Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Javasolták a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését Magyarország ellen

Az EB öt ország ellen folyó eljárás megszüntetését javasolja az Európa Tanácsnak.
Az Európai Bizottság szerdán öt tagország, köztük Magyarország esetében javasolta az uniós tagállami kormányokat képviselő tanácsnak, hogy szüntesse meg a túlzott mértékű - GDP-arányosan három százalék fölötti - költségvetési hiány miatt ellenük folyó eljárást.

Magyarország mellett Lettország, Litvánia, Olaszország és Románia szabadulhat a túlzottdeficit-eljárást alól. A legrégebben - 2004-es EU-csatlakozása óta - Magyarországgal szemben folyt ilyen eljárás, amelyet a másik négy ország ellen 2009-ben indítottak meg.

Varga: az igazi cél az adósság csökkentése

A kormány   elsősorban nem azért akarta az államháztartás hiányát csökkenteni,   hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól, hanem   mert  meggyőződése, hogy az adósságot csökkenteni kell, és arra kell   törekedni, hogy az ország képes legyen finanszírozni magát - mondta   Varga Mihály szerdán sajtótájékoztatón.

Azt követően fejtette ezt ki a miniszter, hogy az Európai   Bizottság szerdán bejelentette, javasolja az európai   pénzügyminiszterek EcoFin tanácsának, hogy szüntesse meg a   Magyarország ellen 2004-ben megindított túlzottdeficit-eljárást.

Varga Mihály jelezte, hogy a brüsszeli bizottság döntése   meghozatalakor a májusi csomag első két intézkedését értékelte, így   a költségvetési zárolásokat, illetve az egyszeri beruházások   egyszeri tételekkel való finanszírozását.

A tárcavezető leszögezte: az állami beruházásokat folytatják,   csak más forrásból.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta   a kormány elkötelezettségét, hogy 2014 után is 3 százalék alatt   tartsa az államháztartási hiányát. "Nem az a cél, hogy az így   megkapott, júniusban remélhetőleg megerősített  lehetőséggel   ellenkező irányba forduljunk" - mondta. Hozzátette: az ország nagyon   komoly teljesítményt nyújtott, amelyet Brüsszelben is elismertek.

Hangsúlyozta: Magyarország a saját lábára állt, nem szorul rá,   hogy a 2008-ashoz hasonlóan külső segítséget kérjen, amikor a   "válság első leheletére" elsőként fordult a nemzetközi   szervezetekhez.

Varga Mihály elmondta: több adat is tükrözi a magyar kedvező   pályáját, így az alacsony infláció, a gazdaság teljesítményének   javulása, a külkereskedelmi mérleg pozitívuma, valamint a   foglalkoztatás adatok. "Nagyon bízunk abban, hogy a várakozásainknak   megfelelően az év első felének szerény növekedése után az év második   felében a gazdasági növekedés erőteljesebb lesz" - fogalmazott.

A sajtótájékoztatón Varga Mihály kérdésre válaszolva elmondta: a   kormány olyan konkrét lépéseket tervez, amelyek tovább csökkentik az   adósságszintet.

Giró-Szász András kormányszóvivő arról tájékoztatott, hogy a   jelenlegi állapot szerint lesz reklámadó, és erről a kormány még a   szerdai ülésén tárgyal.

Egyben arról tájékoztatott, hogy a miniszterelnök Lázár Jánost,   a miniszterelnökséget vezető államtitkárt bízta meg azzal, hogy   tárgyalásokat folytasson ez ügyben a reklámszövetséggel. A kormány   szerdai ülésén eleddig nem tárgyalt a kérdésben - tette hozzá.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a szektorális   különadókról, illetve a tranzakciós illetékről a kormány szerdai   ülésén nem tárgyal, reklámadóról készült előterjesztés.

A reklámadó bevezetéséről szóló törvényjavaslat munkapéldányát   május 24-én, pénteken tette közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium   (NGM) a kormányportálon. A nemzetgazdasági tárca az adóintézkedést   akkor az EU túlzottdeficit-eljárása alóli kikerülés, illetve az   arányos közteherviseléssel indokolta.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője egy korábbi nyilatkozata   szerint a reklámadó legfeljebb tízmilliárdos adóbevételt   eredményezhet a költségvetésnek.

