Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Jégpályává változhatnak az utak - így induljunk el

A kialakult időjárási helyzetre való tekintettel a rendőrség kéri az útra kelőket, hogy még a szokottnál is nagyobb odafigyeléssel legyenek saját maguk és a közúti közlekedésben résztvevők biztonságára.
A csúszós, jeges utakon a biztonságos közlekedéshez téli gumikra van szükség. Ne feledjük, téli gumival rövidebb a fékút is.

Ha hosszú útra indulunk, tanácsos az induláskor a gépjárművet "teletankolni", az ablakmosót fagyálló folyadékkal feltölteni, az akkumulátor kapacitását leellenőrizni, hóláncot, illetve hólapátot vinni. Az előzőeken túl tanácsos némi ételről és italról, meleg ruházatról és meleg takaróról gondoskodni, ugyanis hóban történő elakadáskor, vagy nagyobb torlódások esetén, illetve hosszabb úton ezek jó szolgálatot tehetnek. Ajánlatos a rádiók közlekedési információs adásait hallgatni. Amennyiben gyermeket is szállítunk, a fentieket még fokozottabban kell figyelembe venni!

Havas időben – különösen a hegyvidékeken – igen hasznos szolgálatot tehet a hólánc, melyet a hajtott kerekekre szerelhetünk fel. Közlekedésünk során számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, s tisztában kell lenni azzal, hogy a féktávolság is jelentősen megnövekedhet!

A téli időszak a gyalogosok közlekedésére ugyancsak nagyobb veszélyt jelent. A csapadékos, illetve csúszós úttesten a gyalogosok lassabban közlekednek, az eleséstől, az elcsúszástól való félelem eltereli a figyelmüket, s kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire.

Amennyiben külföldre indulnak, úgy javasoljuk, hogy minden esetben tájékozódjanak a kérdéses ország időjárási helyzetéről, és az ott alkalmazott közlekedési közúti szabályokról. Ezt megtehetik a célország konzulátusánál, továbbá hasznos segítséget nyújthat a Magyar Autóklub is.

Nagyon fontos, hogy legyünk tisztában a téli közlekedés fokozott veszélyeivel, s mindezek tudatában közlekedjünk saját és az úton lévők biztonsága érdekében - írta a police.hu.

Olvasóink írták

 • 5. h65535 2010. december 01. 22:30
  „A sok okos gumiszakértő! Gondolom vezetek évi pár száz kilométert....”
 • 4. kalkutta 2010. december 01. 20:00
  „Fújhatjátok a téli gumit is ha jeges az út! A téli gumi a gumilobbinak a jó.
  Jégen az egyetlen jó megoldás a 0 km/h.”
 • 3. jozko 2010. december 01. 15:58
  „Aki megetehet, a mostoha út és időjárási viszonyok közepette hagyja a kocsiját a garázsban vagy a parkolóban!
  Válassza a többnyire felkészültebb tömegközlekedést!
  Kritikus helyzetekben még a jól felkészült, gyakorlott vezetők, jó műszaki állapotú járművekkel is nehéz helyzetbe kerülhetnek!
  Amin csak ront a gyakorlatlan, alapvető felszerelések hiányával, rossz műszaki állapotban lévő járművekkel való "bravúroskodás"

  A közlekedés nem virtuális játék és semmi helye a vrtuskodásnak!
  Minden hibáért sokszor egy pillanat alatt -visszafordíthatatlanul-súlyos árat kell fizetni!”
 • 2. szabozoli22 2010. december 01. 15:07
  „Annyira sok a hülye ember az irodai iróasztalok mögött hogy a tiszát lehetne velük rekeszteni, mert ezt a sok marhaságot ők adják ki. Ha csupa jég minden oly mindegy hogy neked most téli vagy nyári gumid van akkoris ugyanúgy fog csúszni. A téli guminak akkor van jelentősége ha hideg van és szárazak (vagy esetleg nedves az úttest de nincs lefagyva) az utak, akkor biztos jobban tapad mint a nyári mivel nem keményedik meg, de ha tükörjég minden, vagy esetleg több centis hó van az úton akkor aztán tök mindegy milyen a gumid.”
 • 1. lilongwe 2010. december 01. 14:13
  „Ez a cikk hasznos, azonban úgy vélem, hogy aki nem így cselekszik, az nem azért teszi, mert nincs tisztában ezekkel a lehetőségekkel/kötelességekkel...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bankjegyhamisítókat fogtak el Budapesten

Az utóbbi évek egyik legjobb bankjegyhamisítványát állította elő és hozta forgalomba az a három… Tovább olvasom