Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Japán kivonja csapatait Irakból

Tokió Irakban állomásozó katonáinak hazahívásáról döntött kedden. Ezzel véget ér az ország második világháború utáni első külföldi katonai missziója. A 600 fős kontingens brit és ausztrál fennhatóság alatt dolgozott, és nem használt fegyvert.
Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő bejelentése szerint a döntést az Egyesült Államokkal, az Irakot megszálló multinacionális erőkkel, Nagy-Britanniával és Ausztráliával való szoros konzultációk után hozták meg. A miniszterelnök, aki szerint a japán katonák humanitárius küldetése sikeres volt, megígérte, hogy Japán a kivonulás után is mindent megtesz, hogy segítse az iraki újjáépítést. Tokió máris kötelezettséget vállalt a Irak pénzügyi támogatásának folytatására kedvezményes hitelek útján.

A mintegy 600 főnyi, nem harcoló japán egységet 2004 januárjában vezényelték egy viszonylag békés, síita többségű dél-iraki al-Muszanna tartományba. Mivel az 1947-es japán békealkotmány értelmében nem használhattak fegyvert, a kontingenst brit és ausztrál fennhatóság alá helyezték. Núri al-Máliki iraki kormányfő hétfőn jelentette be, hogy az itt állomásozó ausztrál, brit és japán katonák júliusban átadják a tartomány biztonsági ellenőrzését az iraki haderőknek. Ekkor tér haza a japán egység, amely az elmúlt két és fél év alatt nem szenvedett emberveszteséget.

Brendan Nelson ausztrál védelmi miniszter Canberrában közölte, hogy a japán erőket védő 460 ausztrál katona továbbra is Irakban marad, és az iraki-szíriai határ védelmében nyújt segítséget az iraki hadseregnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi érdekli a táncfesztiválon?

Tovább olvasom