Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Javaslat Irakról: kivonás

Az amerikai harcoló alakulatok kivonásának „felelősségteljes” megkezdését és erőteljes térségbeli diplomáciai nyitást javasolt szerdán az Irak-politika alternatíváit felvázoló washingtoni kétpárti szakértői bizottság George Bush elnöknek.
A James Baker volt külügyminiszter és Lee Hamilton volt demokrata párti képviselő által vezetett tíztagú testület „súlyosnak és egyre romlónak” minősítette az iraki helyzetet, úgy értékelve, „nincs olyan út, amely a sikert biztosítaná, de a kilátásokat lehet javítani”.
A testület szerint a harctéri helyzettől függően 2008 elejéig minden nélkülözhető amerikai harcoló dandár kivonható Irakból, az iraki katonák kiképzését végző amerikai alakulatok létszámának azonban a jelenlegi ötszörösére, 4 ezerről 20 ezerre való emelését javasolja. A harci műveleteket fokozatosan az iraki erőknek kell magukra vállalniuk.
A bizottság azt is indítványozta, Bush elnök fenyegesse meg az iraki kormányt az amerikai politikai, katonai és gazdasági támogatás megvonásával arra az esetre, ha a bagdadi kabinet nem ér el jelentős haladást a biztonság megteremtése, a nemzeti megbékélés terén.
A kétpárti testület regionális „diplomáciai támadást”, legfőképpen Iránnal és Szíriával folytatandó párbeszédet szorgalmaz az iraki válság megoldása érdekében. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a schengeni övezet kiterjesztését

Az Európai Unió igazságügyi és belügyminiszterei elfogadták a schengeni övezet kiterjesztését az… Tovább olvasom