Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Járulékfizetés – sok a félreértés

Hiába van tele vele a sajtó, nagy a kavarodás az egyéni járulékfizetés körül. Sokan például nem tudják, milyen ügyben kell az OEP megyei igazgatóságához, s mivel az APEH-hez fordulni.
A Kisalföld az utóbbi napokban többször foglalkozott azzal, hogy áprilistól egyénileg kell fizetnie az egészségügyi járulékot annak, aki nem áll szerződésben az egészségbiztosítóval, ellenkező esetben jövő év januárjától fizetnie kell minden orvosi ellátásért (Több tízezren járulék nélkül – március 21., A járulékfizetés kötelező – március 28.). Olvasóink visszajelzéseiből kitqnik, hogy ez sokszor nem is olyan egyszerq.

Hiába állt sorba...

– Megkaptam az OEP figyelmeztetését, hogy mivel senki nem fizet utánam, rendezzem a jogviszonyomat. Egy órát álltam sorba az APEH-nál, de ott sem tudták, pontosan mit kell tennem. Elküldtek, hogy hívjak fel egy telefonszámot, onnan elküldtek az OEP-hez, ahonnan visszairányítottak az adóhatósághoz... – panaszolja egy olvasónk. Az APEH szóvivője, Horváth Szabolcs szerint azonban munkatársai felkészültek, gyakran az ügyfelek nincsenek tisztában a tennivalókkal.

Több mint ezren jeleztek

Az utóbbi napokban, amióta elkezdődött a nemfizetők felszólítása, több mint ezren jelentkeztek egyéni járulékfizetésre az APEH megyei kirendeltségein, s ez a szám naponta átlagosan hatvannal nő. Hogy eloszlassuk a félreértéseket, végigvettük a fontosabb tudnivalókat.

A leggyakoribb kérdések

Mit kell tennie annak, aki figyelmeztető levelet kapott az OEP-től?
Az egyéni járulékfizetéshez egy adatlapot kell kitölteni, amely személyesen az APEH kirendeltségein kérhető, de letölthető az internetről is (http:// www.apeh.hu/bevallasok/nyomtatvany/adatbejelentok/07t1011.html); a kitöltött nyomtatványt személyesen vagy postán lehet eljuttatni az adóhatósághoz. A leadását vagy elküldését követő 30 napon belül az ügyfél értesítést kap arról, hogy bekerült a nyilvántartásba, s egyúttal megkapja a havonta befizetendő csekkeket is, év végéig előre. Aki személyesen adja le a nyomtatványt, azonnal megkapja a csekkeket. Még egy kis segítség – ebből is sok félreértés adódik –: a győri ügyfélszolgálaton a kilences gombot kell megnyomni a sorszámkérésnél, de mivel a nyomtatvány soron kívül elvehető, célszerq már a várakozás közben kitölteni.
Kell-e valamilyen más dokumentumot beszerezni az ügyintézéshez?
Annak, akinek családjában az egy főre eső jövedelem nem éri el a minimálbért, azaz a 65.500 forintot, ezt az önkormányzattól kért igazolással kell bizonyítania. Ennek birtokában az egy főre eső jövedelem (de legalább az öregségi nyugdíjminimum, azaz 27.130 forint) 9 százaléka fizetendő, míg az igazolás nélkül automatikusan a minimálbér 9 százalékáról, azaz 5895 forintról kap csekket az ügyfél.
Meddig kell befizetni havonta a járulékot, és mi van akkor, ha valaki késik a fizetéssel?
Minden hónap 12-e a határidő. Aki késik, annak késedelmi pótlékot kell fizetnie, amelynek összege jelenleg a havi járulék késedelmes napokra eső részének 16 százaléka (azaz ha például öt napot késik valaki a fizetéssel, és a minimálbér 9 százalékát fizeti, 157 forintot). A késedelmes fizetéseket az év végén összesíti az APEH, majd a határidőt elmulasztók a felszámított késedelmi pótlékról az adóévet követő év végén folyószámla-kivonatot kapnak, ekkor kell kifizetni az esetleges pótléko(ka)t.
Hol tudják megmondani a munkavállalónak, hogy bejelentette-e a munkaadója?
Erről az OEP megyei igazgatóságán tudnak felvilágosítást adni személyesen vagy írásban.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 03.28.

Tovább olvasom