Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Jelentős támogatást kapnak a kormánytól az almatermelők

A sajtó jelenlétében írta alá csütörtökön a megállapodást Gráf József földművelési és vidékfejlesztési miniszter, illetve Jakab István, a MAGOSZ elnöke arról, hogy legfeljebb 7500 euró támogatást kap minden, ipari léalmát termelő gazda.

Ez a támogatás része a léalma körül kirobbant válság megoldásának, amelynek keretében a piacon 60 százalék részesedésű Agrana csoport kilónként 9 centre, 21,50 forintra emelte a felvásárlási árat, s amelynek köszönhetően a cég telephelyei elől szerdán elvonultak a blokádot meghirdető gazdák.

A megállapodás aláírása után Gráf József hangsúlyozta: a gazdák helyzetét különösen az tette nehézzé, hogy tavaly az almatermés szinte teljesen elfagyott, és ezután kapták a feldolgozóktól a kilónkénti 10-15 forintos felvásárlási árajánlatot, miközben az ipari alma termelésének önköltségi ára körülbelül 34 forint.

Gráf József bejelentette azt is, hogy a lengyel agrárminiszterrel közösen levélben kezdeményezte az Európai Bizottságnál, hogy az Unió törölje el a kínai import almasűrítményre vonatkozó kedvezményes kvótát. Az uniós intézkedéstől függetlenül az agrártárca az ipari almát termelő és azt feldolgozásra értékesítő gazdáknak a megnövekedett növényvédő munkákra 70 ezer forint hektáronkénti támogatást fog adni. Ez termelőnként legfeljebb 7500 euró lehet az uniós előírások miatt. A rendkívüli támogatás körülbelül másfél milliárd forintba fog kerülni, amelyet az FVM belső átcsoportosítással teremt elő.

Budai Gyula, a MAGOSZ szövetségi igazgatója elmondta, hogy a felvásárlási árra vonatkozó megegyezéssel senki sem elégedett, de mindenki elment a maximumig. Egyelőre még csak a piacon meghatározó súlyú Agrana csoport fogadta el a 9 centes árat, a másik nagy szereplő, a Rauch pénteken ad választ arra, hogy megadja-e ugyanezt az összeget. Ha a válasz nemleges lesz, akkor a gazdák e cég esetében is valószínűleg a blokád eszközéhez nyúlnak.

Olvasóink írták

 • 7. fáncsi 2008. szeptember 06. 05:48
  „Az almalé nem segít,próbálkozok a borral,ne hiába demonstráljanak a szőlősgazdák sem.Bízom benne ez segít!Ha bejön fohászkodom hogy ne legyen jégeső.Ja,és a nyári jégeső elverte a muskátliaimat az ablakban.Kihez fordulhatok kártérítésért???”
 • 6. fáncsi 2008. szeptember 06. 05:30
  „SKIPPER erre nem gondoltam,csak az a baj nincs almám mert nem vagyok almatermelő.Bárcsak az lennék,így kapnák uniós ingyen pénzt!De jó is lenne!!!De nekem csak a szám jár.”
 • 5. Skipper 2008. szeptember 05. 09:04
  „Fáncsi! itass velük almalevet!”
 • 4. csalók csalói 2008. szeptember 04. 21:22
  „a papiron almatermelők !!!akiknek a kárpótláskor az ország felét kimérték mert annyi kárpótlási jegyet fénymásoltak amennyit nem szégyeltek!!!!!!!! most papiron ,ha a meggyet viszi el a fagy meggyet termelnek ugy hogy a földet ami a nevükön szerepel nem is látták hol van, és kárpótolja őket a magyar állam a mi pénzünkből!! ha a szárazság viszi el a dinnyét akkor ők éppen dinnyét termeltek az előhöz hasonlóan és azt kárpótolják őket ,ha az almáttermelőket kárpótolják akkor éppen almát termelnek és kárpótolják nekik a haverok a minisztériumban ill.egymásnak mert ezek az aranyat termő földek tulajdonosai na kik is lehetnek???? ne gyötörd magad megmondom!!!!! mind ott ülnek a parlamentben!!!! na és amikor vadkendert irtanak hivatalból ,na kinek a földjét kaszálják közpénzből,hát ugyancsak az övékét!!!!érted már??? parlagon van az ország több mint 3/4 e mert névleg megszerezte ez az nagyon ragadóskezű elit banda!!!!!!!!!és aranyat terem egy kapavágás nélkül!!!!és ez az üzlet nem csak a földdel működik igy ezeknél az "nagyembereknél"”
 • 3. fáncsi 2008. szeptember 04. 17:04
  „Nekem 48 tojótyúkom van és nem tojnak,mert vedlenek.De a tojótápot meg a kukoricát ugyan úgy megeszik.Segítsetek gyerekek hol demonstrálhatok?.Meg hogy?Kivigyem a tyúkokat az utcára?Vagy eladjam a tojást dobálni?De éppen ez a gond hogy nem tojnak!Segítsetek!!!”
 • 2. hx 2008. szeptember 04. 15:19
  „Jó üzlet, de nem nekik.Egy liter ilyen-olyan almalé 350 Ft, közben 15-20 ft-os almából (meg jó sok vízből) készül”
 • 1. petrezselyem 2008. szeptember 04. 14:56
  „Ezek után aki sárgarépát,gyökeret termel,az is kivonulhatna valahova!!Megnövekedett növényvédő munkára 70000.-ft/Ha.Jó üzlet,almát fogok termelni én is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötmilliós nyomravezetői díj a Szilvásy-nyaraló rongálóiért

Az országos rendőrfőkapitány ötmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki segít… Tovább olvasom