A Bizottság - az EU központi javaslattevő-végrehajtó intézménye - azt is javasolta, hogy Málta ellen ismét induljon túlzottdeficit-eljárás. Uniós csatlakozása óta Máltával szemben már két alkalommal indítottak túlzotthiány-eljárást. Az elsőt 2004 júliusában, amelyet 2007 júniusában megszüntettek. A második eljárást 2009 júliusában indították, majd 2012. december 31-én helyezték hatályon kívül. A máltai hatóságok által idén áprilisban közölt adatok alapján azonban az ország államháztartási hiánya tavaly a GDP 3,3 százalékának felelt meg, meghaladta a referenciaértéket.

Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Spanyolország és Szlovénia ügyében a Bizottság azt indítványozza, hogy hosszabbítsák meg a túlzott mértékű deficit elfogadható szintre történő lefaragásának a határidejét. Eszerint Madridnak 2016-ig, Párizsnak, Lisszabonnak és Ljubljanának 2015-ig, Hágának és Varsónak pedig 2014-ig kellene levinnie deficitjét a határérték alá.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szerint Belgium nem tett hatékony lépéseket a túlzott mértékű hiány csökkentése érdekében, és erre a Tanácsnak figyelmeztetnie kellene az országot. A túlzott hiány esetén követendő eljárás Belgium esetében 2009-ben indult, ekkor a túlzott hiány megszüntetésének határidejét 2012-ben határozták meg. A tavalyi hiány azonban a GDP 3,9 százalékának felelt meg, Belgium tehát nem hajtotta végre a túlzott hiány korrekcióját a Tanács által javasolt időpontig.

Jelenleg a huszonhét uniós tagállam közül húsz ellen folyik túlzottdeficit-eljárás. A hét kivétel Bulgária, Észtország, Finnország, Luxemburg, Málta, Németország és Svédország. Ha a bizottsági indítványnak megfelelően öt ország kikerül az eljárás alól, Máltával szemben pedig megindul az eljárás, akkor 16-ra csökken az ilyen jellegű eljárás hatálya alá tartozó országok száma.

Az Európai Bizottság által tett ajánlásokat a tagországok pénzügyminiszterei június 21-én, Luxembourgban tartandó ülésükön fogják megvitatni.

Az Európai Bizottság az eljárás megszüntetését javasolja

A Magyarország ellen 2004-ben indított túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolja a pénzügyminiszterek tanácsának az Európai Bizottság - derül ki a brüsszeli testület által a pénzügyminiszterek tanácsa számára megfogalmazott ajánlásból, amelyet szerdán tett közzé az Európai Bizottság.

A bizottság úgy ítéli meg, hogy Magyarországon a túlzott hiány kiigazítása megtörtént, és úgy számol, hogy 2013-ban a bruttó hazai termék 2,7 százaléka, 2014-ben pedig 2,9 százaléka lesz az államháztartás hiánya - áll a dokumentumban.

A bizottság által tett javaslat az eljárás 9 évének minden jelentős állomását felsorolja. A dokumentum ismerteti, 2004-ben az Európai Unió 2008-ig adott haladékot, hogy Magyarország korrigálja a túlzott deficitet, ezt a határidőt pedig többször is meghosszabbították. A dokumentum kitér arra is, hogy a tanács által megfogalmazott elvárás az volt, hogy Magyarország 2012-re 2,5 százalékra csökkentse a deficitet, a bizottság által hitelesített adatok szerint pedig ez végül 1,9 százalék lett.

Emellett a bizottság becslése szerint a ciklikus hatásoktól megtisztított, egyszeri és más átmeneti intézkedések nélküli költségvetési hiány 2013-ban a GDP háromnegyed százalékán, 2014-ben pedig a GDP másfél százalékán áll majd, ami összhangban van Magyarországnak a GDP -1,7 százalékában meghatározott középtávú célkitűzésével - állapítja meg a dokumentum.

A javaslat felidézi, hogy a legutóbbi magyar konvergenciaprogram idén és jövőre is 2,7 százalékos GDP-arányos hiánnyal számol, a bizottság tavaszi előrejelzése viszont 3, illetve 3,3 százalékos deficitet jelzett előre 2013-ra és 2014-re. A május elején közzétett gazdasági prognózis közzétételét követően bejelentett magyarországi intézkedések gazdasági hatását Brüsszel idén a GDP 0,3 százalékára, jövőre pedig 0,7 százalékára becsüli.

