Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Jégszobrok a klímaváltozás ellen

Jégszobrokkal kívánja felhívni a közvélemény figyelmét a zöldtárca az éghajlatváltozás veszélyeire. A szerdától szombatig tartó akció alkotásai a már kihalt és a kihalófélben lévő állatokat és embereket ábrázolnak.
A tárca idén energiatakarékos égőkkel is támogatni kívánja a klímaváltozás elleni küzdelmet és a rászorulókat.

A zöldtárca akciójának célja: ráirányítani a közvélemény figyelmét arra, hogy az éghajlatváltozás hatásai apró dolgokkal is befolyásolhatók, így csökkentve a károsanyag-kibocsátást - mondta a Független Hírügynökségnek a környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Szabó Imre hozzátette: kevesen tudják, hogy a Magyarországon elfogyasztott energia 38 százalékát a lakosság használja fel. Ennek több mint kétharmadát a fűtés- és a melegvíz-előállításához. A miniszter szerint például 40 százalékkal csökkenthető az áramfogyasztás, ha a mosógépet 40 helyett csak 30 fokon használják.

A szaktárca elindított egy közbeszerzési eljárást, amelynek keretében 6 éves élettartamú, energiatakarékos izzókat osztanak szét a nehéz körülmények között élők körében. Ez hozzájárul ahhoz, hogy olyan háztartásokba is eljussanak, ahol nem ismerik, vagy nem tudják megvenni ezeket a korszerű égőket. Ez gazdasági cégek, civil szervezetek és a zöldtárca közös akciója lesz - tette hozzá Szabó Imre.

Ezekkel az akciókkal arra szeretnék ráirányítani a figyelmet, hogy ezekben a nehéz időkben, a racionális felhasználás és gazdálkodás az emberek számára is előnyös, hiszen a rezsi nagy részét az energiaszámlák teszik ki. A szakminiszter szerint ráadásul az olyan zöldberuházásokat és fejlesztéseket, mint például a nyílászárók cseréje, vagy a korszerű hőszigetelés nem a költségvetésből, hanem az eladott károsanyag-kvótákból finanszírozható. Szabó Imre megfogalmazása szerint a legtisztább és leggazdaságosabb energia a fel nem használt energia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óránként 100 gyorshajtót fotóznak az M0-áson

Míg két héttel ezelőtt több ezer gyorshajtót fotózott le az M0-ás autóúton kihelyezett traffipax,… Tovább olvasom