Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Játékgépek üzemeltetését függesztette fel az APEH

Az APEH szerencsejáték felügyeleti főosztálya az elmúlt másfél évben több száz pénznyerő automata üzemeltetését függesztette fel a nem hiteles működés miatt - közölte szerdán az adóhatóság.
Az APEH minden tudomására jutott szabálytalanság esetén megteszi a szükséges intézkedéseket az illetéktelen üzemeltetés feltárására és szankcionálására - hangsúlyozta a hivatal sajtóközleményében.

Az állami adóhatóság csak hitelesítési bizonyítvánnyal rendelkező és az egyéb jogszabályi feltételeknek megfelelő berendezés üzemeltetését engedélyezi. Mind a játékterem, mind a pénznyerő automata jogszabályoknak, engedélyben foglaltaknak való megfelelését vizsgálja, s többek között a hiteles állapotot, a tanúsító jelek hiánytalan meglétét, sértetlenségét, azonosságát is ellenőrzi.

Az elmúlt másfél évben több száz esetben került sor helyszíni ellenőrzés keretében a pénznyerő automata üzemeltetésének felfüggesztésére nem hiteles működés miatt. A fentiek kivizsgálására az állami adóhatóság minden esetben megkereste a mérésügyi szervet, aminek eredményeként az újrahitelesítésre kötelező határozatokat adtak ki.

A két szervezet az elmúlt időszakban több, a pénznyerő automata manipulálhatóságával összefüggő visszaélés ellen lépett fel sikerrel - közölte az APEH.

Egyes esetekben, adott programokkal szerelt pénznyerő automatáknál az üzemeltetés adatai illetéktelen módon, programból változtathatónak bizonyultak, ezért a visszaélés lehetősége miatt az érintett pénznyerő automaták típusengedélyét visszavonták, s elrendelték az egyedi berendezések újrahitelesítését. Máskor a pénznyerő automatába olyan illetéktelen átkötést építettek be, amely alkalmas a könyvelt adatok manipulálására. Számos esetben zártak le pénznyerő automatát az ellenőrök típusidegen vezetékelés, illetve rongálódott vagy hiányzó plomba, valamint engedély nélküli beépített csatlakozó miatt is.

A mérésügyi szervvel végzett közös ellenőrzések száma az utóbbi hónapokban megduplázódott, több szervező ügyében tártak fel "illegális beavatkozást". Azokban az esetekben, ahol bűncselekmény elkövetésének gyanúja merült fel, büntető feljelentés készült, illetve a nyomozó szervvel közös ellenőrzés lefolytatása is várható - közölte az APEH.

A jogszabályi előírások szerint vendéglátóipari egységben legfeljebb két pénznyerő automata működhet. Egy pénznyerő automata azonban több "játékhelyes" lehet. Ebben az esetben a berendezés több gépnek tűnhet, valójában egy darab pénznyerő automatának minősül.

A pénznyerő automatákon megtett tét 80 százalékának nyereményként történő kifizetését a hatályos jogszabályi előírások alapján csak az I. kategóriába sorolt berendezéseknek kell biztosítania, amelyek az engedéllyel rendelkező gépek 10 százalékát teszik ki. Ezek a gépek vendéglátóipari egységekben nem is működ(het)nek - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.

A többi pénznyerő automata esetében a nyeremény-visszafizetési hányadot a játékosi érdeklődés fenntartására figyelemmel, a gyártó által biztosított keretek között lehet beállítani, ebből adódóan a vendéglátóipari egységekben üzemeltetett pénznyerő automaták esetében nincs is értelme az olyan típusú pörgetéseknek, amelyek a játékosokat megkárosító, nyeremények szervező általi kivételét eredményezik.

Olvasóink írták

  • 3. kispanda84 2009. november 25. 21:56
    „Nagyon helyes!!!!!!!!!!!!!”
  • 2. dodó 2009. november 25. 20:56
    „Már az APEH is rászista: megfosztják a romákat félkarú barátaiktól?”
  • 1. KolompárRómeó 2009. november 25. 19:08
    „Inkább ne folyjon be adó, de rohadjon meg az, aki próbál valamivel boldogulni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül a világ legnagyobb beltéri Betleheme

Vörsön már épül a Jézus születését bemutató bibliai életkép. A munkálatokat - csakúgy mint az elmúlt… Tovább olvasom