A bizottság úgy ítéli meg, hogy Magyarország államadóssága is csökkenő pályára került: 2010-ben még a GDP csaknem 82 százaléka volt, 2012-ig pedig a kötelező magán-nyugdíjpénztári pillér megszüntetéséből származó egyszeri jelentős transzfernek és "számos konszolidációs intézkedésnek" köszönhetően a bruttó hazai termék 79,2 százalékára csökkent. A dokumentum emlékeztet, hogy a magyar konvergenciaprogram az idén 78,1, 2014-ben pedig 77,2 százalékos adósságszinttel számol, a bizottság viszont ennél 1-1 százalékponttal többre számít.

A bizottsági javaslat a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére vonatkozó javaslatban arra is emlékezet, hogy "Magyarországnak a középtávú célkitűzésével összhangban lévő költségvetési irányvonalat kell fenntartania, beleértve a kiadásnövelési referenciaérték tiszteletben tartását, és megfelelő előrehaladást kell tennie az adósságkritérium teljesítése felé". A gazdasági és monetáris unió működését szavatolni hivatott stabilitási és növekedési paktum az államháztartási hiánynak a GDP három százaléka alatt tartása mellett azt is előírja, hogy a tagállamoknak bruttó hazai termékük 60 százaléka alá kell csökkenteniük államadósságukat.

Andor László szerint az eljárás megszüntetését javasolja az EB

Az Európai Bizottság a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolja szerdai ülésén - közölte Andor László foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős európai biztos szerdán Twitter oldalán.

Az Európai Bizottság hivatalosan szerda délután jelenti be, hogy mely országok esetében javasolja a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését. A végső döntést a kérdésben - a bizottság javaslata alapján - az európai pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) hozza meg, június végi ülésén.

A biztos mostani közlése megegyezik több korábbi értesüléssel és a piaci várakozásokkal is.

Martonyi János május 25-én úgy fogalmazott: "várjuk meg a szerdát, akkor az Európai Bizottság közzéteszi a javaslatát, és ezt követően a tanács fog végleges döntést hozni majd júniusban. Én a magam részéről derűlátó vagyok, ebben a helyzetben ennyit érdemes mondani".

Ezt megelőzően egy brüsszeli konferencián Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint a rendezvényen részt vevő európai bizottsági tisztségviselők - akik a médiától nevük mellőzését kérve szólaltak meg - egyaránt úgy vélekedtek: jó esély van arra, hogy a testület a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás beszüntetése mellett foglaljon állást.

A Bruxinfo - forrás megjelölése nélkül - pénteken arról számolt be: bizonyosra vehető, hogy a Magyarországgal szemben folyó eljárás megszüntetését fogja javasolni jövő szerdán az Európai Bizottság, ahogy jó okkal feltételezhető az is, hogy az uniós pénzügyminiszterek június 21-i tanácsülésén hivatalos döntés születhet a 2004 júliusa óta hatályban lévő deficiteljárás megszüntetéséről.

Olli Rehn bizottsági alelnök, gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztos május elején arról tájékoztatott, hogy a testület az eljárás megszüntetését javasolhatja Lettország, Litvánia és Románia esetében, Magyarország, illetve Olaszország esetében ehhez további intézkedéseket tartott szükségesnek.

Magyarország ellen 2004 óta van érvényben túlzottdeficit-eljárás. Az elhúzódó eljárás eredményeként az Ecofin tavaly a Magyarországnak járó kohéziós források egy részének felfüggesztését javasolta. A költségvetési egyenlegjavító intézkedések hatására végül a tanács a felfüggesztés eltörlése mellett döntött.

Orbán: európai elismerést kaphat a magyar gazdaságpolitika

Orbán Viktor miniszterelnök szerint szerda délután európai elismerést kaphat a magyar gazdaságpolitika.

Az Európai Bizottság szerdán jelenti be, hogy mely tagállamok esetében javasolja a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését.

Orbán Viktor a Hankook globális vezérigazgatójával folytatott budapesti tárgyalása utáni sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott, az elmúlt időben csupa jó hír érkezett a magyar gazdaságból: a munkanélküliség csökken, a foglalkoztatás nő, és ha minden igaz, délután végre elismerést kap az a gazdaságpolitika is, amelynek filozófiája szerint "az ember nem más pénzén él, hanem a sajátján, és egy gazdaság nem más lábán áll, hanem a sajátján". A magyar kabinet ezt a politikát folytatja immár három éve, "és ha minden igaz, akkor talán ma ez most már európai elismerést is kap" - tette hozzá.

A kormányfő kitért arra is, hogy az oly nagyon hiányolt befektetések is "az összes elemzőt meglepő mértékben nőttek".

