Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Jár-e utazási kedvezmény a rokkantnyugdíjasoknak, ha már nem így hívják őket?

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a megváltozott jogszabályi feltételek alapján január elején megindította az utazási kedvezmények rendszerének felülvizsgálatát a korábbi rokkantnyugdíjasok esetében is - közölte a szaktárca az MTI érdeklődésére kedden.
A Pénzcentrum internetes portál kedden "Mi lesz a rokkantnyugdíjasok utazási kedvezményével?" címmel arról írt, hogy januárban megszűnt a rokkantsági nyugdíj, így az egykori rokkantnyugdíjasok elvileg nem vehetik igénybe a korábbi utazási kedvezményeket. Az olcsóbb utazásra jogosító igazolványok, szelvények több szolgáltatónál azonban még március végéig érvényesek.

A tárca az utazási kedvezmény igénybevételére jogosító, egészségkárosodással összefüggésben megállapítható ellátások megnevezésének a hatályos törvényi szabályozáshoz igazítására tesz javaslatot.

Az NFM tájékoztatása szerint a 2011-ben kiállított „Nyugdíjasok utazási utalványa" 2012. március 31-éig korlátozás nélkül használható kedvezményes utazás igénybevételére. Az ezt követő időszakra vonatkozó kedvezményekről várhatóan még februárban döntést hoznak.

Az Országgyűlés 2011. december 20-án fogadta el a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak átalakításáról szóló törvényt, amely alapján a megváltozott munkaképességűek a következő évtől két típusú ellátást kaphatnának: rehabilitációsat vagy rokkantságit.

Olvasóink írták

 • 6. balihoho 2012. február 01. 09:16
  „Akit a felülvizsgálattal munkaképesnek nyilvánít a bizottság, attól ha van, a rokkant parkolókártyát is be kell vonni! Nyilvánvaló, ha munkaképes, /ezt állapítják meg / akkor nem rokkant, következésképpen jogtalanul használ parkoló kártyát.”
 • 5. SP 2012. február 01. 07:35
  „A nyugdíjas
  utazási kedvezményeket a többség nem is használja fel teljes egészében, vagy nem is veszi igénybe egyáltalán.

  Ha beteg, öreg, az egészségi, anyagi helyzete jellemzően helyhez köti.

  Talán a városi tömegközlekedésben a bevásárlás, orvoshoz járás a jellemzőbb.

  Horn Gyula a 70 év felettieknek ingyenes repülőjegyet is ígért. Tudta azt, hogy gyakorlatban csak néhányan veszik igénybe. De azért jól hangzott a dolog.

  Van más hasonló trükkös látványos kedvezmény manapság is.

  Adtam is meg nem is. Úgy adtam, hogy nem adtam:

  A kismama bérlet.
  A feltétel rendszere olyan, hogy legfeljebb a "kisebbségnek" járna, ha igénybe venné.”
 • 4. bánki 2012. január 31. 21:26
  „2. Jozsoci 2012.01.31. 20:19

  Bocsika, de a parkoló kocsik 20 %-a rokkant !

  Akkor, miről beszélsz ?”
 • 3. abri47 2012. január 31. 21:02
  „A rokkantosításnak a 90- es években volt nagy divatja, mert az emberek próbáltak menekülni a munkanélküliség elől. Állítólag abban az időben erre volt is hallgatólagos engedély. Mára ők már zömében rendes nyugdíjasok, tehát nincs miről beszélni. Tudok olyat aki rákbetegként sem kapta meg a leszázalékolást. Ha mégis lehet pénzért venni akkor csak többszázezer ft. ért kockáztatják az illetékesek. Na ebből lehet esetleg pár száz. Azok is a nagypénzű vállalkozók? Ők ezután is megtalálják a kiskaput. Ezért kár ekkora felhajtást csinálni”
 • 2. Jozsoci 2012. január 31. 20:19
  „A kollektív bűnösség elve. azért, mert vannak, akik libáért vették a a rokkantságit, mindenki bűnhődjön. A 40 ezer Ft rokkantségi ellátásból vegye meg a tizenezer Ft-os bérletet, hogy az orvoshoz, meg az ebédért el tudjon járni. Szégyentelen ez ez a "kormány"!”
 • 1. bánki 2012. január 31. 19:29
  „75 %-a kamu rokkant, tehát nem !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A MÁV is felkészült a hidegre

A MÁV-csoport felkészült a téli zord időjárásra a fennakadások elkerülése, a vasúti pálya szabadon… Tovább olvasom