Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Járóka Lívia: vissza kell hozni az európai fiatalokat a munkaerőpiacra

A néppárti európai parlamenti képviselő egy magyar, osztrák és szlovák egyetemistáknak rendezett győri fórum előtt nyilatkozott az újságíróknak.
Minél több európai fiatalt vissza kell hozni a munkaerőpiacra - hangoztatta Járóka Lívia néppárti európai parlamenti képviselő egy magyar, osztrák és szlovák egyetemistáknak rendezett hétfői győri fórum előtt újságíróknak nyilatkozva.

Kiemelte: súlyosan érintette a legfiatalabbakat és a legszegényebbeket a gazdasági válság, Európa pedig nagyon lassan ébredt rá, hogy ha ezeket a csoportokat nem hozza vissza a munkaerőpiacra, olyan folyamatok indulhatnak be, amelyek ennél a válságnál is "sokkal drasztikusabb" következményekkel járhatnak.

A politikus utalt rá: nem egy uniós államban okoz súlyos problémát, hogy az évszázad közepére egy-egy munkaképes korú lakosra két nyugdíjas jut, vagy az, hogy akkorra a keresőképes korúak fele "eleve a legszegényebb rétegből fog kikerülni".

"Ez teljesen új stratégiát kíván az EU-tól is" - tette hozzá, megjegyezve: Magyarországon a legszegényebbek az elmúlt húsz évben teljesen kiestek a munkaerőpiacról, miközben a munkanélküliségi statisztikákat nem ismert mértékben javíthatja például az ausztriai feketemunka-vállalás.

Frakciótársa, a szlovákiai Bauer Edit - utalva arra, hogy az uniónak számos eszköze van a probléma megoldására, de a tényleges intézkedéseket a tagállamok kormányainak kell meghozniuk - az ifjúsági munkanélküliséget az EU kulcsproblémájaként említette.

Megemlítette: miközben 27 millió 25 évnél fiatalabb uniós polgár van munka nélkül, rengetegen rendelkeznek olyan, magas szintű tudással, amelyet a piac nem igényel.

Hozzátette: eközben kétmillió a betöltetlen álláshelyek száma, elsősorban az információtechnológia,az egészségügy és a szociális ellátás területén. Ugyanakkor lehetséges kiútként beszélt az unión belüli mobilitásról, megemlítve, hogy a munkavállalók alig 3,1 százaléka dolgozik másik tagállamban.

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége brüsszeli frakciójában helyet foglaló szlovákiai Katarina Nevedalova szerint megoldhatatlan feladat elé kerülnek a mai fiatalok. Abszurdumként említette, hogy a munkáltatók számára a legjobb jelentkező "alig 25 éves, 10 év gyakorlattal".

Kiemelte a szakmai gyakorlati lehetőségek kihasználásának fontosságát, de azt is, hogy az unió szélesebb körben teszi hozzáférhetővé az eddig csak egyetemisták számára nyitott Erasmus programját a következő finanszírozási ciklusban. Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy tartsák naprakészen és fejlesszék tudásukat a fiatalok, utalva arra a statisztikára,amely szerint élete során átlagosan tíz alkalommal vált munkát egy európai polgár.

Olvasóink írták

  • 2. Pirát 2013. november 11. 17:25
    „jönnek is ha legalább ezerötszáz eurót kapnak havonta , a napi nyolc órai melóért...de addig nem !”
  • 1. pachakuti 2013. november 11. 17:02
    „Járóka Lívia fiataljai negyedszázada nem voltak, mert az állam így is eltartja őket - a munkaerő piacon. Először azt kellene az általa képviselteknek megtanítani, hogy munkából is lehet - még ha nehéz is élni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt két gyerek Debrecenben, a rendőrség segítséget kér

A 13 éves Kulik Alexandra és 8 éves testvére, Kulik Gabriel Lajos vasárnap este 21 óra körül tűnt el… Tovább olvasom