Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Jelentős tőzsdei emelkedés az EB-döntés hatására

Jelentős erősödéssel reagált a Budapesti Értéktőzsde arra a szerdai brüsszeli bejelentésre, hogy az Európai Bizottság szabad utat adott a tárgyalások megkezdésére Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap között egy elővigyázatossági hitelkeretről.
A BÉT részvényindexe, a BUX több mint 4 százalékkal emelkedett és ismét 18 ezer pont fölé nőtt az értéke. Az index utoljára április 10-én zárt 18 ezer pont fölött, azóta szinte folyamatosan csökkent az értéke.

Varga Zoltán, a QUAESTOR Zrt. elemzője ez MTI-nek elmondta: bár a nemzetközi befektetői hangulat is javult, a magyar piac az európai tőzsdeindexeket felülteljesítve emelkedett, amit egyértelműen az EU Bizottság döntése indokol. Példaként említette a német börze 1,3 százalékos erősödését.

Hozzátette, hogy az OTP 7 százalékot meghaladó emelkedésében szerepet játszott a forint jelentős erősödése, amit szintén az magyaráz, hogy az EU/IMF tárgyalások megkezdése elő elhárultak az akadályok.

Varga Zoltán úgy vélte, hogy amennyiben a nemzetközi befektetői környezet pozitív marad, úgy néhány napig még kitarthat az erősödés a hazai részvénypiacon. A szerdai emelkedés mértékét azonban kissé túlzónak értékelte.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint pozitív fordulat, hogy Magyarország "engedett" álláspontjából a jegybanktörvény ügyében. Az elemző biztatónak nevezte a brüsszeli döntést, és úgy vélte, hogy amennyiben ez elvezet a tényleges tárgyalásokig, annak hosszabb távon is kedvező hatása lehet a magyar piacra.

Emlékeztetett, hogy az utóbbi hetekben a piac egyre pesszimistább lett a tárgyalásokat illetően, a befektetők egyre kevésbé bíztak abban, hogy a tényleges tárgyalások elindulnak, és ezt tükrözte a piac esése is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pert nyert Budaházy György a rendőrség ellen a Kúrián

Pert nyert Budaházy György elsőrendű felperes a rendőrség ellen a Kúrián szerdán Budapesten. A… Tovább olvasom