Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Jegybanktörvény - Vannak olyan uniós érvek, amelyekkel egyetért Orbán

A bírói ügyekben az EU-nak nincs kompetenciája - mondta egy az unió által kifogásolt másik törvénnyel kapcsolatban a miniszterelnök.

Az új magyar jegybanktörvénnyel kapcsolatban megfogalmazott uniós jogi érvek között vannak olyanok, amelyekkel egyetért a magyar kormány, és nem látja akadályát azok elfogadásának, de vannak köztük olyanok is, amelyekben messze vannak az álláspontok - mondta a miniszterelnök pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az unió által kifogásolt másik két törvénnyel kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: bírói ügyekben az EU-nak nincs kompetenciája, "ez magyar ügy". A vitatott kérdéssel, a bírák nyugdíjkorhatárával összefüggésben megjegyezte, éppen az Európai Unió szereti az átlátható, világos, tiszta nyugdíjszabályokat. Magyarországon is az történt, hogy a köz alkalmazásában állók esetében az általános nyugdíjkorhatárhoz kell igazodni - magyarázta.

Az adatvédelmi biztos kérdéséről úgy vélekedett, hogy az "porszemnek tűnik a gépezetben". Kifejtette: ősszel átszervezték az adatvédelmi biztos jogkörét és hivatalát, ám az akkor hivatalban lévő biztos úgy nyilatkozott, hogy ezzel nem ért egyet, és nem is kíván hivatalában maradni. "Ezért őt már nem is kértük föl, hanem egy új biztost neveztünk ki. Ezt kifogásolják. Ezt majd tisztázni fogjuk" - mondta.

A véleményét összegezve a kormányfő azt mondta, ha vannak olyan érvek, amelyek a jogszabályok megváltozatása mellett szólnak, akkor azokat megfontolják majd.

Az olyan esetleges uniós kérésekről szóló híreket, mint az új alaptörvény házasságra vonatkozó részének, vagy a jegybankvezetők esküszövegnek megváltoztatása, vagy a volt miniszterelnököt is érintő eljárás megszüntetése, Orbán Viktor nem kívánta kommentálni, azokat találgatásoknak minősítette.

A túlzottdeficit-eljárásról szólva a kormányfő azt mondta, az a múltra nézve indokolt, a jövőre nézve viszont nem. 2010-ben és 2011-ben gyorsan javult a költségvetési hiány - folytatta -, de "kétségkívül nem olyan intézkedésekkel, mint amilyet az Európai Bizottság szeretett volna, ők hagyományos megszorító intézkedéseket akartak", ezt azonban az emberek nem bírták volna ki, ezért vezette be a kabinet a tehermegosztás elvét. 2013 januárjától azonban kivezetik az ezzel összefüggő intézkedéseket, és addig megszületnek az átalakítás nagy szerkezeti reformjai - jelezte, hozzátéve, hogy 20-21 uniós tagállamnak rosszabb a költségvetésihiány-mutatója, mint Magyarországé, és "ilyen körülmények között vicces" a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás.

Arra a kérdésre, hogy az államcsőd lehetőségével foglalkozik-e, Orbán Viktor azt válaszolta, ez egy komolytalan dolog. Hozzátette, könnyű rémhíreket terjeszteni, de "ennek levét aztán mindig a magyarok isszák meg: (...) a külföldiek idehozzák a pénzüket, hogy az Európában ma legjobb üzletet jelentő magyar állampapírt megvásárolják. Közben beetetik a magyarokat az államcsődszöveggel, ők meg a pénzüket ahelyett, hogy egyébként - mint a külföldiek - itt, Magyarországon a legjobb befektetésbe tennék, elkezdik kivinni az országból". Arra biztatta a magyar embereket, hogy higgyenek: ha egy angol, egy amerikai vagy egy német befektetőnek megéri magyar állampapírt vásárolni, akkor nekik is. Megismételte egyúttal, hogy szerinte egy "spekulációs szélhámosság rángatja" az európai valutákat.

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter washingtoni tárgyalásaival kapcsolatban arra a kérdésre, hogy a főtárgyaló kapott-e konkrétabb kéréseket a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), mint ami a hírekben elhangzott, a kormányfő nemmel válaszolt, hozzátéve, "találgatások vannak". Rámutatott, az IMF alapító levele azt mondja: azért hozták létre a valutaalapot, hogy segítse a társult államok gazdasági növekedését és pénzügyi egyensúlyát. "Tehát ez a legjobb intézmény a mi számunkra, hiszen Magyarországnak is a legnagyobb problémája a következő évben nem a pénzügyi egyensúlytalanság lesz (...), hanem a gazdasági növekedés" - mondta. Kiemelte, Magyarországnak éppen azért van szüksége IMF-hitelre, hogy ne a pénzügyi bizonytalanság kérdéseivel kelljen foglalkoznia, hanem a gazdaság növekedésre összpontosíthasson.

A miniszterelnök szerint az IMF-tárgyalások egyetlen kérdésről szólnak, arról, milyen gazdaságpolitika szükséges ahhoz, hogy a valutaalaptól felvett hitelt Magyarország vissza tudja fizetni. A valutaalapot az érdekli, hogy ha ad egy biztonsági hitelkeretet, amelyet esetleg a magyarok lehívnak, akkor olyan gazdaságpolitikája legyen Magyarországnak, hogy a hitelt vissza tudja fizetni - mondta. Ehhez alacsony költségvetési deficit és csökkenő államadósság kell, amelyek Magyarországon megvannak - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az elvárt tartós változások is érdekei az országnak.