Emellett a gazdasági növekedésről - ugyan még szerény, de végre - szintén pozitív adatok érkeztek, így talán valóban nem túlzás abban reménykedni, hogy az elmúlt három évben elvégzett munka meghozza a kézzel fogható eredményeket - mondta Orbán Viktor.

Olli Rehn európai bizottsági alelnök, gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztos május elején arról tájékoztatott, hogy a testület a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolhatja Lettország, Litvánia és Románia esetében, Magyarország, illetve Olaszország esetében ehhez további intézkedéseket tartott szükségesnek. A végső döntést a kérdésben - a bizottság javaslata alapján - az európai pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) hozza meg június végi ülésén.

Az Európai Bizottság ma jelenti be, mely országok esetében javasolja a túlzott deficit eljárás megszüntetését

Az Európai Bizottság ma jelenti be, hogy mely tagállamok esetében javasolja a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését.

Olli Rehn bizottsági alelnök, gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztos május elején arról tájékoztatott, hogy a testület az eljárás megszüntetését javasolhatja Lettország, Litvánia és Románia esetében, Magyarország, illetve Olaszország esetében ehhez további intézkedéseket tartott szükségesnek. A végső döntést a kérdésben - a bizottság javaslata alapján - az európai pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) hozza meg, június végi ülésén.

Az Európai Bizottság szerdán évenkénti, országspecifikus gazdaságpolitikai javaslatait is közzéteszi.

Magyarország ellen 2004 óta van érvényben túlzottdeficit-eljárás. Az elhúzódó eljárás eredményeként az Ecofin tavaly a Magyarországnak járó kohéziós források egy részének felfüggesztését javasolta. A költségvetési egyenlegjavító intézkedések hatására végül a tanács a felfüggesztés eltörlése mellett döntött.

Jelenleg az Európai Unió 27 tagállama közül 20 ellen folyik túlzottdeficit-eljárás.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. florian72 2013. május 30. 12:26
  „21. balihoho 2013.05.30. 09:07

  Úgy van!”
 • 23. Homo100 2013. május 30. 11:49
  „Az emberek zsírján kihajtott öröm. Lehet ennek örülni?”
 • 22. mivan? 2013. május 30. 10:53
  „15. Az eredményt elismerem, de örülni nem tudok neki. Ez siker, de az agyonsanyargatott ember szintjén nem az. Szerintem a fidesz szimpatizánsoknak sem jelent többet egy jó hírnél. Mert ez nem több, az élet megy tovább ugyanúgy.”
 • 21. balihoho 2013. május 30. 09:07
  „A mostani éljenzés, és ünneplés, nem a kormány érdeme, hanem azé a szegény rétegé, amely nyögve ugyan, de viselte a megszorítás terhét, annak tudatában, hogy az igazságtalan teher megosztásnak köszönhetően, a gazdagok ebből alig éreztek meg valamit. Sőt! még a jövedelme is megugrott a tehetős rétegnek, az egykulcsos adónak köszönhetően.”
 • 20. strangerrr 2013. május 30. 08:47
  „Na mi az már nem alkalmazz kettős mércét az EU ellenünk?:)

  A deficit 2006-ban már 11 % felett volt. Ekkor jött a Gyurcsány és a csomagjai ami levitte 4-re. Akkor nem hallottam a fideszes hozsannákat, hogy ez mekkora teljesítmény:) Bezzeg az ezt a helyzetet létrehozó Medgyessy féle 100 napos programot megszavazták:) Magyarul amikor a szocik osztogattak, nem mertek kiállni és elmondani, hogy ebből baj lesz, majd utána amikor jöttek megszorítások akkor bezzeg káráltak. Kétszínű és populista banda.

