusától már az új helyen lesznek a kormányzati hivatalok.

Az épületek tervezésére 2,4 milliárd forintot költenek, a megvalósítás pedig legfeljebb 142,5 milliárdba kerülhet. Vasárnap döntött arról a zsűri, hogyan nézzen ki az új negyed - az épületek üzemeltetésére péntekig még lehet pályázni. A nyertesnek 25 éven át kell ellátnia ezt a feladatot.

A győztes tervet kiválasztó zsűrinek több külföldi tagja is volt, köztük Berlin egykori főépítésze. Hans Stimman a döntés után arról beszélt, hogy Budapest karakteresebb épületeket érdemelt volna meg. A szakember korábban az InfoRádiónak adott interjújában elismeréssel szólt az új negyed helyszínéről.

"Ez nem csak egy egyszerű épület lesz, hanem egy teljes negyed - mondta Hans Stimmann. - Személy szerint nekem tetszik, hogy a kormány így akar decentralizálni. Távolabb megy a parlamenttől, de a belvárosban marad. Egyfajta politikai nyilatkozatnak is fölfogható az, hogy egy pályaudvar mellé épül az új negyed, a tömegközlekedés mellett téve le a voksot. Nekünk most az a feladatunk, hogy építészeti választ adjunk arra: milyen egy minisztérium. Azt vizsgáljuk, mi, és hogyan fejezi ki a demokratikus intézményeket" - hangsúlyozta.

Daniel Libeskind, a manhattani Világkereskedelmi Központ helyén épülő komplexum tervezője kortárs épületet vizionált a Nyugati mögé.

"Nem arctalan, elvont dobozokra kell gondolni - mondta a sztárépítész. - Olyasmit kell létrehozni, ami beszél a környezetével, kommunikál az emberekkel. Egy nyitott és demokratikus társadalomban a kormány a középpontban van, nem pedig valami messzi és távoli dolog. Az épületnek tehát vonzónak kell lennie, valamint praktikusnak. És nem árt, ha egy történetet is elmesél a szemlélőnek. Szóval a lényeg: ne csak beton, üveg és acél legyen. Budapest múltjának, a környék történelmének meg kell jelennie a negyedben" - vélekedett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csúcsok szerelmese

Az adrenalintúrákkal leginkább az erősebb nemet lehet lázba hozni. Búvárkodás a Vörös-tengeren vagy… Tovább olvasom