"Csak olyan megállapodást képzelek el, amely a magyar gazdaság érdekét szolgálja, az IMF-nek sincs a magyar gazdaságtól elkülönült saját érdeke a tárgyaláson" - jelentette ki.

Megerősítette, arra számít, hogy 2012 két egymástól karakterében jól elkülöníthető félévből áll majd: lesz egy európai gazdaságpolitikai fordulat, és az első félévben Európa kezelni fogja az euróválságot, a második félévben pedig már mindenhol a gazdasági növekedés lesz a fő téma.

Az irányt, a célkitűzéseket tekintve az történik, aminek történnie kell, és bár nagy viták lesznek még, Magyarország jó irányban halad, és nem szabad feladnia saját céljait - zárta szavait Orbán Viktor.

Olvasóink írták

 • 7. v.imre 2012. január 13. 22:46
  „Tisztelt 5., 6. Hozzászólók. Nem készülünk semmi rendkívülire, bárminek a bebetonozására. Mondom én a 67 éves, volt MSZMP tag, MSZP alapító párttag állampolgár, aki részt vett a 2010-es parlamenti választáson. Elegem lett az MSZP fővárosi korrupciós ügyeiből. Elegem lett az ország eladósítása szintjéből, a csődmentő hitel visszafizetés jövőképétől. Mert nem segélyt kapott Bajnai. Hanem kamatostól visszafizetendő hitelt. Voksoltam. Senki nem tiltja Önöknek, hogy 2014-ben az urnához menjenek. És válasszanak. Csak ennyiről szól a demokrácia. Nincs vadászati tilalom elrendelve. A jelenlegi kormánynak két dolgot kell végrehajtania: 1: fizetni kell a hitel törlesztést három év alatt. 2: működtetni kell az államot, mintha mi sem történt volna. Ahogy Önök azt gondolják. Önöknek az jár. Jár...”
 • 6. DMagóg 2012. január 13. 12:38
  „4. v.imre 2012.01.13. 10:15!
  Ha a gazdasági stratégiában és taktikában is olyan sikeres lesz, mint a hatalmuk bebetonázásban, akkor még ez utóbbit is méltányolom. Ám tudod, egy ámokfutás rossz. Nagyon örülnék, ha a nép és az ország javára sikeres lenne. S, ha Te hiszel ebben, én azt mélységesen tiszteletben tartom. Te meg próbáld meg a kétkedésemet tisztelni, melynek legalább annyi oka és alapja van, mint a Te dicsőítő megnyilvánulásodnak. Bárcsak Neked lenne igazad! Őszíntén kívánom!”
 • 5. deszkás 2012. január 13. 11:42
  „V. IMRE! Hajlott a derekam 40-évig és nagyon elég volt. De amire most készültök hát az kalandorság. Játszunk el a gondolattal (nem a következményekkel mert arról mélyen hallgattok) próbálj a fatertól zsebpénzt kérni miközben azt mondod neki :nekem ne dirigáljon.”
 • 4. v.imre 2012. január 13. 10:15
  „3. DMagóg 2012.01.13. 10:02

  Őszintén szólva kissé ideges leszek, amikor az olyan tartalmú hozzászólást látom, mint amit írtál: "Csak, a kinyilvánított és támogatandó célok mögött ne rejlenének ott az alattomos (párt- és magánérdekű) hátsó szándékok!" Azért mégis csak hazánk miniszterelnöke gondolatait olvashatjuk itt fenn, nem valami bűnözőét, az országnak rosszat akaróét.
  Egyébként első szándékból nem ezért jelentkeztem be hozzászólásra, hogy válaszoljak a tisztelt DMagóg hozzászóló szavaira hanem azért, hogy miért siet a DM szerkesztő ennyire gyorsan hátra sorolni ezeket a ma reggel elhangzott fontos szavakat a nyitó oldalon több előző napi híranyag után? Azért vegyük már észre, bármennyire nem szeretik egyesek valahol a jelenlegi kormányt és személyeket mégis csak hazánk sorsáról, s azokról van szó, akiket demokratikus eszközökkel e sorsunk gondozóinak megválasztottunk.”
 • 3. DMagóg 2012. január 13. 10:02
  „"Magyarország jó irányban halad, és nem szabad feladnia saját céljait - zárta szavait Orbán Viktor."
  Csak, a kinyilvánított és támogatandó célok mögött ne rejlenének ott az alattomos (párt- és magánérdekű) hátsó szándékok!”
 • 2. klj-54 2012. január 13. 09:19
  „1, Nem az Unió sírt rítt az ajtóban, hogy lépjünk be.
  2, Ha egy baráti társaságnak vagyunk a tagjai, akkor annak a szabályait (írott, íratlan) be kell tartani.
  3, Aki ezt nem éri fel ésszel annak javasolt egy zárt osztályon történő kivizsgálás!”
 • 1. kontrapista 2012. január 13. 08:58
  „A jegybank-törvény valóban elsietett és szakszerűtlen , de csakis a mindenható atyaúristen Simor András miatt és hasonlószőrűek miatt lett hozva. A 8,9 milliója és járandóságai ha nem szenvednek csorbát, akkor most egy gonddal kevesebb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tematikus üléseket tart a kormány

A kabinet a jövő héten tárcánként áttekinti az eddig elfogadott törvényeket. Tovább olvasom