Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Javult a helyzet a Körös torkolatánál

Javult a helyzet a Körös torkolatánál, a gátakon lassult a csúszás. A helyi védelmi bizottság vezetője arra számít, hogy kedd délutánra befejezik Tiszasas, Csépa, Tiszaug és Szelevény közelében az úgynevezett lokalizációs védekezést, gátszakadástól egyik területen sem kell tartani.
Korábban Szelevény mellett újabb repedések keletkeztek a gáton, de ezeket sikerült lokalizálni. Csépa és Tiszasas községekben a 86 centiméter tengerszint alatti településrészekről megkezdték az emberek és az állatok kimenekítését - tette hozzá Tokár István, helyi védelmi bizottság vezetője.

A Körösök középső és felső szakaszai közben már apadnak, a Hármas-Körösön és Hortobágy-Berettyón azonban továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

Érdeklődésünkre a Körös Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletén elmondták: a legkritikusabb pontnál, a Hármas-Körös gyomai szakaszán már „csak" 863 centit jelez a vízmérce a néhány nappal ezelőtti, idei legmagasabb 918 centihez képest. Ugyanakkor Kunszentmártonnál, ahol drámai a helyzet, mindössze öt centi az apadás mértéke.

A védekezésben a Körösök vidékén több mint kétezer ember dolgozik a gátakon. A szakemberek szerint a Hortobágy-Berettyón összesítve 321 méter hosszon alkalmazott sok, kisebb-nagyobb úgynevezett bordás megtámasztás igen komoly szakmai kihívást jelent. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a gátakon továbbra se közlekedjenek, még az engedéllyel rendelkezők sem. Azokat most kizárólag a védekezők vehetik igénybe.

Apad a Tisza is, de Szolnoktól lefelé csak néhány centit csökkent a víz. Csongrádnál 10 méter 31 centimétert, Szegednél 10 méter 6 centimétert mértek kora délután. Az apadás mértéke mindössze 2-3 centiméter a tetőző vízállásokhoz képest, melyek 40-60 centiméterrel magasabbak a valaha mért legnagyobb értéknél.

Kisebb repedések vannak amúgy a csongrádi szakaszon a Tisza-töltésen, de nincs akkora baj, mint szombaton Felgyőnél. A munka szervezetten folyik, továbbra is bordás megtámasztásokkal védik az átázott töltéseket. 150 katona és 120 civil védi a gátakat, önkéntesek a töltéseken nem dolgozhatnak.

Országszerte csaknem 17 ezer ember van veszélyben az árvíz miatt.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorosbemutató a fogyatékkal élőknek

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom