Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Játszótéri „galerik” a nyári szünidőben

A vakáció hónapjai hosszúak, ám többnyire a felnőttek munkaideje is, a szabadság kevés. Sok gyerek hetekig egyedül tölti a szünidős napokat.
Nehéz eldönteni, mikor érkezik el az az életkor, amikor a szülők már felügyelet nélkül hagyhatják a csemetéiket. A szakemberek szerint amíg a gyerek tiltakozik ellene, mert úgy érzi, félne, vagy nem tudna mit kezdeni magával, addig szóba hozni is kár a témát.

Tomi, Patrik és a többiek

A nagyobb gyerekek már nem csinálnak gondot abból, mi lesz, míg a szülők dolgoznak. A hetedik osztályt most végzett Tomi szerint buli, hogy a haverokkal töltik együtt az időt. Két barátjával megbeszélték, hogy felváltva lesznek egy-egy napot mindegyiküknél. A fiú ebédelni a nagymamához jár. A haverokkal gördeszkáznak, számítógépeznek, fagyiznak és csavarognak a városban, de mindenhová viszi magával a mobilját, mert a szülei napjában többször is felhívják.
Patrik igazi kulcsos gyerek. A mosonmagyaróvári kisfiúnak egy nehéz kulcscsomó lóg a nyakában. A játszótérre egyedül érkezik, de folyamatosan csapódnak hozzá a többiek. Patrik ötödikbe megy szeptemberben, de vékony termete miatt fiatalabbnak látszik koránál. Közlékeny, az idegenekkel is hamar beszédbe elegyedik. Megtudjuk: édesanyjával és nagyszüleivel él, és ez az első nyár, amikor egyedül tölti a vakációt. Táborra, sőt, nyaralásra nincs pénzük, a nagyi munkahelyére, a boltba már nem akart mindennap bemenni, mert már tavaly is unta az egy helyben ülést. Aztán óvatosan arról faggatjuk, hogy édesapjával tölt-e néhány hetet, de a kisfiú csak annyit felel: „Nem, mert utálom!” Aztán mesélni kezd arról, hogy az apukáját karácsonykor látta utoljára, és még a születésnapján sem telefonált neki... Azt mondja, ha hívná se menne el hozzájuk, mert a kétéves féltestvérének mindent megengednek, őt meg mindig csak megszidják mindenért. „Jobb itt a játszótéren” – teszi hozzá.

Veszélyes lehet

Egyik korosztályt sem kerülik el a veszélyhelyzetek, csak a tinédzserek esetében a gondok egészen más jellegűek, mint korábban. Korunk aktuális problémája az alkohol- és a kábítószer-fogyasztás, amely leginkább a tizenéves korosztályt fenyegeti. A gyerekek néha a játékon túlmenő, ám izgalmasnak vélt, valójában veszélyes produkciókra is vállalkoznak. Mert a kicsik és a kamaszok kalandvágyók is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 3. helyért:

Németország–Portugália 3–1 (0–0) Tovább olvasom