  Aztán 2010-ben az Orbán kormány nagy terve volt a hiány elengedése. Ekkor jött az EU (hálistennek), hogy azt ugye nem kéne már. Ekkor volt az a rendkívüli kormányülés, mert más tervük nem volt, ekkor jöttek a különadók stb.”
 • 19. myckie 2013. május 30. 08:08
  „10. SP
  Sajnos a tönkretételben a te elvtársaid is bőven benne voltak (vannak). A mostani hurrázás pedig egy régi mondásra emlékeztet: a műtét sikerült, a beteg sajnálatos módon elhalálozott! Arra azért kíváncsi lennék, ha a cél érdekében - a Fidesz által elkövetett - adóemeléseket, nyugdíj-elkobzást és egyéb varázslatos intézkedést a szocik vezetik be az emútt nyóc év alatt, milyen hozzászólásokat írtatok volna ide?”
 • 18. Őszödi 2013. május 29. 22:18
  „Az EU nem fogja szankcionálni a magyar államot, mert az Orbán-kormány megbüntette a magyar embereket, pl. a törvényes nyugdíjak visszamenőleges hatályú elkobzásával.”
 • 17. kormoska 2013. május 29. 22:02
  „A magyar emberek mindennek DUPLÁN megfizették az árát!
  A szocialista érában a szerencsétlenül felvett hitelekkel sokan hitelspirálba kerültek és máig nyögik a kamatokat.
  Az Orbán rezsim pedig az rezsicsökkentés mellett Adót-Adóra halmoz!
  Amúgy ez az egész eljárás játék a számokkal:Most mondták be a hiradóban,hogy 16 Európai ország ellen MOST IS FOLYIK TÚLZOTTDEFICIT ELJÁRÁS.
  Ezért volt ekkora felhajtás?”
 • 16. kontrapista 2013. május 29. 20:59
  „12.mivan?
  " Nyakig ülünk benne "
  Már aki !”
 • 15. vino_veritas 2013. május 29. 20:16
  „Ez hihetetlen! Hány millió lux kellene nektek, hogy világosság gyuljék a fejetekben? Igazatok van, ne is örüljetek. A másik sikerét csak is ócsárolni szabad!!! Jellemző !!!”
 • 14. DobóI 2013. május 29. 20:06
  „8. CsavardiSamu 2013.05.29. 17:12

  Meg kellett fizetni a 2002-es rossz választást, a 8 év parazita tartást...”
 • 13. imre57 2013. május 29. 19:25
  „12.Van baj. Nem kicsi,nagy!”
 • 12. mivan? 2013. május 29. 19:16
  „6-ostól: Ti tudjátok mi az a túlzott deficit eljárás vagy mi? 3% alatt van és??? ELŐRÉBB VAGYTOK?????????? Mert én <moderálva> nem!! Ecsém még a tévéadásokat is megállították. Amúgy ez egy erdmény amit elértek elismerem. De nem jelent semmit nekünk embereknek. Illetve igen. Nyakig ülünk benne.”
 • 11. lukrecia 2013. május 29. 17:45
  „Sajnos meg 15 evre valo "Elqrasuk " van az elvtarsaknak. De jovore valasztas lesz, es ismet kepesek visszaszavazni "elkq" ekat.”
 • 10. SP 2013. május 29. 17:35
  „Amit
  a elvtársék tönkre tettek,
  azt most Viktor megpróbálja rendbe rakni. Sok sikert.”
 • 9. imre57 2013. május 29. 17:33
  „Azt hiszem csak mi Magyarok vagyunk erre képesek,hogy egy ilyen eredményben is a rosszat keressük.Ez a hír azért mennyivel jobban hangzik mint az "elkúrtuk".”
 • 8. CsavardiSamu 2013. május 29. 17:12
  „6. DobóI

  Kedves narancsos élősködő kedvelő, 1800 milliárdos megszorítás, 10+ új adónem, leépítések. Ekkora teher árán illő volt valamit felmutatni. Egyébként ez valóban egy jó hír, végre...”
 • 7. X_Y 2013. május 29. 16:14
  „6. DobóI 2013.05.29. 16:01

  Nyugtával... majd ha év végén is igaz lesz...”
 • 6. DobóI 2013. május 29. 16:01
  „Kedves szoci élősködő kedvelők, erre varrjatok gombot!”
 • 5. geza 2013. május 29. 15:30
  „#3 Tojás tessék...Már ez sem magyar

  A mintegy 500 millió darabra becsült tojásimport visszaszorítását szeretnék elérni a magyar tojástermelők, mivel ez számukra jelentős veszteség forrása - mondta a Baromfi Termék Tanács Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának szerdai ülésén.

  Végh László tájékozatójában kiemelte: a Magyarországra érkező mennyiségből csak mintegy 100 millió darab származik legális behozatalból, a többi a feltételezések szerint szürke- vagy feketeimport.

  Mindez a termelőknek jelentős kár okoz - hangsúlyozta az elnök. Rámutatott: jelenleg a termelők minden eladott tojáson 5 forintnyi veszteséget könyvelnek el, ebből 2-3 forintot okoz az, hogy az import letöri az árakat.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra késeltek egy beteget a váci kórházban

K. Pál ismeretlen okból többször megszúrta 78 éves betegtársát, aki a helyszínen meghalt. Tovább olvasom