Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Jégtörő állomásozik az atomerőműnél a Dunán

A paksi atomerőmű működésében nem okoz fennakadást a dunai jégzajlás, de elővigyázatosságból egy jégtörő hajó települ uszályokkal az erőmű hideg vizes csatornájához - tájékoztatott Mittler István kommunikációs igazgató pénteken.
Elmondta, hogy a paksi atomerőmű normál működését nem befolyásolja a jégzajlás, de különféle intézkedésekre szükség van. Ezért péntek éjszaka egy jégtörő hajó érkezik a hidegvizes csatornához két uszállyal. A hajó feladata, hogy a csatorna környékén akadályozza az összefüggő jég kialakulását, az uszályoké pedig az lesz, hogy az uszadékfogót védjék.

Mittler István elmondta, hogy a két uszályt 45 fokos szögben lehorgonyozzák az uszadékfogó előtt, így gátolják meg, hogy a feltorlódott jégtáblák esetleg összetörjék. Más intézkedést egyelőre nem vezetnek be - tette hozzá.

A Duna minimális vízhozama mintegy 750 köbméter másodpercenként. Ennek 15-20 százalékát használják fel a paksi atomerőműben, ahol a moderátor és a hűtőközeg szerepét is víz látja el. Az atomerőmű másodpercenkénti 100-110 köbméter hűtő- és technológiai vízigényének kielégítése a hidegvizes csatorna közvetítésével történik a folyóból.

Az Országos Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség honlapján ismerteti: az atomerőmű, mint az ország legnagyobb nyersvízhasználó üzeme, különös gondot fordít a víz minőségének védelmére. A kibocsátott hűtővíz nem okoz hőszennyezést a Dunában, csak hőterhelést, a felmelegedés az ökológiai egyensúlyt ugyanis nem bontja meg.

Az atomerőmű üzemére vonatkozó hatósági engedélyek szabályozzák az úgy nevezett hőlépcső maximális mértékét, azaz a kivett és visszabocsátott víz hőmérséklete közti különbséget, és a Duna vízhőmérsékletének maximumát is.

A paksi atomerőmű 2008-ban 2,836 milliárd köbméter hűtő- és technológiai vizet használt fel.

Olvasóink írták

  • 1. Feketetib 2010. január 29. 20:33
    „http://www.romaikat-kap.sulinet.hu/tanar/c/atomfizika/eromu/eromu.htm”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliós felügyeleti bírság az OTP Banknak

A tiltott piacbefolyásolásra vonatkozó jogszabályok megsértése miatt tízmillió forint bírságot rótt… Tovább olvasom