Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Jelentős uniós pénzek érkezhetnek az egészségügybe

A súlyponti és a területi kórházak fejlesztésére jut az idén a legtöbb uniós forrás, a pénzekre már az első negyedévben pályázhatnak az intézmények fenntartói. 2013-ig 480 milliárdnyi közösségi pénz jut az ágazatnak.
Hét év alatt összesen 480 milliárd forint uniós forrás használható fel az egészségügy javítására Magyarországon. A közösségi pénzek jelentős részére már az idei év első negyedévben lehet pályázni. Mint az Egészségügyi Minisztérium (EüM) megküldött adataiból kiderül, a közeljövőben a legtöbb pénzt a súlyponti és a területi Kórházak fejlesztésére lehet majd felhasználni.

A Magyar Kórházszövetség ettől függetlenül nem rendelkezik információval arról, mire is lehet pályázni - mondta a szervezet elnöke. Varga Ferenc szerint ennek oka - amellett, hogy a Kórházfejlesztés kérdései nem tartoznak az MKSZ tevékenységi körébe -, hogy nem közvetlenül az intézmények, hanem fenntartóik (zömében az önkormányzatok, illetve az állam) igényelhetnek uniós forrásokat.

A menedzsment természetesen tehet javaslatot arra, hogy mit és hogyan kellene fejleszteni, de az igényeket regionális szinten egyeztetik, s mivel a döntéshozó testületeknek nem tagjai a Kórházak, csak közvetve van beleszólásuk a folyamatba - tette hozzá Varga Ferenc.

Zömében koordinációs feladatokat lát el az EüM is. A szaktárca tájékoztatása szerint bár megvannak a saját feladataik, a pályázatok a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen (NFÜ) futnak át.

Pályázni pedig bőven van mire, már az idei év első negyedévében is. Egyebek mellett a már említett súlyponti, illetve területi Kórházak fejlesztésére 50 milliárd forint juthat, de a sürgősségi osztályok fejlesztésére is 10 milliárd lesz felhasználható.

Az egészségügyi ágazatban egyébként egyebek mellett az infrastruktúra, a humán erőforrás és regionális fejlesztést célzó alapokból új épületek kialakítására, Kórházak tömbösítésére; rekonstrukcióra és felújításra; megújuló energiafelhasználás segítésére; gép- és műszerbeszerzésre, illetve informatikai fejlesztésekre lehet pályázni.

Már korábban bejelentették például, hogy 55 milliárd forint uniós forrásból épülhetnek szakrendelők a közeljövőben azokban a kistérségekben, ahol jelenleg hiányoznak. A fenntartó önkormányzatoknak mindehhez 5-10 százalékos önrészt kell vállalniuk. Az egészségügyi célú pályázatok egy része egyébként már tavaly ősszel megjelent, a tárca azonban egyelőre nem tudott nyilatkozni arról, hogy ezekre kik jelentkeztek.

Olvasóink írták

 • 5. Lutetia 2008. január 17. 13:45
  „Kedves Lajos, hidd el, teljesen reménytelen! És még örülhetsz, hogy nem konkrétan Tebeléd kötnek bele (csak mert másként vélekedsz, mint ők), és nem Téged "büdöskomcsiznak" le, fórumozás címén... :-(”
 • 4. Lajos 2008. január 16. 22:25
  „Annyira elegem van már hogy fröcsögő, csúsztató, és burkoltan gyalázkodó hozzászólásával próbál átlagvéleményt látszattatni néhány lelkes jobboldali érzelmű fórumozó. EMBEREK, látogassátok inkább a kurucoldalatokat, ne a DM fórumot szennyezzétek a demagóg populista böffeneteitekkel!”
 • 3. anyus 2008. január 16. 16:07
  „mostmar csak az a hir nem lesz meglepő, ha azt olvashatjuk, hogy az szdsz ben helyet foglaló vagy a szépkorúak tarsaságában regisztralt kiacsodák vagy esetleg ehmud olmert maga ,vásarolják meg a miniszterium épületeit és tőlük bérelik vissza a kormányunk" jeles" csoportosulasai/pártjai/,mint a balatonöszödi gyurcsányi birodalmat!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. anyus 2008. január 16. 15:58
  „na szoval ősz óta lopjak már megint az unios pénzeket.milyen furcsa hogy kuncze éppen ősszel gondolta úgy hogy nem akar már tovább az szdsz pártelnöke lenni őt már csakis az egészségügy érdekli a továbbiakban.és már megint az szdsz.minden gazemberségben a hunyó mindig az szdsz.ha becsukjuk a szemünket akkor is csak ezt látjuk.1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%
  1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%
  1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%
  1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%
  na ezert 1% !!!!!”
 • 1. CseterJános 2008. január 16. 12:10
  „Ha ez így van, akkor tényleg felesleges a magánbefektetők tőkéje. Vagy csupán az volt a cél a "magyántőkésítéssel" hogy a közeljövőben ezt az "UNUO-s" pénzeket le lehessen nyúlni a magyán zsebesitésekre?
  Igaz, ma más a bűncselekmények előkészítése nem mindenesetben bűn." Nehéz bizonyítan" szoták mondani, azok akiknek nehezére esik a munka! Sőt, ha azt állitják, hogy nem bűncselekmény abba meg bele kell nyugodni a hétköznapi embereknek,mert őket úgy is kirugják a már közismert módon a felsőbb bíróságok szintjérőll, ha megmari kérdőjelezni a hatóságok működésének minőségét ebben a rendszerben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó pénzt hozott az évvégi különadó-feltöltési kötelezettség

A decemberi különadó-feltöltési kötelezettség a vártnál jobb eredményt hozhatott . A társas… Tovább olvasom