Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Jelentősen drágul áprilistól a tüdőszqrés

Február 15-től 300 forint viztdíjat kell fizetünk a megelőző jellegq tüdőszqrésért is. A Kisalföld információi szerint megyénkben áprilistól a 18–40 év közöttieknek kettőezer forintra emelkedik a vizsgálat díja.
Jelen pillanatban annyi bizonyos, hogy a tüdőszqrés kimaradt a megelőző jellegq szqrések köréből. Nincs egységes ajánlás vagy jogszabály, ami leírná, hogy kell-e fizetni érte, ha igen, akkor mennyi pénzt kérnek a vizsgálatért. Tudni kell, a tüdőszqrés – három megyét kivéve – nem kötelező. Így Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben a magas tbc-megbetegedések következtében térítésmentes a röntgenfelvétel elkészítése.
A Kisalföld információi szerint megyénkben a 18 év alattiaknak és a negyven év felettieknek továbbra is 300 forint, a 18–40 év közöttieknek kétezer forint lesz a vizsgálat térítési díja áprilistól. Dr. Puha Katalin, a győri Petz Aladár megyei kórház tüdőgondozójának vezetője, aki egyben a vidéki szqrésekért is felel, lapunknak elmondta, hosszas egyeztetés után hozták meg a döntést.
– Tudni kell, a tüdőrák előfordulása a negyven év felettieknél jelent nagyobb kockázatot, így ezért alsó határnak ezt az életkort jelöltük meg – folytatta a szakember. – A mostani előírások szerint a méhnyak- vagy éppen az emlőrákszqrés bizonyos életkor felett térítésmentes, a tüdőszqrés pedig nem. Egyelőre azonban még kérdéses, hogy milyen címen szedhetjük be a befizetést. A hozzájárulás nem vizitdíj, hanem térítési díj. Úgy véljük azonban, hogy a kétezer forint még nem akkora nagy összeg, hogy emiatt ne menjen el valaki a szqrésre. Az egészség megőrzése mindenkinek érdeke, azonban a jelenlegi helyzetben elkerülhetetlenné vált a hozzájárulás bevezetése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három százalékkal nő a GDP

Az idén 3 százalékkal nő a GDP, a lakossági fogyasztás stagnál, a beruházások 4 százalékkal bővülnek… Tovább olvasom