Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Javában tart még a síszezon Magyarországon is

Az idei szezon még korántsem ért véget, ezen a hétvégén még biztosan várják a sízőket. A pályák fenntartói abban reménykednek, hogy a magasabban fekvő északi pályák március közepéig-végéig nyitva tarthatnak.
A mátraszentistváni sípark üzemeltetői azt tervezik, hogy április elejéig nyitva tarthatnak. Az északi tájolású pályán még kiválóak a hóviszonyok. Erbeszkorn Tamás, a sípark médiareferense arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az idei szezon eddig igen sikeres volt, ritka ugyanis az olyan tél, amikor mind a 10 pálya hetekig használható. A szezon átlagosan 100 napos és eddig már 65 napig nyitva voltak- fűzte hozzá. December óta folyamatosan hóágyúznak és nem is olvadt el a mesterséges hó, míg tavaly négy alkalommal is újra kellett hóágyúzni a pályákat. A hóágyúk műve mellé tetemes természetes hó is hullott így 80-120 centiméternyi hó borítja a 14 hektáros síparkot.

A vendégek száma kissé elmaradt ugyan a tavalyitól, ám hétvégenként telt házzal üzemelnek és átlagosan 1500-an síznek, míg hét közben 500-an siklanak a pályákon.

Mátraszentistvánban a legfontosabb idei fejlesztés egy különleges vonalvezetésű 400 méter hosszú panoráma-szerpentin sípálya volt. Újabb világítótestek felszerelésével bővítették az esti sízési lehetőségeket és egy majdnem 100 méter hosszú Hósport pályát alakítottak ki a csúszdaparkban elsősorban a deszkások számára, és fejlesztették a hóágyú rendszert - mondta Erbeszkorn Tamás.

Kékestetőn sincs még vége a szezonnak, ahol a tervek szerint március közepéig tartanak nyitva a pályák - mondta Kobzi Tamás a kékestetői sícentrum képviselője. A legfontosabb időszakban, decemberben a két ünnep között a hó hiány miatt nem tudták ugyan fogadni a vendégeket, ám a januári és februári vendégszám az előző évhez képest kisebb javulást mutat. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a kedvező hóviszonyok nyomán teljes hosszában síelhetővé vált a déli sípálya, amelynek mentén síbuszokkal is szállították hétvégenként a vendégeket. Éppen a tél első felében tapasztalható hó hiány miatt volt szükség arra, hogy december végétől január végéig folyamatosan hóágyúzzanak.

A válság hatásának mérséklése érdekében 2008 óta nem emeltek árat a Kékesen, emiatt a nagyságrendileg az előző évekhez hasonló vendégszám mellett nem javult az eredményesség.

A szezon újdonságai közül Kobzi Tamás kiemelte a tanuló pálya teljesen új, nagyteljesítményű világítását, aminek segítségével lehetővé vált a késő esti oktatás is.

Eplényben a tavalyi, 110 napig tartó szezonban összesen 40 ezren fordultak meg, idén 89. napja üzemelnek a sípályák - közölte Horváth Balázs, a Nordica Síaréna szóvivője. Ha március 15-ig nyitva tudnak tartani, akkor idén is elérhetik a 40 ezres látogatószámot. Februárig a vendégek száma elmaradt a tavalyitól, a januári felmelegedés és esőzések megnehezítették a pályák hóágyúzását és karbantartását. Hozzátette: várhatóan az idei szezon is hosszabb lesz 100 napnál.

Elmondta, hogy eddig harminc napig hóágyúztak, az egy éjszakán át tartó mesterséges hótermelés 200 ezer forintba kerül. A hóágyúzás és a rezsi költsége idén nem változott számottevően, a munkaerő költsége azonban növekedett.

Az idei szezonban 30 millió forintot költöttek fejlesztésre Eplényben: új ratrakot vásároltak, kötelet cseréltek a négyüléses felvonóban, és bővítették a hóágyúparkot. A beruházások a terveik szerint 7 éven belül térülhetnek meg, ha a szezon az elmúlt éveknek megfelelően alakul.

A Bükkben és a Zemplénben is javában tart még a szezon, a sípályákat továbbra is olyan vastagságú hó borítja, hogy ezen a hétvégén is bizton használhatják a síelők.

A bükki síparadicsomnak is nevezett Bánkúton karácsonykor csatolhatták fel először lécüket a síelők. Varga József, a síklub elnöke azt MTI-t arról tájékoztatta, hogy 5-6 nap kihagyással azóta is tart a szezon, amely reményei szerint meghaladja a hatvan napot.

Bánkúton nyolc lesiklópályát, ugyanannyi felvonót használhatnak a síelők, külön pálya várja a kicsiket és a szánkózókat is, ám látogatók száma talán fele annyi lehet, mint egy évtizede volt, a terepre való feljutás költsége ugyanis jelentősen megemelkedett az üzemanyag drágulása miatt. A pályák a Bükki Nemzeti Park közepén, kiemelten védett Natura 2000-es területen fekszenek, ezért itt hóágyúkat nem használhatnak, ráadásul Bánkútra egy köbméter ivóvizet nettó hatezer forintért szállít fel a Borsodvíz Zrt., amely nettó 3850 forintot számláz a szennyvíz elszállításáért.

A síklub egyébként még most sem tudta kiheverni a 2008. októberi forgószél okozta 46 millió forintos kárt, ezért fejlesztésre az idei szezonban sem jutott pénz - mondta Varga József.

A sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandparkba az idei szezonra 8 hóágyút vásároltak, kiszélesítették a kettes pályát, két felvonót helyeztek üzembe. Miután a hóágyú rendszer kiépítése az elmúlt év november végére készült el, ezért mindenképpen hosszabb a mostani szezon mint a tavalyi, amikor csak természetes havon lehetett sízni. Előre láthatólag március közepéig lesznek használhatók a pályák - mondta az MTI-nek Dankó Dénes, a város alpolgármestere.

A parkot fenntartó városi önkormányzat az idei szezont a piaci bevezetésnek tekinti, január második felétől lehet műhavon és természetes havon síelni, szánkózni, eddig mintegy kétezren látogatták meg a sátoraljaújhelyi síparadicsomot

Dankó Dénes elmondta: a Zemplén Kalandpark üzemeltetése egy előnyös áram szolgáltatási szerződésnek köszönhetően kedvezőbb, mint 2010-ben volt, ugyanakkor az áram díja a legnagyobb a rezsi költségek között, ezért terveik között szerepel napelemes rendszer kiépítése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyárra elkészül a jelölés a Fideszben

Áprilisig tehetnek javaslatot a Fidesz választókerületi tanácsai a 2014-es választások jelöltjeire. Tovább olvasom