Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Jelentkezés virtuális munkahelyekre

A költségtakarékos munkaszervezés időnként külön képességek kifejlesztését várja el a dolgozóktól.

Az újonnan jelentkezőktől pedig eleve megkövetelik a speciális - a virtuális munkahelyeken való elboldogulás - ismereteit.
Gyakran találkozni ma olyan munkahelyekkel, ahol kevesebb az íróasztal, mint ahány alkalmazottja van az adott részlegnek. Még sincs vita róla, hogy ki hol állhat neki napi munkájának.

Ez a helyzet két dolog következménye. Egyre több az úgynevezett távmunkás, aki otthonról, többnyire interneten át a vállalat virtuális magánhálózatára kapcsolódva látja el teendőit. A másik csoportba tartozók pedig mobil számítástechnikai és telekommunikációs eszközöket használva éppen onnan veszik igénybe az irodai szolgáltatásokat, ahová a programjuk éppen sodorja őket. Így soha sincsen egyszerre minden alkalmazott az irodában, azaz nincs is szükség annyi íróasztalra, mint az összes oda beosztott alkalmazott száma.

Az efféle munkaszervezetben való tevékenységnek azonban az a feltétele, hogy a kapcsolattartáshoz, beszámoláshoz, az információk megosztásához, a szükséges dokumentumok megosztásához, a cég adatainak felhasználásához – általában a munkához – szükséges erőforrásokkal báni tudjanak. Magyarán képesek legyenek a mobiltechnológiák alkalmazására, s megtanulják a hatékony kapcsolattartást úgy is a munkatársaikkal, hogy csak ritkán találkoznak személyesen.

E képességek birtokában azonban sokkal könnyebb állást találni. A munkaerőpiac ugyanis kinyílik, s a világ bármely munkaadója alkalmazhatja a virtuális munkahelyeken dolgozókat. Megtörténhet ugyanis, hogy valaki Magyarországról végez munkát mondjuk egy amerikai vagy japán cégnek, nem is beszélve az uniós országok vállalatairól, anélkül, hogy kimozdulna otthonából. Az effajta tevékenység csak ritkán esik munkaerőpiaci korlátozások alá, hiszen formailag többnyire két cég közötti kapcsolat jön létre. A munkaadó székhelyén, vagy legközelebbi központjában való megjelenés szükségtelen, vagy ha mégis, az odautazás költségeinek megtérítését már a vállalkozási szerződésben ki lehet kötni.

Mindebből következik, hogy egyre inkább érdemes a nemzetközi álláshirdetéseket böngészni, például az EU-ban meghirdetett mintegy kétmillió munkahely között keresgélni, mert nagy valószínűséggel egy jó virtuális munkahely ígérete ott lapul az egyik adatbázisban.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy van még egy nélkülözhetetlen feltétel, az idegen nyelvek ismerete. Az új képességek kifejlesztését lehet, hogy éppen ez utóbbival érdemes elkezdeni. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívet formált a franciasalátából

Zsűrink Kóródiné Horváth Borbála puttonyos káposztáját választotta a második negyedév legjobb… Tovább olvasom